Читав на нет, дека оние кои имаат прва бременост треба да имаат 10 прегледи, а оние што се со 2, 3 дете по 7 прегледи. Така прочитав...
Razlicno e sekade drzavata valjda odreduva protokol. Drugarka vo norveska edno eho na pocetok za da se vidi bremenost, edno vo 19gn valjda e skrining i tolku posle so metro ja merea. Sledno vo 42 ako si neporodena do togas
@forumce фала многу... Претпоставувам дека е непријатно чувството.. А од кога се прегледува со рака, мислам месец? Од 9 почетокот, претпоставувам..
Jа вooпштo и не гo oсеќав вo 18 недела. Сега сум 20 и сеуште мнoгу не гo oсеќам а втoра бременoст ми е.
Мајки ОГРОМНО ФАЛА.Бебе е добро мрда,јас сум супер активна со синко по дома како ништо да не било. Фала ви на брзите одговори. Секое добро за сите
Јас сум 19+па не го осеќам секој ден исто. Без гајле. Рано е за да го осеќаме постојано. Некогаш и благо јадам јас за да го осетам па ништо. А некогаш повеќе го чувствувам и без благо, кока кола и сл.
Фала мила, но повеќе ме плашат болките што ги имав.Знам дека за осеќање е сеуште рано, но вчера ми се појавија некои чудни болки во стомак кои траеја неколку часа.
Во првата бременост матичниот ниту еднаш не ме прегледа. Во оваа бременост тој до сега не ме прегледал, во болницата кога бев за извештај за боледување ме прегледаа
Дали ви се случило после оргазам за време на секс да ви се стегне мешето, кај папокот а после некое време 2-3 мин да опушти...Минатата недела имавме односи.Се ми беше супер, имав и огразам и како наеднаш ми се стврдна мешето, и пак пушти... Погоре пишав дека имам и болкички кај јајниците па накај препони како да ме боцкаат, па опуштаат, Денес закажав на контрола да ме види да бидам мирна околу болките Ама пуста желба за секс.Дали се некои вид на контракции, кога бев на контрола во 3 месеец си ја прашав матичната дали смееме да имаме секс.Ми рече секако дека смееш.А сега ради болките сакам да се воздржуваме.Да и го кажам ли оваа.И болките и стегањето на мешето ми се појавија сега пред 2 недели, и се мислам откако имавме секс... Утрогестам ставам навечер, а наутро ги пијам, сексот го имавме на двата пати во текот на денот...Да се воздржуваме ли заради сето оваа или тоа е се нормално. На последната контрола се супер беше, и уринокултура, и крвна слика, ми рече уште во 3 месец дека зидот на матката не ја разбрав добро ми бил добро затворен...а болките сепк си ги имам....паничарка голема сум а со првата бременост знам дека исто во 4-5 месец имав болки ама си имав и секс а за болките користев утрогестан....поз се извинувам ако ве замарам страшно денес сум на контрола па ке пишам обавезно што ми кажала матичната.
Не е воопшто дискутабилно, нема зошто да е, кога нема зрачење. Ние во македонија одиме затоа што имаме матични гинеколози и не плаќаме за ехото или малку плаќаме. Во други држави кај што здравството е поскапо не одат затоа што не можат да си дозволат да плаќаат ехо секоја недела и плус не се препорачува толку често за да не си прави стрес трудницата. Стрес во смисла да се плаши пред секое одење да не најдат нешто затоа што сите тестови, прегледи ствараат анксиозност и затоа се препорачува поретко, да не се опседнуваат трудниците со прегледи туку еднаш месечно или еднаш на месец и пол е доволно.
Mene mi rekoa spermata znae kontrakcii da predizvika da se izbegava svrsuvsnje vnatre...cim ti se stvrdnal stomakot treba da e kontrakcija, moze da e od spermata moze i braxton hicks. Koja nedela si?
Избегнуваме свршување внатре.Не му дозволувам.Тоа ми се случува кога јас доживувам оргазам. 17 недела сум.
Прашај пак на следниот преглед ама стврднувањата ти се најверојатно лажни контракции кои не водат до породување.
Мене преглед со рака прв пат ми напрај гинекологот што ке ме пораѓа во 36та недела. Освен непријатно мене лично ми е и малку болно ама се тропи бидејќи е помалку од минута прегледот
Фала мила, ако треба да се прави таков преглед, ќе истрпиме, здравје само.. Болно, непријатно, ама тоа е .. Да сме добри и ние и нашите срценца...