1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Незнаат што зборат, а само стресови за џабе ни прават. Ако веќе може со мерки, зашто на патолошка со каснење на исплата, кај ќе кратат па уште и ќе чекаш за исплата.. Фала ти на одговорите, ќе истерам со ова до кога ми е, после нњ барам конзилијарно, ќе прекинам и ќе одам на мерки.
    Фала уште еднаш:hug:

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Имаше објава од страна на Владата дека сме ослободени додека трае пандемијата. Имаш објавено во групата корона вирус.

На Madam S и Milce89 им се допаѓа ова.
  3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.159
    Допаѓања:
    6.703
    Јас за истото се мислев пред некое време.Бев на патолошка заклучно со 27.01.2021.Не однесов конзилијарно сега и ми го затворија боледувањето.Од Комисијата а и од фондот ми рекоа во случај ако имам потреба повторно од боледување со истата дијагноза како и до сега, можам да отворам повторно боледување но барем еден месец да помине од датумот на затворањето на боледувањето.Јас земав потврда и сега користам мерки.Многу размислував за ова, и мој совет ти е да си користиш мерки и да не се замараш со конзилијарни, а и зошто да ти се крати од плата.Според одлуката на Влада мерките ќе важат до крај на пандемијата прогласена од СЗО.Не верувам дека пандемијата би завршила во брзо време.

На IRBBB, Trpkovska и Milce89 им се допаѓа ова.
  4. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Ова утре ќе и го кажам на матичната, да ја подучам како кажуваат од Фонд. Моето е до 10 февруари, ама нема да носам конзилијарно, нека ми го затворат.
    Така ќе направам дефинитивно.
    Фала ти многу на објаснувањето:hug:

5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.159
    Допаѓања:
    6.703
    Мене ми кажа пријателка што работи во фондот, но прашај си уште еднаш за во секој случај.Инаку нема логика зошто после тоа да не можат повторно да отворат боледување,кога реално може да се случи се до крај на бременост.Префрли си се на мерки и не се замарај:)

На Snowflake92 и Milce89 им се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    @Milce89 cim si vo drzavno i ova.posle.transfer si mozela da ne go otvoras da si se dogovoris da te vodat na rotacija ili rabota od doma. Jas sum vo privatna firma i pozicijata mi trpi rabota od doma i taka teram od juli navaka, ni bolovanje ni nisto, si zemav laptop pred transferot i si lezam si rabotam

На Milce89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Можев да, ама ќе ми беше стресно некако, а сакав да сум опуштрна после трансфер и затоа си земав. Ама сега дефинитивно веќе не размислувам, ќе се ставам на мерки. Па во случај да заврши пандемијата до август, ќе отворам пак боледување. Фала милион пати ми ја разјаснивте недоумицата која си ја мислев цел ден:hug:

8. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Да, ќе прашам утре пак ама нема логика да неможе да отворам боледување после тоа.. Ме водат ризична, поради што е близначка бременост. Ќе видам утре што ќе направам. :l:

9. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ama vidi sega, ti si ja znaes rabotata kakva ti e. Merkata te posteduva od fizicko prisustvo na rabota poradi korona rizik, a ne od nerabotenje celosno. Ako treba da rabotis od doma,a toa ti e stresno za situacijata sepak ke mora da e boleduvanje.

На IRBBB, Stressed Out и Milce89 им се допаѓа ова.
  10. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    43
    Дали само државните фирми дозволуваат користење на мерки, и дали се зема истата плата или кратат? Сега дознав дека сум бремена па доколку е се во ред за 2 недели на контрола сакам да прашам да користам. Зошто да одам на раб ако ме следи дома да седам.

11. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Јасно ми е, мислев за двете недели после трансфер. Инаку јас сега како и да е си подработувам од дома. Мислев за двете недели до позитивен тест, тогаш сакав да сум баш релаксирана од работа, затоа и се завршив да не ме ѕврцкаат само.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Kako sto pisav i pogore vo mojata firma se e regular. Rabotam od doma i zimam cela plata, drugite rotiraat jas ne zaso sum bremena. Bremenite cie rab mesto ne moze da e od doma, sedat doma ne rabotat i zimaat cela plata

На IRBBB и Tiki123456 им се допаѓа ова.
  13. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Јас сега ја симнав одлуката од Влада, односно Службениот весник од 4 11 2020г., член 13 точка 11 и член 16 е за бремените.. Важи за сите, но незнам за приватните, како што читам тука различно е од фирма до фирма.

На Tiki123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    43
    Да не би можела од дома да работам, не е таква работата затоа
    Ќе прашам сепак после следна контрола па ке видиме што ќе речат од фирма. Фала на одговорот

15. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    43
    Знам изгледа зависи до фирмата. Ќе мора да почекам до следна контрола па ќе прашам. Фала ти

16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Vo pravo si treba da e za site, toa sto go pravat e nezakonski ama vo drzavickava site znaeme kako funkcioniraat rabotite

17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Во тој случај мерки си користи нема да и аш проблем

18. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Јас сум во приватна фирма ми пуштаат цела плата, али како што кажа зависи од фирмата. Некои ги тераат да се вратат на работа без разлика на мерките.

19. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    10.436
    Јас денес бев на втор скрининг. Опуштена си бев како и секогаш пред преглед, но до вчера. Денес почнаа некои паники да ме фаќаат кизне што ми стана(facepalm) но за брзо помина и тоа. Кога си го видпв сонцето одма се смирив.
    Супер поминав, се си е во ред со бебчето, супер си напредуваме. Си ја снимав денес прв пат и сега си ја гледам дома цел ден:rofl:
    Можеби мене ми беше страв за грлото на матката да не ми е скратено имав некои тапи болки пред некој ден, но фала богу океј е. Изгледа бебето на некој нерв само ме удира.

Без гајле биди си и ти и сите други. Се ќе помине во најдобар ред. (fingers):inlove:

На Autumn Love, Bella_Stella, IRBBB и 9 други им се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Мене ми кажаа во случај да прекинат мерките, одма може да ми се отвори патолошка.
    Јас сум во приватна фирма никаков проблем не ми направија и 100% земам плата.

На IRBBB, thelittle17, Маја Т и 2 други им се допаѓа ова.