1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    Истата докторка мене ми соопшти лоша вест, знаеш колку ја мразев во моментот мислев дека не гледа ништо.
    После тоа бев уште кај 3 доктори и искочи како што она кажа.
    Лошо е што вакви мислења има кон докторите биле идиоти.
    После имаш мислење докторот не видел убаво недај боже ако има нешто.
    Јас од искуство си кажувам.
    И др Ливринова сигурно нема од ракав да си каже нешто што не мисли.
    Поубаво да си се провери за после да не бидат криви докторите.

На Stressed Out, Alishan30, thelittle17 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    Па Трудницата е Мајка да детето што го носи, на кого да кажат?
    Мајка и нејзина не му е Мајка.

На dromka, Pacient srna, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.114
    Допаѓања:
    14.896
    Сопругот е татко на бебето па мислам дека и тој има право колку што има мајката и ќе и ги соопшти резултатите на поблаг начин сепак не е сеедно јас дадов пример мајка татко.... А став за доктори идиоти имам да без осет посебно во мојот град оди на скрининг а бебево ти е со даун синдром треба то то и то да испиташ- ја праќа во плодност и си зема процент а жената оди на друго мислење и се е во ред сега детето има 8 години здраво право.... истиот доктор а па кај тебе бременост нема повеќе и исто ја праќа во Плодност.... Муабетот ми беше да си појди на друго мислење да види што ќе и кажат оти докторите соработуваат со лаборатории-сопругот прави пермограм кај мојата матична и ги носи резултатите во лабораторија и си има профит ....

На Majra, ...Arthemisia..., mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    На каков поблаг начин?
    Во 21 век кога сме сите свесни какви ризици има во бременоста?
    Кажав јас за докторката дека она не соработува со никој и дека она чим каже дека треба да се испита значи треба.
    Јас од истата докторка отидов уште кај тројца и нејзиното беше најточно кажано.
    Така да не занемарувајте што кажуваат докторите.

На lovely91, Mantub, *katja* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    6.711
    Исто и јас :)

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Ова е во мојот случај, претходна бременост завршена со индуциран абортус поради синдром на Тарнер. После резултатот од приската бев за 2 недели пак на ГАК да ме видат, на ехо се супер. Бев и на трето мислење и не по приватните клиники во Скопје, туку бев во Берово, докторот се вика Миле Пачемски. Значи немам коментар за него, предобар доктор. Пак уредни мерки, разговарав со него и за амниоцинтеза и пренатален. Ми објасни, дека ова се само статистички податоци и нема потреба. Иако и матичната и докторката Ива од ГАК ме убедуваа да направам за секој случај. Ама јас и сопругот оставивме се на божја воља, тоа вие најдобро си знаете со сопругот. Ама седни, разговарај со него, размислете, идете на второ, трето мислење. Само не си прави стрес :l:
    20201225_091524.jpg

На Majra, ALISA0000, KittyCat:) и 2 други им се допаѓа ова.
  7. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Прво смири се, не ти требаат дополнителни стресови! Знам како ти е и како се чувствуваш ама јас верувам дека е се во ред со бебето. Другарка моја правеше нифти минатата недела во среда и земаа крв, резултати и стигнаа во вторникот, значи за 6 дена. Мене на 8ми ми земаа крв, јас правев панорама и резултатите ми стигнаа за 10 дена. Секако дека ти и сопругот сте тие што ќе одлучите која е најдобра варијанта. Но јас дс сум на твое место прво би направила пренатален па ако и на тој покаже нешто тогаш би правела амнио, пошто сепак амнио е малку ризична процедура. А од прискава резултатите немој многу многу да веруваш зошто се повеќе статистички податоци, 85% точност даваат што значи има голем процент на грешка. Пренаталниве сите се со точност поголема од 95% скоро 99%.

Во секој случај најбитно е да се смириш и да не си ствараш дополнителни стресови. Сигурна сум дека ќе биде се ок :hug:

На natasam, azelea и mace89 им се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Imame i nie rab mesta koi ne trpat rab od doma, na tie isto im e full platata si sedat nisto ne pravat zaso takvo im e rab mesto. Mozda bonusot da im go skratile ama pa toa imalo i godini koga.voopsto ne go davale zaso nemala firmata tolku solidni rezultati. Ama plata i regres si dobile full ubavo vikas kako sto treba.

На jarec6 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    @macalavica мојот биохемиски ризик беше многу висок, комбинираниот за down беше 1:1035, кај тебе гледам е понизок 1:1800 и нешто ако не се лажам.
    На ехо беше се во ред и сеуште е се супер, 26та недела сум сега.
    Бев и во приватна болница да измерат пак и беше ок.
    Сепак правев пренатален, harmony, основниот пакет, платив 500 евра имаше тогаш 100 евра попуст и плаќав на 4 рати. Се беше ок со резултатите, во вторник ми зедоа крв, понеделник ми јавија за резултатите.
    Сепак амниоцинтеза според мене е инвазивна метода, јас би ја оставила како последна опција. Кај мене беше во ред па не направив. Се надевам дека ќе се потврди тоа кога ќе се роди син ми.
    Еве го мојот резултат од приска.

Прикачени фајлови:

На IRBBB, thelittle17, Pacient srna и 3 други им се допаѓа ова.
  10. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.468
    Допаѓања:
    79.258
    Девојки знам дека сакате да ја смирите и се тоа, ама немојте со ваши резултати и ваши искуства да ја убедувате како не мора да прави. Доколку докторот и рекол дека би требало да прави, значи има потреба и на крај краева нејзина е одлуката. Обично не се сложувам често со мислењата на @Mantub но овој пат се согласувам со неа.

На AnaMarijaAa, mamaJana, lovely91 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Никој не рече дека не треба да прави. Јас таков совет од никој не прочитав. Секој рече дека одлуката е нејзина и на нејзиниот сопруг. Сите само споделија нивни искуства, и тие што правеле, и тие што не сме правеле. Поентата е дека треба да си седне смирено и со ладна глава да си размисли. И доктор не може да ја натера да прави или не, ( тоа е одкука на родителите) а не ли пак ние. Верувам дека сите пишаа добронамерно.

На kostovaivana, zamce, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.328
    Допаѓања:
    2.565
    @macalavica mila, i jas pravev priska 1,so nizok rizik, nikoj ne mi spomna za da pravam doponitelni ispituvanje. Moj sovet e da odis na uste 1 ili 2 skrininga, mislenje uste od 2 dr. Sepak ne e samo da se pravat stresovi, i sekako da se plaka 600 700 evra. Dogovorete se so soprugot so mirna i ladna glava. Misli pozitivno, ke bide se dobro na krajot. Dokolku izleze pak problem togas pravi nekoj od tie testovi. No jas mislam se e statisticki.. Te guskam i samo hrabro... :hug::hug::hug:

На Bella_Stella, IRBBB, macalavica и 2 други им се допаѓа ова.
  13. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Јас само и кажав како јас гледам на амниоцинтезата и дека јас би ја оставила како последна опција, ако нешто има и на пренаталниот не дај боже секако и тоа ќе се направи.
    Ретко кој, на кој му всадиле ваков сомнеж, макар било се добро на ехо, нема да направи дополнителни испитувања, јас апсолутно поддржувам да се направи се што е потребно.
    Едит: со мојот резултат само сакав да и дадам надеж дека кај мене со полоши резултати излезе дека е добро.

На zamce, IRBBB, thelittle17 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.468
    Допаѓања:
    79.258
    Не мислев на твојот коментар имаше други коментари кои повеќе ми бодеа очи. Јасно ми е сите споделуваме искуства, на некого се ова е ново, за некои не толку веќе имале искуство. Дај Боже кај сите да биде се океј и да не мора да се занимаваме со дополнителни испитувања. Јас тргнувам од себе и да имало најмал сомнеж, ја би направила се што треба.

На azelea и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Денеска после прошетка надвор, така малцр подолга, доаѓам дома и почна глава да ме боли, знаев дека е притисокот, како пред месец дена, мерам 135/140 со 70, значи не ми бил никогаш повеќе од 140, еве и сега, ама чим се качи ме боли одма глава, и се напнав сега пак! Пред месец дена, без проверував ехо на срце, бубрези, жолчка, црн дроб, и носев и холтер, сано заради тој притисок, и сега пак еве, значи раат да не е човек, раат, аман веќе! Многу се изнервирав, уште повеќе, не знам што да пеавам сега, се бапив лимон, и лук еднп такво изедов, викам ајде да не паничам одма да и пишувам на матичната. Минатата сабота урина ми земаа, тоа протеини, беше негативно, во случај да е некаков проблем со притисоков, отоци немам никакви, не сум се ни изнервирала, не знам веќе од што може да е, ама ми оди на нерви.:envy::envy::envy::envy:

На macalavica и mace89 им се допаѓа ова.
  16. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Во бременост сите имаат некое пореметување, на некој му се згрутчува крвта, на некој му се качува шеќерот а на некој му се качува притисокот. Треба да сватиш дека не ти е ништо, едноставно тоа е нормално во бременост нешто да не е како порано затоа се вика друго стање. Ако продолжи да ти се качува ќе си пиеш апчиња за притисок и здравје Боже кога ќе се породиш пак ќе си биде се во ред :*

На macalavica и thelittle17 им се допаѓа ова.
  17. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Мешиња денес правев крвна слика како ви се чини? Screenshot_2020-12-25-11-50-51~2.jpg

18. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Мислам дека серумското железо ти е ниско малце, кај правеше во која лабораторија?

На ivance.. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Zelezoto i hemlglobinot ti se niski. Pies nesto za ova? Prirodno ili apce?

На ivance.. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Знам, се ми е јасно, и пак се замарам, бпг да чува, не сакам да ми е висок.:sweat:;(