Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    10.435
    Секако сакав да правам, само незнаев кога треба.. Утре баш сум на преглед па ќе кажи матичната кога да го правам :)
    Јас го правев истиот ден кога ми ги земаа брисевите, во 10та недела некаде...
    Немав ни индикација, ни ништо, матичната ми рече превентивно ако сакаш, и јас се согласив.

На mace89, Natashka1988 и Prolett им се допаѓа ова.
  2. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    Девојки ќе ве молам нека ми пише во лп некоја ако имала проблем со хематом во прв триместар од бременост.

3. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    Тука можеш да прочиташ кое што значи, ама не знам да преведам на човечки јазик :) https://drmitov.mk/што-треба-да-знаете-за-ги-разберете-осн/

На KonstantinaM и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  4. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Тоа се во глобала "средни волумени" во смисла колкав е волуменот на самиот еритроцит, колку му е капацитетот врзан со железото.. Широк дијапазон имаат, не се грижи...

5. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    На Madam S му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.984
    Девојки дали имало некоја што примала метформин или глукофаж пред бременост и дали продужила и после во бременоста да ги конзумира

На mace89 и LadyyGaga им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mene mi gi dadoa kako del od ivf ama neuspesni mi bea. Ovojpat koga uspea ne go piev glucofageot

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ako imas hematom trrba da lezis jer ako pukne toj i prokrvaris epten moze i plodot da.otide. znaci stom ti go videl doktor pravi kako sto ti rekle, lezenje miruvanje i terapijata sto ti e dadena. Po nekoe vreme toj treba da se povlece ili namali

На KristinaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    25.776
    И што ти кажаа околу позитивниот торч? Терапија некаква или?

10. LadyyGaga

LadyyGaga Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2012
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    151
    Jas go piev mesec ipol pred bremenost. Pred nekoj den doznav deka sum bremena. Se slusnav so doktorkata mi rece da gi prodolzam no samo po edno na rucek (prethodno gi piev na rucek i navecer). Utre ke odam na prviot pregled, imam milion prasanja vo glava pa edvaj cekam za se da se informiram. Dali imas problemi so visok kilogrami?

11. Babyboom988

Babyboom988 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    83
    Strogo miruvanje, od krevet do wc samo. Terapija mislam deka imas veke 2x utrogestan I toa e. Mislam deka veke pisa pogore deka imas I krvarenje, samo miruvaj krvarenjeto ke se smiri za nekolku dena i hematomot so tek na vreme ke se resorbira. Dokolku imas prasanja eve pisi mi vo lp.

На KristinaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LadyyGaga

LadyyGaga Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2012
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    151
    Јас се извинувам, можеби сум досадна но ова ми е прва бременост и малку сум во паника. Имам неколку прашања. Трет ден ги примам вагинално Утрогестан и имам чуден жолт секрет со доста непријатен мирис. Се прашувам дали можеби требаше да ги земам орално а не вагинално и дали сега можам да сменам?Дали оваа непријатна миризба е реакција на Утрогестанот или можеби има некој посериозен проблем. Претходно не сум имала вагинална ифекција но на последниот преглед пред 2,5-3 месеци ми излезе цин1 со високоризичен хпв58. Дали би можело од тоа да настане некаква компликација?
    Исто така дали има некоја членка која има проблем со вишок килограми? Од една страна сум пресреќна но од друга исплашена сум како ќе ја издржам бременоста со оваа килажа што ја имам . Хаос ми е во главата

13. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Да не се секирам, многу од трудниците имале ИгГ + во бременост.... читам и читам и коса ми се крева...а сум го поминала асимптоматски, не ни знам кога...
    Во мк тешко терапија...не ни знам дали ги има тие серуми, глобулини...
    И ти имаш позитивен наод на нешто?

14. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.271
    Допаѓања:
    4.938
    Баш сум со високо ризична бременост, а ништо не ми спомнаа. Јас брисеви правев во 15 недела сите беа ок. Како се прави тој тест, што покажува уствари?

15. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.984
    Не мила не сум со вишок килограми ама имав полицистични јајници и инсулинска резистенција затоа ги примав, и јас сум утре на доктор па пак кје ја препрашам докторката за апчињава

16. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Тоа е серолошко, испитување преку крв, преку кое се испитува прележано/активно заболување или контакт, со одредени инфективни агенси, Рубеола, Цитомегаловирус, Херпес вирус, токсоплазмоза итн...
    Кај мене индикацијата беше тоа необјасниво крварење, и едно по едно да се испита...

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Јас имав лишај на устата па ми беше страв да не ми е херпес и си направив торч. Освен тоа моите чуваат мачки па многу често си играв со нив па за секој случај и опасноста од токсоплазма.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Јас го примав пред бременост и сеуште го земам иако немам индикација за скриен шеќер. На почетокот примав 750 xr а потоа по консултација со ендокринолог ми го намалија на 500 xr. Го примав за редовни овулации и ќе одлучат дали ќе ми го прекинат после испитувањето за скриен шеќер. Има опција и до крај да го примам за да не го нарушувам нивото на инсулин во организмот. Наредна недела ќе испитам скриен шеќер во 24 гн

Последна измена: 24 февруари 2021
  19. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Јас примам утрогрстан вагинално и немам таков жолт секрет ниту нептијатен мирис, т.е кај мене е бело а тоа е сигурно од капсулата што се исфрла, направи си уринокултура и брисеви можеби станува збор за нешто друго. А исто сум со вишок кг

На LadyyGaga му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Isto i kaj mene nema, a primam od 16 do 33 sum sega. Samo bez visok kg pocnav, sega veke od bremenosta sum pogolemka