Здраво женски, се враќам од кај матичната, Се е со ред со бебенцето, си одговара со неделата 20 недела и 1 ден Скоро се се гледаше на ехото, наместенко си е со главичката надоле баш како што треба да е.Големко е 355грама.Ептен се израдував кога го видов.И кажав да не ми кажува какво е, бидејќи сестра ми, ми спрема изненадување после скринингот за полот на бебето Иначе не ми кажа од што може да ми се болките долу ниското во стомакот, синоќе излегов да прошетам малку по снегот ме заболе доле пак, колковите исто така што дури ми се фати левата нога надоле,ја прашав да не е од положбата ми рече каква положба бебето си е наместено како што треба.Земај магнезиум сабајле и вечер. И наместо утрогестан ми даде да пијам Дабростон исто било само овие се пијат. Колку е добро да се зема оваа хормонска терапија кога се е во ред со бебето и мене.Не сакав да ја прашувам за тоа дали мора ми рече подршка на бременоста да си имаш до 37 недела Рече и плодова вода си има доволно, постелката на преден ѕид, си одговара на неделата бебчето, си мрда и пак ме остави на хормонска терпија.Јас ќе ги пијам не ми е проблем ама сепак хормонски лек е да нема некои последици... Сепак среќна сум што се е во ред.Сега уште на скринигот другиот понеделник да биде се во ред.И да сум мирна Убав ден
Девојки кој е следен преглед/скрининг после вториот? На втор бев во 21+5 и докторот нели рече се е како што треба, сега следен ти е подетален преглед на срце после 24та недела. Ми вика ти си решаваш дали сакаш да го правиш, зошто се плаќа негде за 4 недели од сега ќе треба. Е сега јас колку што знам три се скрининзите во бременост, нели е така? Другарки што прашував не правеле ваков преглед за срце, една ми вика абе чисто за пари плус да ти земе е гарант. Јас секако ќе одам тогаш за скриен шеќер да ми проверат, ама не знам за прегледов, чудно ми падна... Какви се вашите искуства, сте правеле ли ваков преглед?
Јас правев, ама нели со индикација беше кај мене, ради тахикардија на бебе. Инаку се прави со полни 28 недели. Јас појдов еднаш со полни 26, сѐ беше океј, ама ми рече уште еднаш да појдам од 28-31 недела. Ако планираш да одиш, да знаеш, да не даваш пари на два пати.
Знам дека правеше ти, ама нели кај доктор што тоа му е специјалност? Мене ова матичниот ми го кажа, он ми го правеше вториот скрининг. Индикации не кажа дека има никакви, рече од тоа што се гледа сега се е во ред. И баш кажа после 24та недела, дури и ден ми одреди, 10ти Март. Не знам што да правам сега, баш се збунив...
Јас го правев тој преглед, немав никаква индикација, сакав да го направам и го направив. Се прави еднаш во 24та недела па во 28ма недела. Го прави педијатар специјалист кардиолог
Епа мојов матичен не е никаков специјалист, затоа и се збунив и не знам што да правам..А трет скрининг од која до која недела е?
Од 30та недела до 34та недела, https://mail.acibademsistinababy.mk/14-bremenost/skrininzi/8-zadolzitelni-pregledi-vo-bremenosta
Тоа се само препораки што се можеш да правиш следно или се прави ако има индикација. Инаку не е задолжителен. Во странска литература, а и во пракса во странство не се ни прават толку често прегледи како тука, само со индикација и се знае три скрининзи и шеќер. Во некои држави дури ни димери не се задолжителни. Точно убаво е да сме претпазливи, ама реалноста е дека колку повеќе прегледи, толку повеќе стрес. Инаку, што ќе се прави со кичмата женски, ајде на почеток ме болеше само долниот дел, ама сега и нагоре почна и половина и горниот дел, цела сум укочена и едвај се движам од што боли.. јога вежбав редовно и пред бременост, и сега до пред некоја недела, сега паузирам. А немам голем стомак, 6ти месец, не сум ни поправена многу за да има што да тежи на кичмата. Ама прав пингвин сум кога се движам.
Фала ти многу, во право си од збор до збор. Претпоставував дека не е задолжителен преглед уште кога ми рече 'Ти си одлучуваш дали ќе го правиш или не, пошто се плаќа.' Ама кога веќе ми кажа, шубе ми е да не го направам. За болките во кичма и општо било какви болки, мене ми помагаат вежби за истегнување. Да пробаш со појас за трудници?
@Bella_Stella пишав неодамна. Правев 2 скрининг и во Систина и ГАК и ми кажаа за 3 скрининг 28 или 29 недела, дека се прави од 28 до 31, мене така ми кажааа.. Се беше во ред и со мене и со бебе, надолу со главичка, супер се развива, ама веројатно за сигурни да се и ова го препорачуваат, баш прашав, ми велат да убаво е да се направи... Здравје нека е ќе одам пак.. И да скриен шеќер 24 недела ми потцентирааа..
Здраво идни мами. Прв пат пишувам во темава. Јас сум 21+4. Кога дознав дека сум бремена ме фати некоја паника бидејќи само година и пол живеам во Америка и немав поим од ништо Немав ни кој да прашам, а знам дека е скроз различно од кај нас. Одам кај мојот гинеколог секој месец на редовна контрола кој буквално трае 5 мин. Го слуша само срцето вика се е во ред и толку. Прв скрининг ми беше 12 недела и потоа во 20та. Досега се е во ред фала на Бога. И сега бев во 21 исто на контрола и ми кажа дека треба да примам инекција дека сум негативна крвна група. Ми рече се примала на 28 недела. Како е тоа кај нас некој да сподели искуство
Здраво, со лесно бременоста! За негативниот фактор и кај нас се прима инекцијата исто во 28 недела, со претходна проверка и потврда на крвната група. И после пораѓај исто ја ставаат мислам.
Jas posle vtoriot,bev pak kaj doktorkata za skrining ama vo 28 kako sto ti pisale. Vo 24 seker i brisevi, ne skrining. E sega taa sto mi go gleda bebeto od prv skrining me gleda celo vreme i gledase srce ama i se ostanato
Не правев за првoтo, сега сум 23 недела дoктoрoт на втoр скрининг не ми спoмна дека треба да правам. Тoчнo.
Mamicki vo kartonceto na bebeto pisuva pod a ako go dojam jas treba kapki za kocki d3+k1 I babytol Dha omega vo apteka toj den taka mi gi dadoa mogutoa maticniot mi rece da I dadam samo d3+k1 posle pak se rasprasav vo apteka I vo drug dr mi rekoa I dvete da I gi dadam Da ve prasam vie sto gi doite samo ednoto go koristite ili dvete posto vo kartonceto nemav zabelezeno
Д3+К1 се дава обавезно (ако е на доење, ако е ад само Д3), а ДХА омега се омега масни киселини што се добри за мозочето, штета од нив нема, можеш да ги даваш и нив (ама чисто ДХА омега, внимавај има и Д3+ДХА омега, па да не даваш два пати Д3).
Мајки, ми треба совет - штотуку бев до маалска продавничка и на излегување не знам како се лизнав и се испружив цела на грб. Ништо не ме боли, освен рацете од падот, ама се преплашив за бебе. Дали на некоја и се случило и што ми препорачувате?