По неколку пати менувам веш оти сум како помочана,не користам никако секојдневни ама ми се случува кога повраќам или кога кивам и да се подмочам
Јас да, од една недела пред тест до ден денес си мокрам често. Исто имам воденкаст и некогаш бел редок исцесок, го осеќам дури кога ми потекува. Непријатно е ама нормално е... Честитки, со лесно да си ја тераш бременоста. Според мене треба да си ја продолжиш терапијата за притисокот, се пие и во бременост доколку имаш висок притисок. За забот моја препорака е да почекаш до втор триместар. Другарка ми во Германија баш некни беше на забар, а уште е во прв. Исто како тебе за пломба, ја вратија т.е. и презакажаа за втор триместар. Објаснувањето на докторот било дека правењето заб само по себе е стресен чин и не се препорачува во прв и втор триместар, на страна анестезијата.
Kakvi apcinja pies za krven pritisok??osven metildopa drugo nesmees nisto,nemoj da pies odma smeni gi so metildopa,meri 4 pati vo tekot na denot,jas sum 7 godini so krven pritisok od koga pocnav da planiram bremenost mi ja smenija terapijata na metil dopa,prvo piev sabajle i vecer pa 4 pati na den od 7 mi mesec pijam pet pati od koj tri pati po dve,mora kolsutacija so internist i ginekolog,magnezium piev 3 pati do 38 ma nedela,sega veke sum samo na metildopa i vitamini 39+2 sum
Треба да ти направат корекција на терапијата, така да утре обавезно слушни се со матичниот или интернистот (не знам од кој ти е препишана).
@Bella_Stella И јас мокрам од почетокот често, ама овие 2 недели претерано... Тоа е ќе си мокреме, гушки мами
И кај мене некогаш е почесто, некогаш поретко мами. Се случува само што ќе излезам од вц после 5-10 мин пак да ми се моча. Може има влијание што ми е уште ниско постелката, некогаш си мислам дека бебе ме гази на бешиката и затоа ми е вака.
Исто и јас. А ноќе ако не станам интересно е.. Си слушам како кркорење како бебенцето да вика стани и оди во веце... Ајде ќе издржаме..повеќето го поминавме уште малку да си ги видиме... Срцки наши... .
Честитки И јас имав пред бременоста терапија за висок притисок, продолжив после со пиење, само матичниот гинеколог ми ја смени терапијата. Претходно пиев Воксин, сега Метилдопа. Јас дури бев на првиот преглед, си пиев воксин. И кажав на матичната, ми рече пиј од нив подобро, отколку да имаш висок притисок. Прегледот ми беше 2 дена после тестот.
Jas na sekoe zakasluvanje ili pojako kivnuvanje, kaj iscedok od utrogestanot uste podmocuvanjevo mi falese Ne turaj dnevni da ne si zakacis infekcija, menjaj gakji i pizami. I da ne e toa po 100 pati vo wc, raceve rani od sto gi mijam nonstop
Здраво, дали некоја од вас имала проблем со нарушена микрофлора од утрогестан? Во месец дена два пати лечам кандида и жолт исцедок со тепија. Сакам после кнестенов да превземам уште нешто ама заборавив да прашам гинеколог па викам да не чекам следна контрола ако некоја од вас има искуство со некој пробиотик или нешто на природна база?
Исфрли благо и тесто, пиј јогурт, кефир и продукти што содржат природни пробиотици и пребиотици. Прашај дали смееш да земаш капсули лактогин (ги земаа и други бремени членки) и консултирај се со гинекологот дали можеш утрогестанот да ги земаш орално, наместо вагинално.
Утрогрстанот го прекинав, ми беше превентивно само на период препишан, на исхрана се трудам да внимавам затоа што шеќерот ми е цело време на горна граница, кисело млеко/ јогурт ми се на дневно мени, така да ми останива да прашам за лактогин. Фала ти најмногу на исцрпниот одговор!
Здраво, јас бев хаос така, и плус прогестеронот мускулно кога ми го воведоа, си викам што ли налепив.. Мачкав по препорака од гинеколог Нистатин маст, чист Нистатин, тој е сосема безбеден, (со такви капки им се чистат и устињата на новороденчињата од соор) мнооооогу ми помогна! Чист веш, без омекнувач (знае и од него да "пецка") и пробиотик Лактогин, 15 дена, исто препорачан од гинеколот. Тоа е збир од нормални бактерии на вагинална флора, ќе ја уништат кандидата, која и напаѓа зошто ни е пореметена флората од хормоните што ги примаме... Секое добро!
Благодарам многу, а лактогин се таблети или вагиналети, да знам што да барам во аптека да не се избрукам и колку пари се од прилика ако се сеќаваш?
Капсули се, има и вагиналети (не можев и тие да ги ставам веќе..) Околу 350 денари беа пред месец дена...
Jas sum od 16gn so utrogestan neam nikakva maka,brisevi cisti celo vreme. Samo sto me nervira iscedokot. Zborni so doktor da ne e neso drugo problemot. Inace sea sum 33gn
Мамички дали има денови кога помалце ги осеќате малечките? Еве јас денес многу слабо го осеќам, цел ден е пасивен едино на ручек пола сат го осетив како се превртуваше и толку. Многу нежно е денес а веќе сме 23+. Дури се мислев да идам на дежурен ама маж ми вика штом си го осетила добро е. Ми е страв да не тоа што ми ја зголемија терапијата со клексани од 0,4 на 0,6 може да му влијае