Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Zdravo na site. Ova mi e prv pat da pisuvam na bilo koj od forumite, pa najprvo sakam da prasam dali sum na vistinskoto mesto od oblasta na ginekoloski ordinacii. Pravev test za bremenost i mi pokaza pozitivno, samo nekolku pati mi se ima malku gadeno bez povrakanje, prvite nekolku dena posle testot cuvstvuvav grcevi vo dolniot del od stomakot, sega nisto ne cuvstvuvam i seuste nemam macnini. Ova mi e prva bremenost, zakazav za utre na pregled, neznam dali imam napraveno dobar izbor na ginekolog. (Dr.Nadica vo ordinacija MAMA)

2. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Инаку мене градите почнаа многу да ме болат, пробав со потопла вода се масирав и ставив од АД капките па се надевам ке помогне..
    Земав денес од кај матичниот и потврда за прво дете уствари тој самиот ми ја даде, да не доаѓам пак :)
    (иначе се плаќа 250ден.)

Имајте убав ден мешиња и се надевам вечер ке слушнам убави вести :) :)

Последна измена од модератор: 9 април 2017
  3. Nice.girl

Nice.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    35
    Бидејќи мајка ми е стоматолог, ми препорача да не ги пијам флуорнатрил апчињата затоа што повеќе не ги дозволувале да употреба.Исто така и гинеколог ми препорача да не конзумирам ваков вид на апчиња и сега како дополнители витамини ми ги препиша Витрум Пренетал, кои се многу слични на Прегназон и Мамавита.
    Сакам да ги прашам трудниците кои се во поизминати недели, од која недела го почувствувавте мрдањето на бебето?
    Затоа што јас сум 18 недела и сеуште не го чувствувам, а и стомачето воопшто не ми се познава, но на последна контрола( пред една недела) се беше во ред со бебето и дури е понапредно за една недела и сега незнам дали е до конституција на тело, бидејќи имам широка карлица(нормална), но кај другарка ми која е 16 недела веќе и се познава и вели дека ги чувствува движењата на бебенцето.

4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    15.679
    ecapereca добредојде,секако дека си направила добар избор на гинеколог,можеш да си провериш и во темата добар гинеколог,
    ајде со лесно и честитики за бременоста,па пиши како ќе поминеш на прегледот

На ecapereca му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    Nice girl јас сум 22 недела и бебето си го чувствувам последните 2 недели, до тогаш не бев сигурна дали е бебето или имам грчеви со гасови :lol:

6. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Добре дојде на форумов и со лесно да си ја износиш бременоста. Само едно прашање каде ќе се пораѓаш затоа што колку што ми е мене познато Др. Надица не работи со картончиња и неможе да ти се пише како матичен гинеколог па се ќе мораш да тераш на приватно од прегледи, до брисеви контроли тестови и на крај пораѓањето, а инаку како доктор е добра , јас бев кај нејзе пред да ни каже дека неможе да биде матична повеќе/// Распрашај се околу тоа затоа што финансиски е прилично многу различно од приватно до државно.
    поздравче и добредојде ... ти посакувам лесна бременост :inlove:

7. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Blagodaram na odgovorot i na ubavite zelbi. Znam deka doktorkata Nadica ne raboti so plavi kartoni, najvazno mi e deka mi e prv pregled da odam kaj dobar ginekolog, a kako sto gledam na forumive, nea najmnogu ja falat. Imam maticen vo Medika plus, ama sepak ne sum sigurna za tamu deka nesto doktorov mi e mlad i neznam dali i kolku ima iskustvo, ako nekoj znae nesto za Dr.Vlatko od Medika Plus neka pise. Sega planiram barem na eho da me vidi prvo Dr. Nadica, za brisevite neznam sto ke pravam, malku e skapo kaj nea za brisevi, inaku pravev brisevi pred dva meseca i mi bea negativni, neznam dali ke ima potreba povtorno da gi pravam. Isto i za poragajot, neznam dali voopsto ke se poragam ovde, momentalno sum na most :) pomegu MK i stranstvo, seuste nemam reseno zdravstveno osiguruvanje tamu, pa dodeka se resi nesto pregledite i kontrolite ke gi pravam ovde. Malku poveke sum zbuneta, ama ete, ja sledam intuicijata, se drugo so Bozja pomos i volja, zdravje samo :)

8. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    машала само нови труднички да имаме ;) а за брисевите секако дека мора да ги напрваиш некаде 12 недела без разлика што си ги правела претходно и биле негативни. А докторката ако не тие матична ако ти даде упут за било која анализа ти може да си ја правиш на државно со картонче да не плакаш многу на приватно ;) јас така правев досега :)

п.с голема да расти керкичката Regenbogen :*

9. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Edvaj cekam da odam utre, sekako deka ke pisam kako sum pominala vednas stom ke dojdam doma :) pozz do site :*

10. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    Ако планираш да си одиш на приватен гинеколог и да се пораѓаш и живееш во странство, тогаш ич не се замарај со матичен гинеколог, не ти ни треба.
    Ако планираш да одиш на прегледи во државните клиники и да се пораѓаш таму, тогаш матичниот ти е неопходен, за секоја работа од брис до контрола ќе треба од него упат и рецепти. Поготово ако си во редовен работен однос, нема да можеш да земаш надомест за породилно отсуство од социјално ако не приложиш потврда од матичен лекар.
    Скоро сите на форумов си имаме свој проверен приватен гинеколог и матичен гинеколог за упат и за секој случај, така што држи си ги и двајцата ;)

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Има глукозамин, МСМ-комплекс, алое вера, екстракт од кора на врба, арника и ѓаволова канџа. Тоа пишува во составот на кремата, а не пишува дали е наменета за трудници :?:

12. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Како се вика точно кремата и кој ја произведува?

13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Но-Дол се вика кремата и е италијанско производство, еве каква е

Прикачени фајлови:

14. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Од тоа што гледам фирмава се занимава со производсто на лекарства на природна база. Баш во тоа се специјализирани. Плус во европска унија ако е опасно по здравјето на фетусот мораат да нагласат.
    Јас би ја употребувала а ти како ќе си одлучиш.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.928

Мислам дека слободно можеш да ја употребуваш, на природна база е, како впрочем сите препарати на ESI. Ама ако ти е шубе, тогаш само стегач или еластичен завој.

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Ви благодарам на советите драги мои, ќе се мачкам оти болките не се издржуваат.
    Патем уште еден проблем ми излезе денес, на ручек кога јадев ми пукна нешто кај забите и си реков готово отиде некој заб и ме заболе нешто силно и кога видов ми пукнал еден заб кој ми е пломбиран, а и живецот ми е умртвен на тој заб и ми пукна на средината , не знам како да објаснам, гледам кога го фаќам ми се клати бидејќи е на пола и не знам што да правам сега, му се јавив на заболекарот кајшто доам, денес не е тука, утре дури ми рече да одам да го види, а јас не знам што ќе правам до утре, кога јадам како да ми притиска нешто на жлебината и ме боли, нема да можам да јадам до вечер.... :( опасно ли е многу и дали ќе ора да се вади или може да се залепи некако со нова пломба, некој изум нешто да се направи само да не ми се вади, бидејќи не ми е скршен дел само ми пукна на два дела :sweat:

17. Katalea

Katalea Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    200
    Добар ден мамички од мене..Ме нема два дена, но ве читам одвреме-навреме..Знаете како е, си дојдов после толку време па да се видам со еден, со друг и лета времето..
    Би сакала пред се да и честитам на Регенбоген да и е жива и здрава керкичката и само убавини да ја пратат во животот и да и посакам добредојде на Екаперека и да си има лесна и убава бременост.. Само така да се множиме, за убаво е :) :)
    Јас сум одлично, со супер расположение само малку се нервирам дека многу ми се затнува носот и неможам да дишам. Ај ако некој знае да ми каже дали е тоа од бременоста нешто поврзано или јас нешто сум настината, зашто не се осекам како настината ни омалаксана..супер се осекам само што се затнува носот и ми го отежнува дишењето? :(
    Инаку утре сум конечно на преглед, малку ме фака страв што како ке биде, но гледам да не мислам толку за да не се вознемирувам..Се надевам дека се ке помине како што треба, па ке ви пишам да ве известам како сум поминала :)
    Поздравче до сите, имајте убав остаток од денот :* :*

18. Cacush

Cacush Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Здраво Каталеа!
    И јас го имам истиот проблем со затнување на носот и тешкото дишење и ми се случува да не спијам навечер поради тешкото дишење и јас не се чуствувам настинато и не знам можеби е и од бременоста. Поззз

19. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559

а калиас и мене пред некое време ми се скрши пломба на забот, и бев кај мојот забар само ми ја замена пломбата и сега забот мие како нов, така да не се секирај и ти ке си поминеш лесно :) е сега денес јади супи, јогурт за да не мора да џвакаш ;)

20. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Во темава некако се потешко се снаоѓам :^)
    Прочитав пред саат време прашање за цефалексин дали да се пие, а сега не го гледам никаде прашањето :geek:
    Само да кажа дека јас пиев две дози до сега, и дека тој лек го даваат на трудници како најмалку штетен.

За дишењето и затнатиот нос, јас од сам почеток го имам тој проблем. Ставав едно време назогал капки(оние бебешките, солен раствор што се), но џабе е не помагаат. Така да, останува да се трпи само.