Баш така, вежбање и доење не, а да ги прашаш зошто немаат логично објаснување. Мене ми има речено жена што е експерт за доење дека би било добро саат време по вежбање да не го дојам ама никогаш не спомнала да го измолзам и фрлам. Еве сега бремена сум, исто гинекологот рече да престанам да дојам затоа што се менувале хормони. Женава рече дека може некои денови сам нема да сака да цица бидејќи ќе му смени вкус млекото, но далеку од тоа дека хормоните ќе му наштетат со цицањето. Многу мал процент иде во млекото- незабележителен. Исто за утрогестан, пријателка 31ва недела е уште го става вагинално! Прва бременост никакви компликации. Среќа бременоста надвор ми ја водат, не живеам повеќе тука. Инаку од 27ма недела тука ме пораѓаа што све не ми кажаа на крај го надносев бебе. Исто мислам како тебе, за да се заштитат глупости прават
Апсолутно се согласувам, многу апсурдни моменти има во методите кои ги користат нашите лекари. Конкретно за Утрогестанот или било каква друга прогестеронска поддршка и јас приметив дека се дава веќе на скоро секоја трудница што ќе отиде на прв преглед требало или не. Мене лично во 7+1 ми се јави бледо кафеав исцедок само на едно бришење и прво што направи докторот ми даде Утрогестан, иако рече на ехо дека е се ок и дека се случува на почеток од бременост да има таков исцедок. Јас нормално го ставав, прва бременост, неискуство, страв и си реков подобро да го ставам него покасно да ми биде криво недај Боже. Ама покасно, откога истражив малку повеќе, сфатив дека он ми го даде најмногу за да се заштити самиот, за ако дојде до несакан исход, отколку што навистина имаше потреба во мојот случај. Кога отидов на прв скрининг кај друг доктор, кажа дека немам апсолутно никаква потреба од Утрогестан. Буквално како бомбони се дава прогестерон, не знам што им е на лекариве.
Jas sum skoro 30 uste mi vikaat da go turam toa utrogestanot a edvaj cekam da go frlam. Jez deka krvarev vo 9gn ama od togas nikakov problem. Ja zavrsuvam kutijava i go prekinuvam
Имаш ли побарано второ, трето мислење? Зошто да се малтретираш и да го ставаш ако нема потреба и ако се е во ред. Реално многу е безвезе, нон стоп со остатоци.. јас околу пет недели го ставав и ми дојде преку глава. Aко има потреба тоа е веќе друго, ама ако нема остави го, секако постелката си лачи прогестерон.
Девојки само што бев на преглед 38 недела ,ми кажаа намалена плодова вода не било ништо страшно ама ме исплашија ,има ли некоја искуство ?
Jas sum bremena 14 nedeli so ivf, transfer so zamrznati embrioni. Trajkovski uste vob6ta nedela kaza da prekinam so Utrogestan, ama ne go poslusav. Stavav do 12ta so aplikator, a Sega go pijam. Stravot lozje čuva.
Na skriningot Dr mi kaza deka nemam efekt Sega od niv, no vuka ajde stom ti e strav barem pij gi. Isto i progesreron bockam na edna nedela. Za prvoto se porodiv vo 34 ta pa Sega mi E strav
Јас ги прекинав во 12 недела по препорака на Лазаревски штом на ехо е во ред и докторот така вели нема потреба од страв. п.с и мене ми беше страв едно недела две
Со земање прогестеронска поддршка се супримира природното лачење на прогестерон во организмот. Јас мислам ако немате реална потреба, да не земате 'за секој случај'.
Дали од растегнување на кожата или па бебето е тука со главче или газе или па е нешто х.... Кожава на стомакот ме боли како да сум изгорена се мачкам ама не поминува денес е така утре не па пак можи да боли не е секојдневна болка... не е неподносливо ако легнам ми поминува- не печи така Некој вакво искуство? 27+1
Jas so progesteron i prolutex prestanav vo 14ta mislam...ama za utrogestanot ne mi rekle da prestanam,bas ke prasam dali barem da namalam po 2 stavam navecer.Imam drugarka cela bremenost gi koristese.
Devojki, dolgo vreme se mislam dali da prasam... Dali nekoja od vas dodeka e bremena cuva kuce.. Moeto e vakcinirano, redovno go procistuvam, i vodime redovna griza za higienata.. Poveke e doma, ne go pustame nadvor, i posle prosetka redovno gi mieme shepite.. Se izvinuvam ako prasanjeto ne e za tuka.. Me ispasi doktorot, pred 1 nedelaa torch se izlexe negativno doktorot mi rece deka toksikoplazma se dobiva i od kucinja, no jas ragovarav so veterinarot, znam deka se dobiva od izmetot od. Macki . Se izvinuvam dokolku prssanjeto ne e za tuka
Јас чувам бебе ми е скоро 4мес кучето има 2 години. Исто како што опиша секој месец го прочистувам со таблети, редовна хигиена, он го душка ги зближувам итн. Но ниту еден доктор за време на бременост ни педијатар не ме прашал дали имаме миленик така што никакви посебни тестови не сум правела. Инаку да токсплазна од мачка се добива ама треба директен контакт да имаш со изметот на мачката а ти немаш мачка. Терај си ја хигиената со кутрето и понатаму јас 9мес дома со кучето во раце ги преседов ми беше терапија во коронава
Fala. Mnogu, se trudam max da vodam higiena okolu nea, jas se otkazav deka ke ostanam bremena za brzo, i koga ja zedovme zaborajv na praenje bebe i istiot mesec ostanav, kauceto. Mi e 6 meseci w jas sum 5ti mese.c bremena. Ne ja zedov za da ja dam na nekoj ili danja frlam..
Не таман работа верувај секој втор пар со бебенце има куче. Во моја околина сите пријатели ни се со кучиња и деца во станови дома така што опушти се. Мене малце ми беше проблем на почеток се секирав ама сега кога го гледам колку му се смее и радува а кутрево го чува пази и закача мислам дека ќе бидат ептен добри другарчиња само да порасне бебка