Па затоа и реков максимум два пати дневно кога има проблем како чешање, исцедок, црвенило и по едно лажиче сода. Јас го користам превентивно ова како заштита од инфекции, совет ми даде веќе породена другарка. Штета нема, само да не се претерува со миење. Кога ќе ми текне правам и се мијам, не сум редовна бидејќи немам проблеми.
Можеби не ти бил погоден пробиотикот или си го земала во исто време со антибиотик (често забораваат да кажат дека пробиотик се зема неколку часа после/пред антибиотикот). Внимавај на исхраната, шеќери, тесто и газирано избегнувај, пиј многу јогурт и кефир. Консултирај се со лекар/фармацевт дали смееш да земаш капсули lactogyn. Мене ме имаат спасено, кога ништо друго за кандида не ми помагаше. https://24apteka.mk/product/lactogyn-7-vaginalni-kapsuli/
Мене ме прашаа дали сакам да го знам полот на бебето при испитување на даунов синдром, и ми кажаа дека е машко, значи во 12+3.Но на ехо го немаме уште видено за да бидеме сигурни дека е машко.Но јас сум во странство и тука е поразлично од кај нас.
Дали некоја трудница се соочила со Интраутерин застој во развој? Кај мене прво каснеше со 1 недела, па со 2, а сега со 3 недели е помало бебето. Матичниот ми даде дијагноза SGA. И плус малку е брадикардично бебето. Утре ќе одам на одделение и таму да ме видат.
Девојки помош Денес кога бев во веце забележав зголемен густ бело жолт исцедок како мрсул. Дали е нешто загрижувачки да појдам на лекар? 18+5 сум
Ништо не ставам и брисевите ми се чисти, уринокултура чиста. Ми падна чудно претходно имав бел водест исцедок а денес некако леплив густ како белка од јајце. Се засекирав незнам дали е нормално
Девојки помош!!! Во уринокултура ми пронајдоа 75 000 /ml Enterococcus species, бактерија. Ве молам споделете искуства. Јас сум 27 недела. Дали може да предизвика нешто страшно, секако од утре ќе примам и терапија, ама чекам да ми стигне антибиограм за да знам какви апчиеа да пијам.
Јас мачкам масло за трудници на Еуцерин. Гледам секој ден да се мачкам. До сега не ме чеша. Ама сум читала за да се спречи чешање најбитно е кожата да е цело време хидрирана.
Купив денес, досега два пати сум намачкана, пак ме чеша. Некаде од кај 12та недела мислам почнав да мачкам секој ден (шеа путер измешан со бадемово масло), еве накај 25та терам. Сум имала повремени чекања, ама вака интензивно досега не. Не ми е сува кожата, не ми се перути, убава е, мека и нежна. И целата искасапена од чешање.
Иста сум, и се се мачкам и џабе е да ти кажам. 27ма недела сум, цело 2 тромесечие и уште трае еве. Дури некогаш и во сон станувам ги чешам нозете, бутовите, рацете, грбот, стомакот под гради па доле, цела сум изгребана. Значи мажот ме чеша по 10 пати дневно, веќе му здосадив фала богу не го укривувам. Најлошо е после бањање...и се мачкам и се ме чеша пак. Ја прашав мат.гин.ништо не е, кожата ми се тегнела, сум се поправала, едноставно до кожата моја е демек. Холестазата е само сериозен проблем поврзан со чешање, мене матичната ми рече не било тоа кај мене.
А да прашаш сепак или геникологот или дерматолог што да мачкаш? Да не имаш нешто плус од обично ширење на кожата, нешто егзема или слично? Они најубаво ќе ти кажат што да мачкаш во таков случај
@Nefertiti. За никаде сме. Сум немала мака со жолчката, што знам. На последна крвна слика алт, аст, билирубин нормални ми беа. Жолтило немам никаде, урина и столица ми изгледаат нормално. @kostovaivana в петок сум на преглед, ќе ја прашам матичната. Мислам дека не е егзема, никогаш сум немала проблеми со кожата. Ама од кај знаеш па, друго стање, сѐ е можно.
Bio oilot мене ми го дадоа, ама во состав гледам има Retinyl Palminate. Ретинолот знам е забранет за употреба во бременост, не го косристам шубе ми е. Последно купив масло на Sanosan од DM, околу 200 денари. Мене ми се допадна, може да го пробате.
https://www.bio-oil.com/en Trudna prijatelka mi go falese,epten malce se stavalo ic ne ispukala. 2 bremenosti isterala so ova se e ok.