Истата докторка мене ми соопшти лоша вест, знаеш колку ја мразев во моментот мислев дека не гледа ништо. После тоа бев уште кај 3 доктори и искочи како што она кажа. Лошо е што вакви мислења има кон докторите биле идиоти. После имаш мислење докторот не видел убаво недај боже ако има нешто. Јас од искуство си кажувам. И др Ливринова сигурно нема од ракав да си каже нешто што не мисли. Поубаво да си се провери за после да не бидат криви докторите.
Сопругот е татко на бебето па мислам дека и тој има право колку што има мајката и ќе и ги соопшти резултатите на поблаг начин сепак не е сеедно јас дадов пример мајка татко.... А став за доктори идиоти имам да без осет посебно во мојот град оди на скрининг а бебево ти е со даун синдром треба то то и то да испиташ- ја праќа во плодност и си зема процент а жената оди на друго мислење и се е во ред сега детето има 8 години здраво право.... истиот доктор а па кај тебе бременост нема повеќе и исто ја праќа во Плодност.... Муабетот ми беше да си појди на друго мислење да види што ќе и кажат оти докторите соработуваат со лаборатории-сопругот прави пермограм кај мојата матична и ги носи резултатите во лабораторија и си има профит ....
На каков поблаг начин? Во 21 век кога сме сите свесни какви ризици има во бременоста? Кажав јас за докторката дека она не соработува со никој и дека она чим каже дека треба да се испита значи треба. Јас од истата докторка отидов уште кај тројца и нејзиното беше најточно кажано. Така да не занемарувајте што кажуваат докторите.
Ова е во мојот случај, претходна бременост завршена со индуциран абортус поради синдром на Тарнер. После резултатот од приската бев за 2 недели пак на ГАК да ме видат, на ехо се супер. Бев и на трето мислење и не по приватните клиники во Скопје, туку бев во Берово, докторот се вика Миле Пачемски. Значи немам коментар за него, предобар доктор. Пак уредни мерки, разговарав со него и за амниоцинтеза и пренатален. Ми објасни, дека ова се само статистички податоци и нема потреба. Иако и матичната и докторката Ива од ГАК ме убедуваа да направам за секој случај. Ама јас и сопругот оставивме се на божја воља, тоа вие најдобро си знаете со сопругот. Ама седни, разговарај со него, размислете, идете на второ, трето мислење. Само не си прави стрес
Прво смири се, не ти требаат дополнителни стресови! Знам како ти е и како се чувствуваш ама јас верувам дека е се во ред со бебето. Другарка моја правеше нифти минатата недела во среда и земаа крв, резултати и стигнаа во вторникот, значи за 6 дена. Мене на 8ми ми земаа крв, јас правев панорама и резултатите ми стигнаа за 10 дена. Секако дека ти и сопругот сте тие што ќе одлучите која е најдобра варијанта. Но јас дс сум на твое место прво би направила пренатален па ако и на тој покаже нешто тогаш би правела амнио, пошто сепак амнио е малку ризична процедура. А од прискава резултатите немој многу многу да веруваш зошто се повеќе статистички податоци, 85% точност даваат што значи има голем процент на грешка. Пренаталниве сите се со точност поголема од 95% скоро 99%. Во секој случај најбитно е да се смириш и да не си ствараш дополнителни стресови. Сигурна сум дека ќе биде се ок
Imame i nie rab mesta koi ne trpat rab od doma, na tie isto im e full platata si sedat nisto ne pravat zaso takvo im e rab mesto. Mozda bonusot da im go skratile ama pa toa imalo i godini koga.voopsto ne go davale zaso nemala firmata tolku solidni rezultati. Ama plata i regres si dobile full ubavo vikas kako sto treba.
@macalavica мојот биохемиски ризик беше многу висок, комбинираниот за down беше 1:1035, кај тебе гледам е понизок 1:1800 и нешто ако не се лажам. На ехо беше се во ред и сеуште е се супер, 26та недела сум сега. Бев и во приватна болница да измерат пак и беше ок. Сепак правев пренатален, harmony, основниот пакет, платив 500 евра имаше тогаш 100 евра попуст и плаќав на 4 рати. Се беше ок со резултатите, во вторник ми зедоа крв, понеделник ми јавија за резултатите. Сепак амниоцинтеза според мене е инвазивна метода, јас би ја оставила како последна опција. Кај мене беше во ред па не направив. Се надевам дека ќе се потврди тоа кога ќе се роди син ми. Еве го мојот резултат од приска.
Девојки знам дека сакате да ја смирите и се тоа, ама немојте со ваши резултати и ваши искуства да ја убедувате како не мора да прави. Доколку докторот и рекол дека би требало да прави, значи има потреба и на крај краева нејзина е одлуката. Обично не се сложувам често со мислењата на @Mantub но овој пат се согласувам со неа.
Никој не рече дека не треба да прави. Јас таков совет од никој не прочитав. Секој рече дека одлуката е нејзина и на нејзиниот сопруг. Сите само споделија нивни искуства, и тие што правеле, и тие што не сме правеле. Поентата е дека треба да си седне смирено и со ладна глава да си размисли. И доктор не може да ја натера да прави или не, ( тоа е одкука на родителите) а не ли пак ние. Верувам дека сите пишаа добронамерно.
@macalavica mila, i jas pravev priska 1,so nizok rizik, nikoj ne mi spomna za da pravam doponitelni ispituvanje. Moj sovet e da odis na uste 1 ili 2 skrininga, mislenje uste od 2 dr. Sepak ne e samo da se pravat stresovi, i sekako da se plaka 600 700 evra. Dogovorete se so soprugot so mirna i ladna glava. Misli pozitivno, ke bide se dobro na krajot. Dokolku izleze pak problem togas pravi nekoj od tie testovi. No jas mislam se e statisticki.. Te guskam i samo hrabro...
Јас само и кажав како јас гледам на амниоцинтезата и дека јас би ја оставила како последна опција, ако нешто има и на пренаталниот не дај боже секако и тоа ќе се направи. Ретко кој, на кој му всадиле ваков сомнеж, макар било се добро на ехо, нема да направи дополнителни испитувања, јас апсолутно поддржувам да се направи се што е потребно. Едит: со мојот резултат само сакав да и дадам надеж дека кај мене со полоши резултати излезе дека е добро.
Не мислев на твојот коментар имаше други коментари кои повеќе ми бодеа очи. Јасно ми е сите споделуваме искуства, на некого се ова е ново, за некои не толку веќе имале искуство. Дај Боже кај сите да биде се океј и да не мора да се занимаваме со дополнителни испитувања. Јас тргнувам од себе и да имало најмал сомнеж, ја би направила се што треба.
Денеска после прошетка надвор, така малцр подолга, доаѓам дома и почна глава да ме боли, знаев дека е притисокот, како пред месец дена, мерам 135/140 со 70, значи не ми бил никогаш повеќе од 140, еве и сега, ама чим се качи ме боли одма глава, и се напнав сега пак! Пред месец дена, без проверував ехо на срце, бубрези, жолчка, црн дроб, и носев и холтер, сано заради тој притисок, и сега пак еве, значи раат да не е човек, раат, аман веќе! Многу се изнервирав, уште повеќе, не знам што да пеавам сега, се бапив лимон, и лук еднп такво изедов, викам ајде да не паничам одма да и пишувам на матичната. Минатата сабота урина ми земаа, тоа протеини, беше негативно, во случај да е некаков проблем со притисоков, отоци немам никакви, не сум се ни изнервирала, не знам веќе од што може да е, ама ми оди на нерви.
Во бременост сите имаат некое пореметување, на некој му се згрутчува крвта, на некој му се качува шеќерот а на некој му се качува притисокот. Треба да сватиш дека не ти е ништо, едноставно тоа е нормално во бременост нешто да не е како порано затоа се вика друго стање. Ако продолжи да ти се качува ќе си пиеш апчиња за притисок и здравје Боже кога ќе се породиш пак ќе си биде се во ред