Се испитуваат антитела за акутна или прележана инфекција спрема токсоплазма, рубеола, цитомегало вирус и херпес.. Битни се бидејќи ако настане инфекција во тек на бременоста можна е појава на конгенитални аномалии кај плодот. Затоа што така е правилно. Ако некоја мајка е позититвна, треба да се превземат мерки за да се намали ризикот за трансмисија кај плодот (за HBV и HIV конкретно). И btw, дали некоја испитувала приватно да ми каже која цена е TORCH-от?
Mene mi e pologicno se ova pred bremenost da se ispita, zaedno so hpv brisevi i slicno koga e veke planirano ama nejse. Hiv i hepatiti jas 100 pati sum praela radi ivf, a za torch koa.prasav mi rekoa nemas indikacija ne ti treba. Jas si go pravev na svoja raka zaso drugarka imase.loso iskustvo so ova ama i go dadoa za ispituvanje vo bremenosta posle spontaniot. Kako i da e jas go pravev januari,a ostanav trudna juli i ne go povtoriv. Vo remedika e 1400 den torchot, t.e. bese vo januari
Епа да, ако веќе имаш испитувано е во ред, ама има многу мајки што немаат испитано пред бременоста, без разлика планирана непланирана, а пожелно е сите да испитаат. Знам многу примери на трудници што воопшто не ги праќаат на овој инфективен скрининг, се пораѓаат природно и никому ништо. Но, не е правилно. Секој скрининг е за тоа, да се открие нешто пред да пројави симптоми и колку може да се превенира некој не сакан исход. Кај нас ем ни е сиромашно здравството, па се штеди на све, ем некои доктори се пресамоуверени во стилот ‘не ти треба тоа’. Ако веќе се стаени во скрининг програма, не гледам причина да не се направи, освен ако некој нема здравствено (ко мене ), па ајде да гледаат да заштедиш, зашто реално ко ќе направиш математика на крај, омг.. Фала за инфото, бајаги се разликува цената од Avicena, Synlab што пиша @marta993 .. Да не имаше некој попуст ако таму си одела на прегледи?
Извинете за постов ако не е за овде. Дали некој има купувано од оваа продавница да ми каже дали се добри, или знаат да излажат. Ми се допаѓа многу креветчево и ценава е супер. Сакам да ми го пратат по карго па затоа волкава дилема.
Se slagam ama sekoj treba i odgovornost prema sebe da si ima prvo. Ima sto voopsto ne odat ni na eho skrininzi ne pa nesto drugo poso kako sakal gospod taka ama sekoj so svojot um. Mnogu me interesira dali imaat protokol koj treba da.go sledat doktorite za vodenje bremenost, da se znae ako ne te pratil treba bre odgovornost da so snosi....sega imase za edna otisla da.se.poraga pokraj bebe i matka i bubreg i izvadile. Popust nemav ama torchot bese samo positive/negative t.e. kaj mene site negative. Ima i so iznos na igm igg sto vadat moze takvi pravele drugite pa zatoa poskapi bile
Мене во првата бременост ми даде матичната за torch дека мм золва ми и другарка и се исфрлија од маче што имаме и испаничија сите а ја си бев мирна.. Немав ништо па најверојатно и сега ќе ми даде.. Иако сеа ми покажа проблем ми се здрвува рака и прсти понекогаш па ме фаќа страв. И земам дупла доза магнезиум од 300мг.
Jas skoro kupiv cel komplet, krevetce so postelnina i dusek i kolicka so transporter i dobri se iskreno za taa cena. I jas bev vo dilema pa otidov tamu da si gi vidam, kolickata e predobra, a i krevetot e mn ubav
Jas kupiv,sega pred dva dena mi stigna,isto e se kako sto si poracala,samo ako e so dostava ke treba da dosagas za da ti stigne pobrzo,inaku ne se losi krevetvinjata
Jas kolickata i transporteror si gi zemav so kola a krevetceto morase da mi go pratat preku kargo i mi naplatija samo 280 denari
@Ziberi123 @Tacka36 кажете ми дали душечето може да се подесува на различни нивоа и ако не ви е проблем кога ќе имате време, да ми кажете на колку цм е висината на највисоката позиција? Лежајот во спалната ми е многу висок, ептен ми е специфично тоа барањето на креветче. @Tacka36 комодата колку пари е?
Мене матичниот гинеколог, кој ми ја водеше бременоста ми рече дека торч се прави само доколку чувам или некогаш сум имала домашно милениче, во спротивно не. Гинекологот кој ми ја водеше бременоста од РеМедика, а воедно и ме породи, не ми го ни спомна торч. Е сега, пред да се породам ми правеа некои испитувања за хепатит и не знам точно кои други беа, ама тие регуларно се прават како дел од самото породување и се во склоп на цената. Дали кај секоја треба да се испита торч или не, ќе одлучи гинеколог. Го кажувам ова, затоа што јас баш прашав за тоа испитување и добив таков одговор. И нормално дека треба да им се верува на стручни лица за таа тематика, кога веќе сме им довериле да ни водат бременост.
Ne se podesuva dusekot, samo edna pozicija ima, ajde pokasno ke pobaram metrence i ke ti izmeram visina
Фала мила, така ќе направам.Требаше од почеток да почнам со мерки ама дека почнав до боледување заради инвитрото, решив да продолжам, а и не сакав да бидам на товар на фирмата.Но сега кога и од фирмата имаат рабирање, најдобро е да се искористат.