Јас немам мајчина книшка, велите ќе побараат некогаш, пред пораѓај, по пораѓај.. Ниту ми спомнала мат ниту ми дала...
Здраво девојки. Мислам имав негде прочитано дека е нормално, ама ај да видам ваши искуства... Синоќа пред да си легнам приметив лочка на десната дојка...Викам од што се капнав сега, кога ништо не јадев. Кревам пижама гледам и на долната маица, мала безбојна точка со жолто во средина, точно врз пупката. Млеко ли е ова?
Mal sovet od mene, ne jadete grav u 8mi mesec. Se iznajadov zavcera na rucek i od toa gasovite vcera cel den skoro ic beba ne ja.osekav epten po malce. Verojatno i menstrualnite bolki od toa mi bea cel den panika, blago kola kola ovosje nejke da cue. Sabajle bev.gotova eho da baram ama valjda se sredi se i denes ni bolki ni ovaa mirna e. Edna casa sok od portokal i se raskloca mi dojde dusata na mesto
Јас со грав така пред месец дена ако не и фазла се најадив и тоа убаво ама ептен сакав да јадам потоа гасови ептен бебе никаде ја немаше ни да се јави ни ништо.... И престанав да го јадам само за да не и биди тешко и незе-така мислам дека и е тешко хахах
Јајца, маслинки, ѓеврече, пита, бурек, сиренце, јогурт, мусли со млеко, корнфлекс и други разни такви чоколадни за во млеко, нудлс со зеленчук... друго не ми текнува, изгледа наброив се што ми се јаде моментално. Леле јас пак во понеделникот јадев грав, а една другарка ме имаше предупредено да баталам општо зрнеста храна, а особено грав кога ќе влезам во шести. Кај мене обратно беше, јас гасови еден куп, а бебе внатре мрда низ цел стомак како никогаш порано. Не знам дали така се погоди, ама се мислам од гравот беше.. Ептен ми стана жал, си викам го вознемирив кутрото, не застана...нема шанси да каснам повеќе.
Jas na primer grasok, leka koga jadam nema gajle ama sega moze i da bese do kolicinata ne znam. Ama ko.mrdnata trista.filmovi vo glava da ne se gusi da ne se upletkala da ne ne znam sto...si rekov od 8mi navaka sum drug covek-mrdnat covek
Ти така јас пак сум влезена во некој хорор филм , цело време се гледам наболница кај што раѓам па еден куп хорори таму леле мајко ,,, се соништа ова стално на бременост сонувам некој хорор филмови
Ако немаш мајчина книшка нема да земиш пари од државата што ги дава за прво, второ, трето бебе. Различна сума се. Јас сега треба да земам 20.000 за второ и 60.000 за трето за близнаци. Значи таа мајчина книшка вреди во мојов случај 80,000 денари. Ако некоја немала не значи дека така треба да биде. Во таа книшка ти се запишани сите важни податоци за твојата бременост. Крвна група, која бременост ти е по ред, дали си имала проблеми итн. И исто така треба да имаш минимум 4 заверени прегледи во книшката за да земиш пари. Побарај си мајчина книшка
Не е во ред така. Треба да си побараш кај матичен доктор. Ти треба таа книшка. Пишав погоре за што. Поздрав
Можеш да ми пратиш линк каде го пишува ова? Како за првото земав за прво дете? Искрено јас за ова прв пат слушам дека за тоа бараат мајчина книшка. Бараат потврда од матичен гинеколог а не мајчина книшка.
@kukla21 Извини што ќе те означам знам дека ти се разбираш во ова и имаш мало бебе. Колку е ова вистина? За да знаеме нормално.
Јас сум од Прилеп, упат ми даде матичниот гинеколог за на микробиологија. До која недела се прави незнам, јас го правев 10+ Мене па досега никој се нема осмелено да ме фати само ќе ме прашаат свекрва, мајка, како е бебчето, мрда? И толку Мм само ќе го погали некогаш, и тоа јас го викам тогаш, му велам ела почна да мрда А мислам дека и мене би ме нервирало некој да ме фаќа
Не е точно,јас немав мајчина книшка а земав надоместок за прво дете. Во формуларот пишува дека е потребно копија од мајчина книшка ИЛИ потврда од гинеколог. Мм зема потврда од гинеколог откако се породив и поднесе. После месец дена ги пуштија парите.
Мене ми е прва бременост, но така е мислам како што кажа. И мене другарки ми кажаа обавезно да имам мајчина книшка и минимум 4 до 5 прегледи за да можи да се земат парите. А колку е вистина ќе видам