Никогаш не сум била подолго на боледување. Читав некаде 30% кратат.А ова ме збуни... Да мила сега прочитав дека исплаќаат 85% од плата, ако убаво разбрав..
Ова се однесува кога боледувањето се исплаќа од страна на работодавачот.Инаку ова е старо решение, со последните измени на Колективниот договор за приватниот сектор, надомест се ислаќа во износ од 70% за боледување до 15 дена, и во износ од 90% за боледување над 15 дена.Фондот колку што знам исплаќа во износ од 70% освен ако сега немаат некои промени.Ова што го имаш постирано е од страна на Независен синдикат на одбраната, па можеби да се однесува на вработени таму.
Ова од страната на ФЗО го симна? Зошто и тука стои дека боледувањето фондот го исплаќа по 21 ден, што не е така, тоа беше порано, сега фондпт исплаќа после 30 дена.Исто знам порано колешки кои користеа боледување за нега на дете до 3 годишна возраст фондот им исплаќаше надомест во износ од 85%, а после сменија на 70%.Може пак да смениле во 85%.Супер ако исплаќаат така.
Кога сме кај боледувањето и фондот, ве молам кажете ми дали документите ( боледувањата) ги поднесувате во оригинал или копија.Јас му го спремив документите во оригинал на сопругот, а он ги поднел само копиите, а оригиналите ми ги врати.Да не ме враќаат од фондот сега за оригинали да им поднесам?
Мила мене мат. др. Ми ги скенира оргинал док и ги праќа по мејл.. И после по мејл и враќаат и таа ми го печати. За да ема гужви прават, за де не се зараземе чекајќи да ги дадеме. Инаку одам на конзилијаено мислење, напишат што треба, потпишано од 3 др. И дир на болницата и јас ги носам кај мат. Јас така правам.. Еве од мината недела поднесов 3 пат, и дури сега ми стигна боледувањето од фзо, мојта мат рече дека имаат доста поднесено.. Мн се на боледување..
Фала ти мила, и јас додека бев на работа, за вработените ги праќав по мејл до фзо, но сега ми е покомплицирано така, па го пратив сопругот.А матичната тешко дека ќе ми направи така
70% е и кај мене, и на решението од фондот си пишува колку ти е саат и дека од тие пари ќе ти бидат исплатени 70% за време на боледување.
И јас знам дека беше 70% ама по исплатите што ги рачунам ми испаѓа 85% затоа и пишав и иначе и јас го прочитав баш ова на страна на фзо
Денес 21 недела ја почнуваме бебушка и денес беше не многу активна па се јавив на доктор.Ми рекоа да појдам да видиме на ехо срценце како е и фала му на бога во ред си е поставена е така што само на долу удира затоа не ја сеќавам.Ми дадоја слика од лиценцето цела сум хепи ...Реков ај да не мислам да уживам ама сепак 4ти ден некако многу време ми се виде па и докторка ми рече ако видиш промена која до тогаш не ти била типична да се обратиш одма да видиме дали има простор за загриженост или е нормално нема потреба од чекање....
Јас сум 25+1 и моето бебенце е нежно, немој да се секираш и да си ствараш стрес и грижи. Јас ја осеќам неколку пати во денот но толку е нежно злато на мама малечко едвај чекам да си ја родам и гушкам
Здраво, гледам оваа тема е поактивна (а пишав и во темата за оток во бременоста) да прашам дали на некоја му е отечено лицето во трето тромесечие и дали треба да бидам загрижена? Секој ден се повеќе ми е отечено. Пијам доста вода, гледам сол последниве дена да намалам ама не знам...
Вода намерно пиеш повеќе од што треба? Задржани течности прават отоци, баш не треба да пиеш вода повеќе одколку што ти се пие.