Незнам не сум вознемиренаа воопшто може потсвесно Мене ми дадоа метилода 1 апче и дијазапам мускулна инекција
Мене ми дале да испитам... Не знам зошто ама многу е... Ќе треба да јадам помалку леб, тестенини јајца.. Извесен период многу јадев посебно јајца ден преку ден два... И што ти кажа др за покачениот холестерол? Некаква терапија ти даде ли? Освен да се внимава на исхраната?
Освен тоа, и помалце шеќери, благо минимално или сосема избегнувајте, бидејќи шеќерот индиректно ги качува и холестеролот и триглицеридите при процесот на метаболизам.
Шеќерот ги качува триглицеридите. Повеќе сслата помалку прженици и мрднс ххрана, повеќе омегс 3 масни киселини во исхраната и поголема активност ако тоа е дозволено т.е. при нормална бременост може да влијае на холестеролот. Сепак холестеролот нормално се покачува во бременостс
Да и тоа ретко јадам, гледам помалку шеќери, благо, шеќерот ми е во нормала, дури и пониска од минатиот пат кога правев.. А и холестеролот ми беше тогаш во граница. (14 недела правев) а сега 21 недела.Се надевам ќе се среди.
Во бременост е нормално холестеролот да е повисок. Максимална граница е 1,5-2 пати повисока од референтната вредност кај небремени жени. Значи околу 11. Тоа е резултат на половите хормони, кои се стероиди по состав (холестерол). Не се плаши, во ред си. Едит: нормално е покачувањето од втор триместар натаму. A, и уште нешто. Покачен е ХДЛ или 'добриот холестерол' за да не штити и нас и бебето од атерозни плаки од ЛДЛ или лошиот холестерол.
Како што кажав нормално било да се покачува во бременост, плус кај мене од кога знам за себе е покачен благо, околу 6 и нешто и ендокринолог ми има кажано дека е така поради тоа што имам Пцос. Во бременост метаболизмот е забавен и затоа веројатно се покачува по малку. Консултирај си се со доктор, ама јас мислам дека не е страшно.
Да да, така ќе биде, ќе ги намалам тие работи... Па белким ќе се среди, иако знам дека од јајца та е, многу јадев тој период, де омлет, де јајце на око, пржени лепчиња.
Фала мила, дај боже да е така... Читав сега на нет дека е нормално.. Повеќе овошје и зеленчук ќе јадам, за секој случај...
Фала мила, да секако ќе се консултирам.. Дека првпат ми е толку многу покачено. Ми се имало покачено за 1 единица, ама многу одамна и не бев бремена... Ќе се среди...
Па подобро се осеќам за разлика од сабајле па накај 13 ќе ми го мерат пак притисокот на секој 4 сати рекоа
Мила и кај мене е покачен 6,6, а никогаш претходно не ми бил толку.Секогаш сум внимавала на исхраната, ама сега малку се опуштив.Верувам дека е нормално сега да ни е покачен.Најважно да исклучиме шеќери колку што можеме, шеќерот најмногу влијае на холестеролот.
Другарки кажете како се осеќавте/осеќате пред втор скрининг ,до пред некое време не ме плашеше и сега како се ближи време ќе прочитам нешто чудно и си правам филмови .На првиот беше се добро и нифтито е добро,ама ова сега е сосема нешто друго.
Следна недела сум на втор скрининг и освен што сум превозбудена што пак ќе си го видам сонцето мајкино, немам некои стравови. Се беше во ред на прв скрининг, јас добро се осеќам фала му на Бога, па мислам дека нема потреба да си правам стресови и да имам лоши мисли. Скрининзите треба да ги доживуваме како убаво искуство, нема потреба од стрес. Особено кога се е во ред до сега. Опушти се и чекај си го прегледот со убави мисли.