Ако ги слушате тукашните доктори, неискоординирани се до максимум. Еден вика ова смее, друг за истото не смее. Мене пример апсурд ми е доктор да каже да си пиеш 3-4 кафиња на ден без проблем и тоа уште од рана бременост. Какви и препораки да прочиташ од СЗО и слично, сегде јасно пишува дека кафе не се препорачува, особено не во прв триместар. За фарбањето не знам што да ви кажам. Се шатирав пред бременост, бели влакна немам, плавуша не сум и затоа немам потреба од фарбање. Ама ете за пример ќе ви ја дадам другарка ми што живее во Германија и е во прв триместар. Полна е со бели влакна, ама доктор и кажа да не се фарба додека не влезе во втор и тоа да избере послаба фарба кога ќе се фарба (ваљда без амонијак). Епа сега која е логиката да не треба да чистиме со јаки средства како Доместос и слично, а да смее да дишеме хемикалии како што е фарбата? Секој сам си одлучува, ама проста математика е, во прв триместар се пазиш за се, не гледам зошто да не се стрпиш и за фарбање.
Верувај мила дека не се само кај нас неискоординирани докторите туку зависи кој какво искуство имал.Јас на пример имам другарка во Германија која правеше инвитро и си остана бремена и докторката баш и дозволила да се фарба бидејќи е плавуша. И бидејќи јас сум со три инвитра во Македонија можам слободно да кажам дека третманот за инвитро во Македонија за разлика од Германија е на многу повисоко ниво и ако не и помагав во целиот процес немаше да има позитивен тест бидејќи баш таму не обврнуваа внимание како кај нас ама сепак има разлика од доктор до доктор исто како кај нас. Малку избегав од темата ама имам повеќе блиски во странство и не е ни таму баш сјајно. А за фарбање драги мои тоа е индивидуално,кој како размислува како се чувствува така да си прави.Оваа дискусија има две страни и двете се точни. Консултација со докторот кој ве води и сами донесете си одлука.Јас со инвитро, се фарбав ама морам да признаам бев скоро второ тромесечие потоа се шатирав,нокти правам,носам штикли додека можам и некои ќе ме обесат дека не треба така други дека треба ама јас си одлучив така и секој треба да си ја донесе одлуката за себе.
И јас сум плавуша и јас купив фарба па уште не се офарбав ,докторите ми рекоа може ама некако и вака не сум лоша и со "лом фризура" како што прочитав погоре .Така да здравје може пред пораѓај ке се шатирам,зависи како ќе ми дојде таман да си ја одморам косата .
Zenski 17+3 sum.Mi dade d-r sumamed ne deka ne mu veruvam,no nekako po lesno mi e i vashe iskustvo koga ke prochitam.
Ако имаш индикации за лекување со антибиотик најнормално дека ќе си го послушаш докторот.Плус веќе си во второ тромесечие. Ако имаш некоја инфекција или слично повеќе штета ќе направиш ако не ја лекуваш.Јас на пример во 6-7 недела бев позитивна на ковид и во консултација со специјалист и гиниколог ми рекоа ако ми се влоши состојбата дека и во рана бреемност може да се користи сумамед ама секако со индикација иако јас не стасав до антибиотик
Fala za spodelenoto iskustvo.Jas imam chisti brisevi praveni pred 15dena,no imam serklaz i denes na konttola d-r zabelezi sekret pa reche preventivno da zemam i brisevi za nedela dena.Poveke kako od predpazlivost,iako jas sum zagrizena i se mislam od kade za tolku kratok period bi mozela da zakacam bakterija Rece kaj nekoi zeni i so cisti brisevi e prisuten no sepak da se napravo kontrola. Fala ti mnogu ushte ednash.
Немам искуство за серклаж, но за Сумамедот знам дека е стварно многу јак лек и вака на несигурно јас не би пиела, би побарала уште едно мислење да сум на твое место.
Јас мила мислам дека прво да почекаш да видиш резултати од брисевите па после ако има потреба од сумамед. Не ми е јасно како сумамед ти дал како мерка на превентива.И плус и да се појави бактерија се прави антибиотикграм за да се види кои антибиотик е резистентен а кој сензитивен с не веднаш со сумамед.Јас би побарала второ мисле
А па зар мораш да ги слушаш.Закажи си и оди ,среди си што си имаш кејф на душата. Јас па веќе на мајка ми не и ни кажувам кај одам,ќе се чуеме еднаш во денот знае дома сум и тоа е тоа. За свекрва ми немам збор таа се знае и е на моја страна,и самата вика кога ќе искочиш од болница среден да си , тие слики и спомени ќе ти се за цел живот.
И на матичната моја и на д-р Сотир од плодност ставот беше: да се фарбаш, да си правиш нокти со гел со ув ламба, да се депилираш, да имаш односи, да вежбаш, да возиш кола, да јадиш сѐ шо ти се посака умерено и да се однесуваш најнормално како пред бременост. Прв пат се исфарбав со фарба со амонијак и 6% хидроген веднаш после прв преглед, 6 недели бев бремена. Имавме закажано регистрација во матично и не планирав да одам подрастена во корените. Во однос на чистење, уште не знаев дека сум бремена, ние го реновиравме спратот, а јас работев, кревав, пакував. 5 месеци бев бремена кога се средивме и сред зима застанав прозорци да бришам и вц и сѐ да средувам. И доместос уште употребувам и арис и други абразивни средства за чистење. Носам маска со филтер кога чистам ради миризбата, ама тоа го правев и пред да бидам бремена. Туна јадам, портокали, лимони и цитрони јадам, семе од коприва јадам, ѓумбир ми е неизоставен зачин во готвењето. Се имам напиено неколку голтки пиво и вино во готвењето ставам понекогаш. Ама алкохол никогаш претходно не ни консумирав. Добра сум, бебето е добро, бременоста ми е нормална и фала му на Бога, сѐ е во ред. Вистина е дека треба да се чуваме и себе и бебе, ама искрено мислам дека е претеризам нефарбање и нестрижење. Па во собата кај шо живееме сите, има барем 5 апарати што имаат зрачење и милион пати полошо дејствуваат врз плодот. Ама никој не ги исфрливме од дома. Едит: ако работевме како фризерки, ќе дадевме отказ од работа ради секојдневниот контакт со фарби и хидрогени?
И нокти правам,и депилација и коса фарбам.Мене па ни витамини не ми дадоа Петроска е скроз опуштена некако.Нит килажа ми мери,нит притисок.Крвната слика ја виде рече супер си терај.Само витамин Д пошто ми е на долна граница.Од сам старт се трескам со колата буквално насекаде За односи исто ми рече може само да не е груб секс .
Да си жива и здрава и бебе исто. Јас се ова правам што правиш и ти. Плус местам завеси,на два дена бришам паркет дома ради детето,секојдневно поминувам по 30 скали во еден правец а нагоре надоле одам може и по пет пати во денот,шетам куче итн... Имав и скратен цервикс во 32 и го носев детето во раце до градинка а е тешко 15кг. Зарем правилото е ако се чуваш ќе биде се во ред? Од одма да ви кажам НЕ. Првата бременост се пазев и внимавав на се и се породив во 33та ,оваа бременост повеќе мислите на друга страна,сите обврски завршени па жива и здрава,бебе исто за недела дена влагаме во 9ти.
Мешате теми и поими, ама ваша бременост, ваши одлуки. Ако сакате и цел алкохол на овој свет испијте го, сите цигари испушете ги, вдишувајте доместос.
Правиме муабет за умерено вршење на обврски и водење на нормален живот. Ако си бремена зарем треба да се скратиш од се?
Тоа се одлуки на лекарите,не наши .Валда како стручно лице лекар знае подобро од мене за се.Ни цигари ни алколох не конзумирам.Со Доместос ми чисти жена .Ама не ја сваќам поентата на запоставување на себе си како жена само заради тоа шо сум бремена.