Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Kallias еве ја табелата, овде можеш да видиш како се рачунаат неделите, така е бидејќи една гестациска недела трае 6 дена. А како што гледам по потписот твој ти си 21 недела и 4 дена, значи уште малку влегуваш во 6 месец.
    Табелата е од темата Гестациски недели, таму можеш да прочиташ повеќе.

2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Ок мила, ти благодарам :* ќе разгледам сега околу таа моја недоумица :)

3. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Е сега јас се збунив, сега читам гестациска недела трае 7 дена, а јас по некоја моја логика мислев дека трае 6 дена. Не е важно, еве калкулаторот и докторите нека сметаат, а ние да си уживаме.

4. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    ааа ја поминавме таа фаза, сега нема потреба да ставам раце, освен ако сакам да ја разбудам. Она сега мафта насекаде :lol: дури прееска за време на прегледот, едвај успеа докторот да ја измери, на почеток му викам многу е немирна, и он ќути, за после 7мин борба да ја фати , ми вика “е навистина е немирна“ :$
    Да е жива и здрава само, има на кој да личи :inlove:

Јас вака многу бев збунета кога бев 5месец, за да на крај сфатам дека од 1-4недела всушност не се бројат како бременост, туку како недели кога бил последен циклус. А гестациската недела трае 7дена.
    Е сега незнам по ова табелата, јас знам дека 6месец почнува од 24недела трае до 28, кога почнува 7месец .

5. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Јас да ве поздравам и да извинам што ме немаше некој ден. Презафатена со гости, 9ти месец, ама помина и тоа во најубав ред па сега да ве дружам слободно и да ви го дадам инфото што го ветив за техники на опуштање при породилни болки. Дури да преведував јас, најдов многу добро видео, а и генерално гледано страницата на бејби центар си има многу убав концепт во целост.
    http://www.youtube.com/watch?v=SSGfssVv3IY
    Јас се обидувам да одмарам што повеќе, иако до пред една недела си бев како порано, сега сум во приморана слоу моушн фаза, ама ште малкуцка ќе се издржи. Од време на време бебе така јако си турка на долу, чиниш секој миг сака да излезе, ама нека си почека недела дена, па го чекаме.
    И на темава само позитивни идни мамички да гледам без нервози, со верба за убав и лесен помин. Гушки до сите од мене и пишете до каде сте со припремите. Количка некој се снабдил или ако планирате кога? Ние се уште се мислиме за кој модел :sweat: :worried:

6. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    ^тука некаде сме , јас утре влегувам во 39та недела, последна :) :) :) :) :)
    инаку за количка јас се мислев дали да купиме сега или понатаму , и сепак се одлучив за понатаму кога ке помине зимото зошто и онака зимоска каде ке ја возиме ? па така се одлучив да земеме покасно и некоја поквалитетна, гледав во мегастор има доста убави а и сигурни се за доставата мислам дека и Коритсаки имаше порачувано од нет .. :) :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.664
    Допаѓања:
    106.773

Да уник , јас од мегастор ја порачав , од овде имам порачано и столче за јадење и седиште за автомобил , сигурни се и точни луѓево а и имаат голем избор на колички :)

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    И ние количка ќе зимаме понатаму, засега ни е рано, а и нема баш каде да ја искористиме.

Да ве прашам како ви се мерките на абдоменот на бебето(се бележи со АС) , јас гледам кај мене е недела време помала мерката, односно одговара за 32н, а јас сум 33н5д. Многу ме замисли ова.
    Инаку баш му потенцирав на докторот денес да обрати внимание на дотокот на крв како е и на стомачето, и он самиот ми кажа дотокот е одличен, стомачето е помало, но не е проблем.
    Се во ред што е така, но досега ниту на еден преглед не заостанувало, напротив и понапредно беше .
    Разбирам да е неколку дена, но недела време е премногу.
    Утре се јавувам и кај другиот доктор да видам и тој што ќе каже, зошто душата не ми е раат.

9. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Regenbogen честитки и од мене , да ти е жива и здрава ќеркичката :) :)

и кога сме веќе кај количките мене оваа ми се допаѓа http://megastore.com.mk/Default.aspx?aID=2423&pID=27 и обавезно ја порачувам кога ке помине зимото :)

На Regenbogen му/ѝ се допаѓа ова.
  10. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Regenbogen neka ti e ziva i zdrava lepotickata!
    Inaku se macam da zaspijam,me boli levata strana od stomakot,ne e jaka bolka,no me voznemiruva.Ko ga me bocka nekoj so igla...sto bi mozelo da bide?

На Regenbogen му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    sakav da prasam koga ke pocnat onie bolkite na 20 min po kolku vreme traat ??

12. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Контракциите траат од 45-60 секунди, како поминува време односно се наближуваат контракциите се зголемува болката а времетраењето е отприлика исто цело време.

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014

olence86 честито женска, имај убава и лесна бременост...да си жива и здрава и ти и бебушко па за 9 месеци среќни и весели да си се гушката

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Девојки ми треба еден совет или мислење, јас веќе неколку години имам болка во левото колено и последите години се мачкам со еден крем италијански НО-ДОЛ и ми поминува, сега веќе неколку денови пак ми се појави таа болка и не можам ноќеска да спијам, не се мачкам намерно од кремот затоа што не знам дали е дозволено во бременост, па би сакала да ве прашам дали знаете дали смеам да го мачкам коленото сега во бременоста со крем бидејќи само од тоа ми поминува, друго чаре нема :( :worried:

15. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.573
    А да пробаш да го стабилизираш со оние стегачи за колена??Можно е "рскавицата на коленото да почнала да се троши.И сега имаш плус зголемена тежина....А мислам од мачкање нема да имаш штета единствено ако немаш осетлива бременост.

16. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Најди го производот на интернет. Ке има упатство за употреба и ќе биде нагласено дали може да го употребуваат бремени жени. Јас го имав истиот проблем кога ми излезе херпес и немав упатство.

17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Го најдов упатството и не пишува ништо за бременост дали смее да се користи, мислам дека може зошто не би можело ама пак ми е страв :(

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.928
    Што има во составот на кремот Kallias? Мислам дека може локално да користиш кремови, ама зависи што има во составот. Мислам дека и стегачи или еластични завои би ти помогнале.

19. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    478
    Трудици, да Ве прашам...
    пиевте ли Флуоронатрил од оние мали таблетки за зајакнување на забите?
    Мене двајца стоматолози ми рекоа да не пијам со објаснување дека веќе не ги препорачуваат, а и гинекологот истото ми го вели.
    Вие што правевте?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.928
    Јас пиев, ама ги прекинав. Мислењата на стручњаците се поделени, ама штом постојат дилеми за тоа колку се безбедни, подобро не ги пиј. Внесувај повеќе калциум (млеко, млечни производи), за да има доволно и за тебе и бебето ;)