Па да, така ми кажаа, ама ми вика намалена плодова вода, да не си осетила некаква течност да тече од тебе, и ме извади од памет со прашањето. Плус, омекнато грло, и влажно при вагинален преглед (преглед со рака), и максимален слободен џеб 59мм.
мила имам другарка исто е бремена 14 недела ви лондон е исто како мене и е искуството. Колешка заедно што работевме и таа исто ехо 2 пати,др се кај бабица тежина,притисок,стомакот со метро го мерат и толку. Матичен гинеколог немаш. Еден е матичен доктор кај него одиш и тој ти прави термини за во болница за кој одел ти треба ако смета дека си за во болница ако не ќе ти даде парацетамолче,а во болница се само тие 2 ехо прегледи. На првиов преглед земаат крв како кај нас за приска и ако ти испадне среден или висок ризик ќе те пратат на дополнителни испитувања иначе нема шанси.Незз како било кај пријателката твоја јас ова искуство го имам.Иначе вистина ништо не се плаќа.
Kako i da e sega ti e se ok fokusiraj se na toa i teraj si ponatamu. Sekako perspektivno cim ste tamu treba da vi e podobro od tuka, za tintranje vo bremenost dali vredi da se vrakate za stalno sami procenete si
И мене денес ми рече намалена плодова вода. На цтг ни болки, ни контракции. И ќе ме следат и мене 2 пати неделно. И за 1 недела само 100грама има придадено, малку било ми рече.
А ти кажаа да пиеш нешто за плодовата вода? Ти си веќе влезена во 9ти, сепак и да е плодова вода можеш да се породиш, јас тек 31ва недела. Не знам што да мислам попрво.
Здраво мајки, сега ми излегоа резултати од ПАП и другиве брисеви. Сите брисеви уредни, ПАПот од памет ме извади оти не го разбирам. Инаку 18+1 сум денеска а кога го правев бев 17+1 Помош?
Оваа е преубава а бебе водичот според мене и не е нешто нај...ама според мене секако , ако ги споредувам со оваа...
Овде хпв покажува , не е опасно не се секирај кај мн вака штрека па цин 1 вадат рез , па ај типизација чуда или повторен пап и се е чисто . Мн значи и во која лаб каде е правен , во државна кај сите вакви рез делеа ко бомбони пр Јакни имунитет поеќе овошје зеленчук мн шејкови прави со семиња и се ќе е добро.. Ништо не е може моменталнo така се погодило не се стресирај исто и oва кај мн се случило и мене со ќерка ми тогаш покажа вака па следeн преглед се ок , може не е точно ама мисл викат и внес на течности да зголемиш да не имам прочитано овде низ темите , пребарај баш ако ти е шубе , има решение за се
Spored ova,imas kletocni promeni koi se predizvikani od HPV virus,human papilloma virus I mislam deka se preporacuva tipizacija. Sekako za ova mora konsultacija so maticniot ginekolog.
@Madam S баш пред некое време тука се зборуваше за тоа дека пап во бременост не се прави. Баш поради ова. Не се секирај, кога ќе се породиш ќе го повториш, заедно со типизација (може на 10 пап-а да испадни присутен хпв, а на типизација да нема ништо. Тоа е бидејќи пап тестот е специфичен за хпв, ама не е сензитивен).
А зошто воопшто ти земале пап за време на бременост? Јас знам дека тогаш баш не се зима зашто може да даде грешни резултати. Зборувај со матичниот за ова, може имал причини што ти земал а и тој најдобро ќе ти каже зошто и што понатаму. Не се грижи само ти, зошто не се јавиш да прашаш или на вибер да му ја пратиш сликата?
Јас сум имала ваков резултат ( не во бременост)....тоа значи сомневање за присуство на hpv вирус. Но бидејќи не се сигурни така го допишуваат. После ваков резултат повторно сум носела во ману за типизација, за да се прецизира дали има или нема вирус. И мене некако ми е ризично во бременост да ми зимаат брис за пап.. Сега вака размислувам и да излезе нешто на папот што потоа? Ќе ме третираат со нешто?
Викаат дека стандардно земаат брисеви во второ и трето тримесечје. Јас одам во Ремедика, но и на други места знам дека жени прават во бременост.
Значи тука не можам да поверувам што се смее а што не смее До сега си пијав ц-витамн 500мг денес сопругот зеде ама како шумечи и пишува не се за бремени... ај да ги заменам ми викаат абе како бремена жена во бременост не треба да зема ц-витамин кој ти даде да пијаш... јас останав подзината....
Јас веке докторирав на темата намалена плодова вода,кај мене е намалена од 21ва недела веќе сум 36та...сите можни доктори во мојот град ги имам поминато,па и специјалисти во Скопје, и во приватни клиники и на државно...лек нема, сите ми велат повеќе течности,низ форуми читав и суво овошје...оди кај еден доктор леле намалена е,оди кај друг да намалена е ама не е сериозно,оди кај трет леле ќе те задржат на клиника...претпоследно беше супер,џебови полни со вода,последниот пат ги немаше...па така ти препорачувам смирено,ќе си одиш често на контрола,ќе се следи ситуација и се ќе биде во ред