Јас за првото почнав да ги осеќам дури 24та недела и ми беше чудно кога ми викаа дека некои од 16та на пример ги осеќале.. Дури ми беше и страв и ја прашував матичната зашто не осеќам.. Така да, сите различно најверојатно, штом е во ред бременоста, кога тогаш ќе почнат.. На некои порано, на некои подоцна.. А за второво ќе видиме тек сум на почеток
Фибрин е протеин кој учествува во формирање на тромб. Лиза е разградување/распаѓање. Фибринолиза е нормален процес за разградување на фибрин, односно процес кој спречува тромбот да порасне и да направи проблем како на пример тромбоза или емболија. Хипофибринолиза значи дека тој процес е со намалена ефективност и дека постои зголемен ризик од формирање на тромб.
Фала ти. Ддимерите ми се ок, но времињата ми се скратени, претпоставувам дека заради тоа е таа дијагноза. Примам аспирин и клексан, па господ да ме чува.
Поврзано е, ако времето на хемостаза е скратено значи побрзо се засирува крвта, односно побрзо се создава тромб, а поради тоа што фибринолизата ти е хипо, намален е процесот на разградување на тромбот, не се разградува доволно брзо. Ама штом си покриена со аспирин и клексани ич не се секирај, баш тоа сакав да те прашам дали примаш терапија.
Во 14 недела ја имав оваа бактерија на вагинален брис и примав антибиотик Амоксиклав 7дена, пробиотик и ставав вагиналети. После недела или две по примањето на антибиотикот, го повторив брисот и беше негативен.
Zenichki od denes sum 11nedela,no sum zagrizena shto od vchera imam bolka kako sechenje dolu desno kaj jaknikot.Ne e postojana ja chustvuvam koga lezam pri vrtenje.Se plasham da ne mi e cerviksot Imala li nekoja vakva bolka,nekoe iskustvo da spodelite? Ke odam utre kaj matichnata iako termin nemam,se nadevam ke me pregleda.
Vcera eve i denes osekam od vreme na vreme menstrualni bolki, ako ne promrda bebe se mislam sekoj moment ke dobijam od pamet se vadam, 27+6 sum. Se e ko sto treba sega i brisevi pravev se cisto ne znam zaso vaka. Ponedelnik sum na pregled edvaj cekam
И јас имав такви болки таа недела, па ми прекинаа. Сега сум 17+4 па од пред некој ден пак ги имам, но чим поминуваат не е страшно мислам. Во тие недели 3 пати бев на преглед, ми велеа се е во ред да не се грижам. си расти матката.
Исто и јас имав таква болка, посебно при нагло вртење.И сега ми се случува понекогаш при лежење во кревет и нагло вртење, а сум 17+2.Се консултирав и со доктор, нормално е.И јас бев на преглед, за да не мислиш, направи си го прегледот утре.
Мила имам слични такви болки само како да не е кај јајниците него матката како да ме боли, при седнување, при станување, при кивање , при вртење во спиење, предходната недела ја прашав докторката рече нормално е и да пијам магнезиум 2 пати во денот..
Здраво девојки. Денес сум 18+2, бев на преглед во четвртокот и според докторот се е како што треба. Ми спомна само дека сум имала две лагуни на плацентата и дека кога ќе дојдам на втор скрининг ќе провериме и Д-димери. Рече кога ги има лагуните може да има покачени Д-димери, ама не мора да значи, кај тебе се малку. Мене искрено не ми е јасно баш што се тоа лагуни? Пробав да најдам нешто онлајн ама ништо. Исто така ме интересира во прва бременост кога почнавте да ги чувствувате вашите малечки? Знам дека е индивидуално, но сепак... Плацентата ми е на заден ѕид, од минатата недела осеќав некои како кркорења, па престанаа. Утрово почнаа пак дур уште лежев во кревет, ама толку беа гласни што со маж ми се превозбудивме дека е бебето. Ми лежеше до стомак и слушаше, а може и само филм си направивме. Ама добар филм беше како и да е.
Мила јас сум 19 недела, и понекогаш кога лежам или седам и мене ми кркораат цревата и јас си велам дали е бебе.. Се возбудувам, чувствувам некакво треперење, пулсирање обично кога лежам... Дај Боже да е бебе Мила, а зошто не си го прашала, барем да ти објасни..
Првото го осетив околу 15-16 недела, тука некаде и второто. На почетокот се многу нежни и не се осеќаат секој ден Првото го осетив на левата страна како некое маче да ме галка, второто на работа со рачето толку силно над желудникот се испрчи што се уплашив
Па прашав мила и тоа ми го кажа, дека немам простор за грижа и дека после 20та недела ќе провериме Д-Димери.
Што пиете за покачен притисок? Ја имам низок околу 100 до 60/70 цел живот,но вчера и денес ми е 130/140 со 80/90..прочитав по нетов какао, моментално само тоа имам дома па направив да испијам