Бев кај матичната си ги зедов сите документи ии заминавме со мм на болница, ме гледаа, со водата беше се во ред, си имаше доволно вода, бебето како и секогаш за една недела понапредно, тешко 3500 ама ми рече со 300 грама ехото варира, потоа и вагинално ме гледаше и то ткивото било доста омекнато, значи не сум била отворена воопшто иии така. земав документ што ми треба за на болница, упут ми рече дека нема да ми треба и тоа..
Јас помислив дека се породи веќе како и да е, битно сте добри ти и бебушот, па кога кр му стане тесно ќе си дојде тоа и јас бев денес на преглед, ми рече само ОК е, се гледаме за 2 недели. Јас спремна со листа на прашања, ама не ми дозволи нишѕо да го прашам, се брзаше ми даде ливче едно, и од тос само разбрав дека бебчето е тешко 2514 кг. Дали е ОК таа тежина, утре влагам во 9 ти? Мене малку ми се чини?
Chocolade јас'кога влегов во 9 бебе беше 2600 и иас мислев дека сме мали, а сега, 40недела +5 дена сме 3600 кулирај, не е мало бебе ќе порасне брзо во 9 месец
Машала за бебчо( така се викало) на толку јадење уште мало да е, па незнам што да правам веќе. Еве забораавив да пишам дека во резултатот од крвнТа слика имам триглицериди и холесторол. Мајка ми вика мораш на диета, не е убаво да имаш тоа. Има ли некој слично искуство или ало е кнформиран нека каже што дс правам. Како што пишав докторот од брзање не успеав да го прашам???
Секоја трудница има покачен холестерол и маснотии не се замарај за тоа нормално е јади си нормално како до сега не претерувај,ама сепак диета во бременост не од кога ќе се породиш ќе се регулира тоа со крвната слика и ќе се средат многу работи па ќе слабееме да се породиме и ќе држиме диети,јас не сум здебелена многу сега и ослабена сум немам апетит ич со толкав стомак ептен по малце ради бебушко ама затоа целулит на велико имам уживај поздрав
Пак јас ќе се убацам... јас кога испитував крвна слика на своја глава и барав се да ми испитаат, др ми кажа дека е нормално кај трудница леукоцити, триглицериди, седиментација и уште некои вредности да се накачени и дека не ни треба трудница да ги испитува. Јас имав резултат 10,2 триглицериди и се извадив од памет ама така ми кажаа
Tigarce 96 i Ivka-slivka. Fala vi na informaciajta, stvarno ne mi se poznati ovie raboti. Sega mi teknuva koga bev vo Adria Lab za da mi zemat krv deckoto mi rece da ne mi proveri nesto od toa sto go zaokruzil doktorot, zatoa sto sekako kaj trudnica ke bidat visoki. Valda se rabotelo za trigliceridi i holestorol. Doktorot mi e vtora smena, pa ke go prasam i nego posle da vidam sto ke kaze Tigarce jas imam mnogu apetit, jadam ama sepak ne sum mnogu popravena. Site mi vikaat samo stomace sum pustila. Mada jas si osekam po celo telo, konduri od 36 sega nosam 38 Kako sto vikas, posle poragaj ke dieti i sekako vezbanje
Јас сега се враќам од гинеколог. Се е во ред, освен килажата. Мешиња нема да верувате +5кг за 3недели Докторот рече дека можно е од отоци. Лицето, рецете, и нозете ми се отечени. Многу се изнервирав За две недели сум на преглед, но ако имам повеќе отоци треба и порано да идам. Се надевам дека нема да се зголемуваат. Синко уште е со главата нагоре, и докторот рече до наредна контрола е последна шанса да се заврти, ако не одиме на царски...
Ako ti e za uteha i jas imam otoci po celo telo. Duri veke pocna i po lice, usnite mi se oteceni Ne se sekiraj, koga ke se porodime ke splasneme kako balon. E sega veke sum na porodilno i otocite vidno se namalija na nozete. Poveke odmaram doma. Koga sedis nozete kreni gi nagore bi trebalo da ti se namalat otocite.
јас за 10 дена влегувам во осми месец и имам контрола и мојот бебуш е со главата нагоре,овие денови беше многу немирен мислам стомакот ми го распарчи ,се надевам дека ке се свртат и моево и твоево..ти држам среќа
Ви благодарам и на двете за утехата. Знам дека после пораѓај ќе спласнеме, мене и сега тоа не ми прави некој којзнае колкав проблем, нека ги има, само да не му штетат на бебчето (тоа е мене што ме загрижува ). N.Kety кај тебе има уште време да се сврти, но кај мене нема многу... Ах... како и да е, само да излезат живи и здрави, тоа е најбитно. Ти праќам и јас среќичка да се заврти бебето. Заборавив да ве прашам, вие што имате отоци на рацете, дали ви трпнат прстите? Мене пред некој ден ми трпнеа, а сега и докторот ме праша дали осеќам.
Мајка ми кога требало да се пораѓа со мене уште не сум била свртена со главата надоле. Тогашните доктори не биле како овие денеска, мајка ми барала царски а он и рекол ич не се секирај ке се сврти сигурно... но не сум се свртела и мајка ми ја фатиле болки. Незнам дали некој друг вака е роден, но родена сум по природен пат... со газот сум изглегла Ама затоа мајка ми ја расекле многу... вика тоа не беше болно... но на пораѓајот на мајка ми со сестра ми и пукнала раната и господ во пижами го видела...
Додека чекав на ред за ЦТГ имаше една жена што веќе го правеше ЦТГ а бебето не и беше наместено, беше со главата нагоре, Утредента кога појдов на ЦТГ ми кажаа сестрите дека се породила природно и јас целата зачудена викам како па бебето не беше наместено и сестрата ми кажа дека додека се пораѓала докторот го свртел бебето со рака. А јас не можев да се изначудам
Od zeni imam slusano deka bebeto moze i vo posleden mment da se svrti. Neka ne te zagrizuva toa, pa kraj kraeva nema da bides ni prva ni posledna so carski, ako ne se svrti. Bitno bebco da e dobro. A za racete, i trnat i bolat. Nemozam obicno sise da otvoram, nemozam teski raboti da krevam. Ednostavno ne mi drzat prstite. Pred nekoj den skrsiv 1 litarsko stakleno sise. Polno bese i od sto mi se kocat prstite ne mozev da go zadrzam. Doktorot mi rece deka e normalno, zatoa ne se ni zamaram veke. Pozitivno od ova e sto sekoja vecer pred spienje si imam gratis masaza na race i stapala od mm Se izvinuvam za latinica, nemam MK podrska
Ајде вас поискусните да ве прашам, треба да правам скрининг и приска во 12 недела и ќе ги правам на ГАК. Ама за второ мислење сакам да одам во Ремедика на скрининг и незнам дали и таму има потреба да правам приска? И да ве прашам дали секој месец проверувате крв и урина зошто мојов гинеколог ништо не ми рече а сега читам по форумов пожелно е секој месец, па ако правите ќе си одма кај матичната докторка сама на проверка?
Гледам со термините сме блиску.Мојот е 13.10.2014.И мене ми кажа докторот дека девојкава е нагоре со главата и дека 70-80% до 35 недела се вртат.Ама во ГАК одев на предавањата акушерките викаат дека поише ги сакаат децата што се раѓаат со газето прво, нив главата им била совршена(демек не измалтретирана од пораѓајот) и дека иако се така свртени се почнува со природно породување. Кога сум кај ГАК пошто прошетав по предпородилна,бокс,собите и апартмаите да ви кажам дека сум пријатно изненадена дека се е топ, чисто,ново,средено.Е сега знам дека кубурат со персонал и дека проблемот е со сестрите ама во смисла на сместување очекував некој поднаместен хаос и ептен пријатно се изненадив . И јас отекувам и тоа бајаги нозе , раце со трнење и болки, лицето и гинекологот ми рече сол од ич пола .Значи цела недела сум еве без сол левата рака ме пушти скроз, деснава е пообра.Само ми рече да внимавам на притисокот и да се јавам одма ако почне да се качува, ама мојов е низок па макс иде до 120 , така да ваљда нема да има проблем.
Поважен е скринингот и вредноста на нухалниот набор. Ако се е во границите на нормалата, Приска тест е дури и непотребен. Самиот Приска тест и не е многу меродавен. Според мене немаш потреба два пати да го правиш, сепак тоа е лабораториски наод. И скринингот направи го еднаш, не се малтретирај. Јас го направив кај мојот матичен гинеколог, па би требало и секој гинеколог да знае да го направи. Што се однесува до крвта, ако има потреба докторот ќе те прати да проверуваш толку често колку што ќе треба. Јас не проверував секој месец, само три пати за цела бременост. Не се оптеретувајте ако е се во ред, за помалку стрес слушајте си го докторот и прашувајте го за се што не сте сигурни
Мислам дека нема потреба два пати да правиш приска (јас не правев ниту еднаш), а во однос на крв и урина редовно си правев пред секој преглед, значи еднаш месечно. Од матичниот лекар си земав упат и си одев во авицена, од таму со резултатите на преглед кај гинекологот
Вчера бевме на контрола 35+2 цуцката е свртена со главчето и е 2 500 да не е малку? За една недела сум на првото цтг прва бременост ми е се плашам кога ке ми текне дека за три недели ќе се пораѓам како ке биде
Мила не се секирај за отоците тие ќе спаднат штом се породиш редовно правиш крвна слика и урина? ако е се во ред со нив немаш потреба за паника,пример јас не сум отечена на нозете ич цела бременост не отеков на стапалата и на нозете еве за 10 ден ми е последен термин,ама затоа во лицето очите и рацете прстите дланките како бумбар сум избегнувај сол јас пробувам да избегнувам ама неможам без ич сол викаат од солта се отекува повеќе,јас еве се нервирам сега на крај нагло имам покачен притисок ми кажаа редовно да го проверувам и да одмарам повеќе демек од возбуда ми бил ама ако не се регулира и јас ќе морам царски,ич не сакам царски како што немам никој за помош незнам што ќе праам ајде со Господ напред како ќе биде така не се оптеретувај ти како ќе биде така што да правиме само бебушките да ни се здрави и живи само и ние да сме си здрави живи поздравче