Секако сакав да правам, само незнаев кога треба.. Утре баш сум на преглед па ќе кажи матичната кога да го правам Јас го правев истиот ден кога ми ги земаа брисевите, во 10та недела некаде... Немав ни индикација, ни ништо, матичната ми рече превентивно ако сакаш, и јас се согласив.
Девојки ќе ве молам нека ми пише во лп некоја ако имала проблем со хематом во прв триместар од бременост.
Тука можеш да прочиташ кое што значи, ама не знам да преведам на човечки јазик https://drmitov.mk/што-треба-да-знаете-за-ги-разберете-осн/
Тоа се во глобала "средни волумени" во смисла колкав е волуменот на самиот еритроцит, колку му е капацитетот врзан со железото.. Широк дијапазон имаат, не се грижи...
Девојки дали имало некоја што примала метформин или глукофаж пред бременост и дали продужила и после во бременоста да ги конзумира
Ako imas hematom trrba da lezis jer ako pukne toj i prokrvaris epten moze i plodot da.otide. znaci stom ti go videl doktor pravi kako sto ti rekle, lezenje miruvanje i terapijata sto ti e dadena. Po nekoe vreme toj treba da se povlece ili namali
Jas go piev mesec ipol pred bremenost. Pred nekoj den doznav deka sum bremena. Se slusnav so doktorkata mi rece da gi prodolzam no samo po edno na rucek (prethodno gi piev na rucek i navecer). Utre ke odam na prviot pregled, imam milion prasanja vo glava pa edvaj cekam za se da se informiram. Dali imas problemi so visok kilogrami?
Strogo miruvanje, od krevet do wc samo. Terapija mislam deka imas veke 2x utrogestan I toa e. Mislam deka veke pisa pogore deka imas I krvarenje, samo miruvaj krvarenjeto ke se smiri za nekolku dena i hematomot so tek na vreme ke se resorbira. Dokolku imas prasanja eve pisi mi vo lp.
Јас се извинувам, можеби сум досадна но ова ми е прва бременост и малку сум во паника. Имам неколку прашања. Трет ден ги примам вагинално Утрогестан и имам чуден жолт секрет со доста непријатен мирис. Се прашувам дали можеби требаше да ги земам орално а не вагинално и дали сега можам да сменам?Дали оваа непријатна миризба е реакција на Утрогестанот или можеби има некој посериозен проблем. Претходно не сум имала вагинална ифекција но на последниот преглед пред 2,5-3 месеци ми излезе цин1 со високоризичен хпв58. Дали би можело од тоа да настане некаква компликација? Исто така дали има некоја членка која има проблем со вишок килограми? Од една страна сум пресреќна но од друга исплашена сум како ќе ја издржам бременоста со оваа килажа што ја имам . Хаос ми е во главата
Да не се секирам, многу од трудниците имале ИгГ + во бременост.... читам и читам и коса ми се крева...а сум го поминала асимптоматски, не ни знам кога... Во мк тешко терапија...не ни знам дали ги има тие серуми, глобулини... И ти имаш позитивен наод на нешто?
Баш сум со високо ризична бременост, а ништо не ми спомнаа. Јас брисеви правев во 15 недела сите беа ок. Како се прави тој тест, што покажува уствари?
Не мила не сум со вишок килограми ама имав полицистични јајници и инсулинска резистенција затоа ги примав, и јас сум утре на доктор па пак кје ја препрашам докторката за апчињава
Тоа е серолошко, испитување преку крв, преку кое се испитува прележано/активно заболување или контакт, со одредени инфективни агенси, Рубеола, Цитомегаловирус, Херпес вирус, токсоплазмоза итн... Кај мене индикацијата беше тоа необјасниво крварење, и едно по едно да се испита...
Јас имав лишај на устата па ми беше страв да не ми е херпес и си направив торч. Освен тоа моите чуваат мачки па многу често си играв со нив па за секој случај и опасноста од токсоплазма.
Јас го примав пред бременост и сеуште го земам иако немам индикација за скриен шеќер. На почетокот примав 750 xr а потоа по консултација со ендокринолог ми го намалија на 500 xr. Го примав за редовни овулации и ќе одлучат дали ќе ми го прекинат после испитувањето за скриен шеќер. Има опција и до крај да го примам за да не го нарушувам нивото на инсулин во организмот. Наредна недела ќе испитам скриен шеќер во 24 гн
Јас примам утрогрстан вагинално и немам таков жолт секрет ниту нептијатен мирис, т.е кај мене е бело а тоа е сигурно од капсулата што се исфрла, направи си уринокултура и брисеви можеби станува збор за нешто друго. А исто сум со вишок кг
Isto i kaj mene nema, a primam od 16 do 33 sum sega. Samo bez visok kg pocnav, sega veke od bremenosta sum pogolemka