Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Јас се нервирам пак зошто мислам дека свекрва ми на нерви ќе ми иде. Многу паничи, штом заплаче бебе ќе има да ми се качува, и тоа само што го замислувам ме иритира, и и кажав дека ќе заклучувам ако така прави :D. Значи се нервирам немој доволно слободно/приватно време да не имам со бебето :D. И прееска плачев зошто немам ни болки, ни контракции, ни знаци на пораѓај, и велат при крај бебињата се послабо активни. Моево стомакот ми го превртува по цел ден. Хормоните се страшна работа :D

Последна измена: 8 јануари 2021
    На Осе, azelea, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  2. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    За свекрва не збори, а заплаче знам дека ќе лета одма кај нас, тоа ми е јасно, и пробувам уште од сега да поставам граница, ама со неа тешко тоа.(facepalm):rofl:
    Таа е прва што ни вика дека било тешко и немало да се снајдеме, и ме вади од такт у момент, ми се иде да изнакажам сфашта, божем таа беше спремна на 19 години за бебе, ама нема разбирачка бре. И кога ќе дојде време да ме праша: Што му е? Зошто плаче? :envy::envy::envy::envy::envy::envy:
    Уште од сега се нервирам за тоа.

На Luni, IRBBB и A.n.g.e.l.a.V им се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.335
    Допаѓања:
    33.685
    @thelittle17 на сите истото му се случува. Нормално е, во човечката природа е да се плашиме од непознато. Ете гледаш и членки што веќе се мајки на повеќе дечиња ги имаат истите стравови.

Мене кога ќе ме истепаат мисли како ќе го чуваме заедно со маж ми, тој бебе нема допрено и кога ќе ми текне дека на почетокот 24/7 буквално јас ќе бдеам над него, си легнувам да си се одморам уште малку. Ќе ми треба сила. :angel:

А за свеки, те имам читано, ич не ја регистрирај. Уште од сега сака да ти наметне дека ќе ти биде потребна, сака да си зависна од неа. Ама ќе видиш каква сила ќе ти дадат тие очиња, планини ќе отвориш! ❤️

На Cherry blossom89, ...Arthemisia..., Осе и 15 други им се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Rasterajte gi site po doma ic da ne vi cue, koj pravel dete tie treba da cuvaat i pravat red toa e moe mislenje, stom si go pravel ne moze sega da se pravis od mars padnat i da forwardiras obvrski.

На flower30, Madam S, Осе и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.399
    Најлесно ќе си поминеш ако одстраниш секакви отров личности од блиска околина.
    Ако ти треба помош првите пати, нека седи.
    Ама ако ти пречи повеќе одколку што помага, нема да се присеќаш на првите денови како не си знаела да го бањаш туку ќе се присеќаш како си се нервирала постојано, зошто ќе научиш да го бањаш од 2 пати, а нејзе ќе ја слушаш кај што не застанува со дрдорење.
    Сега се плашиш ама не е филозофија, ќе фатиш ред побрзо одколку што мислиш.
    Ништо нема да е ненадминливо и бебињата се посилни од тоа што ги мислиме.

На flower30, Осе, Luna91 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Женски фала ви на сите за поддршката, стварно ми значи кога некој вака ќе ми каже. :hug::hug::hug:

На Nefertiti., BeloMache, IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  7. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Мене ако ми попуваат над глава стариве и моите и свекорот и свекрвата во план сум да им кажам дека има педијатар што учел за тоа и како он ќе каже така ќе се прави и точка :)

На Nefertiti., Luna91, Autumn Love и 8 други им се допаѓа ова.
  8. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Се си е тоа во ред и јас уште сеа им кажувам и ги предупредувам. И утре без нерви ќе останам кога во 2 ноќе ќе се расплаче и ќе ми појде по скалите. Е за вакви работи многу посакувам да живеам некаде на страна, во друга земја. Подалеку од сите. Јас знам дека ќе ми треба помош и ќе ми се најдат и совети, ама нерви ќе ми се кинат, и така.

На Осе, Mom_3, thelittle17 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Ќе ги ставиш на игнор и нема да се замараш со нив. Извлечи што можеш корист, да ти го зачуваат детето, за да одмориш, да прошеташ. Секогаш треба да најдеме нешто позитивно во целата ситуација па ако толку сака да се грижи нека ти прави ручек, нека го чува кога ти ќе си излезеш со другарки на кафе :) Ние живееме сами во стан но стариве се пензионери така да штом се породам одма ќе дојдат за да го чуваат. Али јас не се замарам. Нека помагаат. И мене ќе ми треба одмор ;)

На A.n.g.e.l.a.V, ivance.., BeloMache и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Нема да имаш негативни последици тие се за подршка на плодот истото дејство го имааткако и утрогестан..прогестерон е тоа

Последна измена: 9 јануари 2021
    На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne ti treba druga zemja i druga zgrada samo dovolno e ili otvoren muabet i kluc na vrata. Nie sme vo 50m2 so edna spalna i jas pak kazuvam uste sega deka ni edna ni druga treba da prespiva kaj nas uste pred da gi izustat ideite nivni vasiot zamislen red treba da si go kazete nema sto da e nezgodno. Tie nivnoto si go izgledale i sega moze da dojdat da pricuvaat za kako sto i pisaa pogore da izlezes da prosetas ili da zavrsis nekoja rabota. Da mi dreme nad glava dur dojam ni pod razno, ni majka ni svekrva. Isto taka pre bi go ostavila deteto kaj niv doma nego nekoj da mi dojde kaj mene da go cuva i da mi gleda i cepka po domot. Tie se gosti kaj mene, rabota im e da sedat u dnevna i tolku, ni mi vlagaat vo kujna ni vo spalna

На Majra, A.n.g.e.l.a.V, BeloMache и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    А јас имам кажано директ и на свекрва и на мама уште од сега кога пробале да ми попуваат а јас бремена не породена, фино културно да не ми глумат екперти и дека бабини басни не сакам да слушам оти не верувам во нив, при втор обид кога пробале бев подрска, небитно мајка ли е свекрва ли е, оти и двете ми имаа зборувано некои глупости што се смешни за мене и одма на нерва ми удараат и веднаш сум им кажала такви муабети да си заборават и да не ми прават.

Не се тие патронажни сестри да ми глумат експерти, никој не оспорува дека сепак имаат поголемо знаење од моето моментално, ама и тие по две деца изгледале, и на нив им било непознато и се научиле со помош на стари или сами, небитно, ама кога и ако мене ми треба помош јас ќе прашам или ќе побарам, а сами да се ми се нафрлат и да ми одат на нерва не смеат да се осмелат, и на двете им е исто кажано, нема делење тука.

Да видите сега кога седам дали со мајка дали со свекрва, како наближува и време и се, ни а ни б ни двете освен јас ако не почнам муабет или знае само свекрвата покрај сите честитки сега со празниците да додаде и со лесно да се породиш, аха и викам фала, ама прво со лесно и да го доносам до крај со оглед на ситуацијата, има време до пораѓај, дада и тоа вика секако...

Ќе си се поставите јасно и гласно се во лице кажување, а кој не разбира и почитува постое клуч на врата, па може тогаш ќе им дојде умот.
    Вашиот и мирот на бебето е најважен.

Јас немам родено, и мене ми е прво дете и верувам може и јас ќе имам некој страв отпосле, или може ќе ми треба помош низ домот за јас да одмарам и со бебе па сум, па може ќе ја викнам свекрвата, сепак од друг град е, не сум луда знам прво внуче, радост, нема да го гледа толку често, ама тоа јас ќе и кажам, а не она мене да ми се наметнува дека е тешко или дека секако помош ќе ми треба.
    Знаејќи ме мене, стварно сум нервозна во бременоста, посебно од кога сум врзана за кревет, мама иде ми помага се, секој ден и куче ми шета, пошто мажот оде по 24 часа на работа, а ич не сакам да ми се плетка некој во кујна или да ми чисте, сакам се јас сама, и може и ќе можам се сама, ама заради почит спрема мажот ќе ја викнам да дојде некој ден да се порадува, секако е пензионерка, ем ќе направе некој ручек или ќе почува бебе јас додека се средам, одморам или завршам некоа работа низ град.
    Здравје ќе видиме, незнам како ќе биде сега вака си размислувам.

На flower30, CareTee, minne992 и 11 други им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.974
    Допаѓања:
    21.946
    За жал повеќето од нашиве постари, свекрви, мајки небитно, останати се со сфаќањата во нивното време и мислат дека светот функционира како од пред 30-50 години.

Воопшто не сум пристрасна, ама мајка ми, иако постара од свекрва ми цели 10 години, многу повеќе осет има и е умерена во секој муабет и прашање. Со свекрва ми тоа не е случај, генерално е мирна жена што општо во животни одлуки не ни се меша, ама знае да се издува ако нешто не и е по ќееф и тоа одма и се примеќа.

За свадбата пример ми измисли сто адети и само кажуваше што како требало да биде, а адетите беа некои ептен од село, пошто од таму има потекло. Немам против традицијата, впрочем и сама сакав традиционална свадба, ама да се прават милјарда адети и потребни и непотребни не дозволив и уште тогаш поставив граница. Се договоривме со мм и нешто прифативме, нешто не. Мајка ми ем каде каде постара не кажа никаков адет, само рече ќе правиме како сакаат децата.

Е сега ова интро беше за да доловам дека гарант и кога ќе се роди бебето она ќе ми кажува бабини деветини и ќе проба да ми попува над глава. Ама јас го имам апсолутно истиот став. Ќе и кажам дека ако сака да помогне и да ми даде некој совет може слободно, ама да ми наметнува и да ми кажува како да си го гледам детето не прифаќам. Ќе си слушам педијатар и свој инстинкт, а кој сака да се лути нека му стои.

За жал уште скоро година од кога ќе се роди бебето ќе сме тука кај нив, чекаме да ни се доизгради станот. Инаку според мене нема поубаво од тоа да си самостоен и да имаш приватност.

На flower30, Prolett, Mom_3 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Вие што имате лажни контракции, на колкави интервсли ви се? Ми се стврднува на едно место стомакот само, не цел стомак, и ме пушта за неколку секунди, не ме боли, ама е ептен непријатно чувство, кога на пола саат, 20мин, 15 мин, цело време различно. Мстичната ми вика да појдам на цтг да ме видат, и сега ми е страв, да не се многу чести вака на 15-20 мин.пола саат.

На Mom_3, mace89, KittyCat:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    202
    Nema zoshto da ti e strav. Mene cel stomak koga mrda mislam deka e, neznam ni dali se toa lazni kontrakcii,valjda da po konsultaciive so mamichki. Kje idehs ke vidat. Toa e priprema za realni kontrakcii. Nisto strashno. Odmaraj si samo :)

На mace89 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  16. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.114
    Допаѓања:
    14.896

Мене два до три пати во ден ми се појавуваат вчера на пример ич и траат неколку секунди еднаш беше малце подолго... Појди си на цтг како ќе ти речат така прави јас на 13 ќе видам што ќе ми кажи доктор ... знам треба повеќе течности да се внесуваат за да се намалат... друго ств незнам ахахх

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Ја отворив темата за друго ама те прочитав со стравот...немој душо ,сите проблеми што ги имам со свекрвата (а си ме читала во темата ) почнаа со тоа.
    Муабетот на твојата ми гледа како да сака уште толку страв да ти внесе за да те изманипулира. Само смирено и слушај си го инстинктот ,јас за некои работи не го послушав па сега си имам проблем со бебето. Секогаш мајката најдобро знае,тие од страна може да дадат совет ,ама не значи дека мора да се послуша. Ќе си прашуваш педијатар ,ортопед ,за што и да е стручното лице од таа страна. Тоа е тоа.

На flower30, ivance.., thelittle17 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Draga suprugo
    Mnogo sam se radovao kad si mi rekli da si trudna.
    Ali od prvog dana kada je Bog blagoslovio tebe i drugim stanjem, primetio sam da je tvoje telo počelo prolaziti kroz velike promene.
    Dok sam bio s prijateljima, bila si kod kuće osjećajući se bolesna i sa povraćanjem.
    Dok sam se ja bavio nepotrebnim stvarima, beba je bila zauzeta stvaranjem prostora unutar tebe i rasla.
    Gledao sam kako tvoja omiljena hrana postaje tvoj neprijatelj kad si željela i jela čudne obroke.
    Promenila si ishranu i počela dobivati mnogo na težini.
    Izgubila si svoj struk zbog naše bebe, izgubila si deo tvoje lepote kad ti je stomak počeo rasti.
    Tvoja odeća postala je mala, a stomak je bio sve veći.
    Zabrinuo sam se kada sam vidio strije.
    Jednog dana me doktor nazvao da dodjem na ultrazvuk i da pogledam kakva je i kolika je beba u tebi!Bilo je neverovatno!
    Upravo tu, obećao sam sebi, da ćeš zauvek biti, Moja Kraljica.
    Nisam znao koliko si jaka, dok te nisam vidio u toj snazi, položila si svoj život da nam rodiš dete.
    Žrtvuješ sve za izgradnju porodice, da zauvek imamo dete.Tada sam vidio u tebi, super Mamu.
    U svakom trenutku zaslužujete sve dobre stvari i uvek ću se truditi da Vam pružim sve.
    Ja ću te zauvijek poštovati kao majku i ženu
    Telo je sada savršeno i tvoje strije izgledaju tako lijepo..
    Shvatio sam koliko tvoje strije simboliziraju snagu i lepotu majčinstva..Sve što mogu reći je ,,ZAJEDNO DO KRAJA,,
    Neka Bog blagoslovi svaku ženu koja ovo čita.
    Obeležite muža,momka.verenika da bi i oni ovo pročitali.
    Žene zaslužuju Veliko poštovanje i Veliku pažnju.
    Da se osećaju dostojanstvo i voljeno.
    Neka Bog blagoslovi sve utrobe svih žena koje pokušavaju zatrudnjeti, a očevi neka budu sretni sa svojom decom, bilo da su sinovi ili kćerke.Amin

Мислам за овде дека е :inlove::inlove:

На Majra, Martka, Prolett и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.951
    Допаѓања:
    34.411
    Лажните не се на точни интервали.Кај мене обично се навечер со стврднување и некогаш денски. Значи 2-3пати:) Појди си на Цтг за да се смириш:)

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Јас имам така веќе неколку дена, повеќе од 3 4 пати дневно ми се случува тоа и обично кога лежам на грб имам приметено.
    Морам да сменам позиција или да се раздвижам за да помине.
    Јас се мислам дека плус влијае и бебето како е наместено тогаш, пошо а го размрдам омекнува и бебето почнува да се движи.
    Јас за 2 дена сум кај матичната баш ќе ја прашам за ова.

Дали некоја има како наеднаш остра болка во долниот дел од стомакот, некогаш странично а некогаш во средина и незнам како да се изразам ама имам како некои вагинални внатрешни болки, кај што е чепот, ако ме сфаќате, издржливи се ама страшно непријатни и болни, па ќе минат па тапа болка после имам.
    25+3 сум, веќе неколку дена ова.
    Има ли некој вакви болки?

На mssuniquee, jarec6, mace89 и 2 други им се допаѓа ова.