Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Milce89

Milce89 Истакнат член

Незнаат што зборат, а само стресови за џабе ни прават. Ако веќе може со мерки, зашто на патолошка со каснење на исплата, кај ќе кратат па уште и ќе чекаш за исплата.. Фала ти на одговорите, ќе истерам со ова до кога ми е, после нњ барам конзилијарно, ќе прекинам и ќе одам на мерки.
    Фала уште еднаш:hug:

Snowflake92 likes this.
  2. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Имаше објава од страна на Владата дека сме ослободени додека трае пандемијата. Имаш објавено во групата корона вирус.

Madam S and Milce89 like this.
  3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Јас за истото се мислев пред некое време.Бев на патолошка заклучно со 27.01.2021.Не однесов конзилијарно сега и ми го затворија боледувањето.Од Комисијата а и од фондот ми рекоа во случај ако имам потреба повторно од боледување со истата дијагноза како и до сега, можам да отворам повторно боледување но барем еден месец да помине од датумот на затворањето на боледувањето.Јас земав потврда и сега користам мерки.Многу размислував за ова, и мој совет ти е да си користиш мерки и да не се замараш со конзилијарни, а и зошто да ти се крати од плата.Според одлуката на Влада мерките ќе важат до крај на пандемијата прогласена од СЗО.Не верувам дека пандемијата би завршила во брзо време.

IRBBB, Trpkovska and Milce89 like this.
  4. Milce89

Milce89 Истакнат член

Ова утре ќе и го кажам на матичната, да ја подучам како кажуваат од Фонд. Моето е до 10 февруари, ама нема да носам конзилијарно, нека ми го затворат.
    Така ќе направам дефинитивно.
    Фала ти многу на објаснувањето:hug:

5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Мене ми кажа пријателка што работи во фондот, но прашај си уште еднаш за во секој случај.Инаку нема логика зошто после тоа да не можат повторно да отворат боледување,кога реално може да се случи се до крај на бременост.Префрли си се на мерки и не се замарај:)

Snowflake92 and Milce89 like this.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

@Milce89 cim si vo drzavno i ova.posle.transfer si mozela da ne go otvoras da si se dogovoris da te vodat na rotacija ili rabota od doma. Jas sum vo privatna firma i pozicijata mi trpi rabota od doma i taka teram od juli navaka, ni bolovanje ni nisto, si zemav laptop pred transferot i si lezam si rabotam

Milce89 likes this.
  7. Milce89

Milce89 Истакнат член

Можев да, ама ќе ми беше стресно некако, а сакав да сум опуштрна после трансфер и затоа си земав. Ама сега дефинитивно веќе не размислувам, ќе се ставам на мерки. Па во случај да заврши пандемијата до август, ќе отворам пак боледување. Фала милион пати ми ја разјаснивте недоумицата која си ја мислев цел ден:hug:

8. Milce89

Milce89 Истакнат член

Да, ќе прашам утре пак ама нема логика да неможе да отворам боледување после тоа.. Ме водат ризична, поради што е близначка бременост. Ќе видам утре што ќе направам. :l:

9. Pacient srna

Ama vidi sega, ti si ja znaes rabotata kakva ti e. Merkata te posteduva od fizicko prisustvo na rabota poradi korona rizik, a ne od nerabotenje celosno. Ako treba da rabotis od doma,a toa ti e stresno za situacijata sepak ke mora da e boleduvanje.

IRBBB, Stressed Out and Milce89 like this.
  10. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Дали само државните фирми дозволуваат користење на мерки, и дали се зема истата плата или кратат? Сега дознав дека сум бремена па доколку е се во ред за 2 недели на контрола сакам да прашам да користам. Зошто да одам на раб ако ме следи дома да седам.

11. Milce89

Milce89 Истакнат член

Јасно ми е, мислев за двете недели после трансфер. Инаку јас сега како и да е си подработувам од дома. Мислев за двете недели до позитивен тест, тогаш сакав да сум баш релаксирана од работа, затоа и се завршив да не ме ѕврцкаат само.

Pacient srna likes this.
  12. Pacient srna

Kako sto pisav i pogore vo mojata firma se e regular. Rabotam od doma i zimam cela plata, drugite rotiraat jas ne zaso sum bremena. Bremenite cie rab mesto ne moze da e od doma, sedat doma ne rabotat i zimaat cela plata

IRBBB and Tiki123456 like this.
  13. Milce89

Milce89 Истакнат член

Јас сега ја симнав одлуката од Влада, односно Службениот весник од 4 11 2020г., член 13 точка 11 и член 16 е за бремените.. Важи за сите, но незнам за приватните, како што читам тука различно е од фирма до фирма.

Tiki123456 likes this.
  14. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Да не би можела од дома да работам, не е таква работата затоа
    Ќе прашам сепак после следна контрола па ке видиме што ќе речат од фирма. Фала на одговорот

15. Tiki123456

Tiki123456 Истакнат член

Знам изгледа зависи до фирмата. Ќе мора да почекам до следна контрола па ќе прашам. Фала ти

16. Pacient srna

Vo pravo si treba da e za site, toa sto go pravat e nezakonski ama vo drzavickava site znaeme kako funkcioniraat rabotite

Milce89 likes this.
  17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Во тој случај мерки си користи нема да и аш проблем

Milce89 likes this.
  18. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Јас сум во приватна фирма ми пуштаат цела плата, али како што кажа зависи од фирмата. Некои ги тераат да се вратат на работа без разлика на мерките.

Milce89 likes this.
  19. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Јас денес бев на втор скрининг. Опуштена си бев како и секогаш пред преглед, но до вчера. Денес почнаа некои паники да ме фаќаат кизне што ми стана(facepalm) но за брзо помина и тоа. Кога си го видпв сонцето одма се смирив.
    Супер поминав, се си е во ред со бебчето, супер си напредуваме. Си ја снимав денес прв пат и сега си ја гледам дома цел ден:rofl:
    Можеби мене ми беше страв за грлото на матката да не ми е скратено имав некои тапи болки пред некој ден, но фала богу океј е. Изгледа бебето на некој нерв само ме удира.

Без гајле биди си и ти и сите други. Се ќе помине во најдобар ред. (fingers):inlove:

20. monik55

monik55 Форумски идол

Мене ми кажаа во случај да прекинат мерките, одма може да ми се отвори патолошка.
    Јас сум во приватна фирма никаков проблем не ми направија и 100% земам плата.