Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Da ili se trgne ili onie laznite ti pocnale. Mene na momenti mi se cinese ke mi se raspuka stomakot ko na onie filmovite so vonzemjani:D

mace89 and Natashka1988 like this.
  2. Prolett

Prolett Популарен член

Мила, бебе се тегни, јас чувствувам околу папот, истегнување, како дури и кожата да ми се тегне, малку непријатно чувство.. Дури и како да пецка, мислам дека е нормално.. За кратко време престанува... Не сум прашала никој, ниту др. Ама мислам дека не е страшно.

3. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Мене ме плаши тоа стврнувањето, како камче стомакот.... 19+4 сум...

4. Luni

Luni Популарен член

И јас сношти имав болка таква ама 18 недела сум пишав и тука за едно пола час помина болката не отидов кај матичната така помина ми беше стра да станам и лежев само и помина, одпосле се напив магнезиум чајче и си легнав а болките беа исто како менструални.. Како сум се преплашила, среќа што траеше толку инаку ке си умрев од страв

mace89 and Prolett like this.
  5. stevemila

stevemila Форумски идол

Mila najdobro da si odis na lekar, najverojatno ne e nisto strasno, ama za da si mirna sepak poseti lekar. Ovde moze da ti dademe site sovet, i da te utesime, dr e toj što ke ti kaze so sigurnost, barem mirna ke si. Taka jas vo prvata bremenost, imav stvrdnuvanje i site mi vikaa normalno e. Na kraj izleze deka ne e, sum imala mnogu dolgo kontrakcii, se porodiv vo 34ta.Ova ne e da te isplasam, kaj site ne e isto. Ama jas ti preporačuvam lekar. Eve Sega vtora bremenost 19+ imam mnogu bolki vo preponite,i od kolkot preku cela noga.

Prolett, thelittle17 and Natashka1988 like this.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Да вчера вечерта ми се случи. Тапа болка околу папок, се напив магнезиум, легнав и се смири. Бебето цел ден ми беше многу активно вчера, мислам салто правеше низ стомак. Мислам дека се оптегнуваат, затоа такво чувство имаме.

mace89 and Prolett like this.
  7. lia22

lia22 Популарен член

@Maya12 @Pacient srna @Lizi @Bella_Stella Fala vi na site za mislenjata
    I shto ti vikaat od shto e taa bolka vo kolkot i nogata?
    Povremeno ja imam i jas taa bolka,a na vrtenje koga lezam me zaboluva momentalno istata strana vo dolniot del od stomakot kako secenje (desna strana).

mace89, Prolett and Pacient srna like this.
  8. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Мене ми се случува некогаш во долниот дел од стомакот. Е сега дали се тие лажни контракции, или се тегне бебе незнам :^)
    На прегледи ми велат се во ред, нормално е...

mace89, Prolett and Luni like this.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Јас сум 16+. И мене уште од 13та недела ми се прави така како балонче стврднато и на допир како да мрда, ама скроз долу во долна карлица.
    Докторката ми објасни дека тоа е матката, се растегнува и се движи од долна во горна карлица. После 17та недела тоа било нормално. Бидејќи плодот тој период е уште долу ниско.
    А кај папокот ако имаш такво тегнење може да се цревата или пак веќе 19+ може и матката да е, веќе се проширила и качила во горна карлица.

Prolett and stevemila like this.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Eve sinoka cela nok ne sum zaspala, mesto ne me faka. Se me boli, dolu kaj jajnicite na vrtenje mislam ke umram od bolka. Sega na 18ti dum na vtor skrining kaj Organdjiski ke vidime so ke kaze

Prolett and Luni like this.
  11. Lizi

Lizi Популарен член

Мене ми се случува истото, болка во стомак како грч кога те фаќа, од левата страна, обично кога спијам па ме буди. Не се контракции (втора бременост ми е), докторката само ми ја покачи дозата на магнезиумот (2x250mg пијам сега) и тоа е сега за сега.

Исто и кичмата, ми се фаќа некој нерв позади, цела лева нога ми излегува од употреба, пробувам со едни лесни јога вежби да ја држам под контрола болката.

Инаку тие стврдувањата на стомакот ни се брекстон хикс, лажните контракции, нормални се, со оваа бременост све порано некако ми се случува или пак дека појасни ми се некои работи...

12. Natashka1988

На три места бев, и во државна и во приватна институција... едните велат предвремени контракции, другите не, главата ми е хаос...
    Болката е дифузна, целиот стомак, со стврднување околу папокот... Прва бременост ми е, па не знам да споредам... не е на интервали, тапа болка е, и најчесто трае неколку часа, па пушта.... ако ми верувате не знам веќе каде да отидам....
    Пијам магнезиум 3×350, дабростон 3×1, прогестерон депо 2-3×неделно...
    И да завршам со хумор, мм сакал 3 деца, може, со други 2 жени...(facepalm)

13. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила одмарај,земај си ја терапијата и со позитивни мисли ќе биде се во ред.Имаш јуначе во стомакот и со тоа што ти се нервираш му правиш стресови и него.Ќе си лежиш и ќе си одиш почесто на контроли,ќе ти ја следат ситуацијата,гледај да си го исполниш времето гледај си серија,филмче,најди си некоја занимација.

14. flower30

flower30 Форумски идол

Се мислев дали да пишам, не би сакала да те плашам, но ќе ти го пишам моето искуство дека прочитав дека подолго ти трае болката.
    Мене исто околу 19та недела така ми се јавуваа стврднувања и овде прашував често. Нормално, од искуство трудниците ми пушаа дека се Бракстон Хикс контракции, дека е нормално. Добив совети да лежам, Магнезиум и повеќе вода да пијам. Но јас, ако ме прочиташ ќе видиш, цела бременост ем со некои болки ама ем со јака паника :DИ се јавив на матичната, знам Петок беше и ми рече - лежи одмарај, зголеми ја дозата на Магнезиум, а ако не помине Понеделник дојди. Не престанаа долготрајните стврднувања и отидов, се беше во ред и со цервикс и со ехо. Но, ме прати на преглед - ЕМГ на матка. Тоа е преглед исто ко Екг само на стомак, мируваш некои 10 - 15 минути и ги мери контракциите на матката. Во Државна го правев, на Институт за Физиологија. На првиот преглед таму докторката рече имам јаки контракции и ме стави на строго мирување, плус зголемена доза Утрогестан, Дабростон. Станував само за до вц. Се туширав на столче седејќи. Јадев во лежечка позиција, странично легната. За 3 или 4 недели пак на контрола, пак контракции, ама малку поднамалени. И стигнав така до 35та недела, каде се беше ок, немав контракции. Одев на секои 3 недели на контроли таму. Добив дозвола по малку да се движам, за да стигнам до 36 - 37 недела. Значи бев на строго мирување од 20 - 35 недела. На крај се породив во 39та недела.

Уште еднаш, не ми е намера да те исплашам, туку да помогнам. Консултирај си се со матичната или со докторот во кој имаш доверба, спомни им за ваквиот преглед. Се надевам ќе се најде решение побрзо.
    И уште нешто, матката ми била многу осетлива, тројца доктори ми го кажаа тоа и цела бременост, во двете бремености си имав болки во стомак, од почеток до крај.

15. Natashka1988

Електромиографија, знам и тоа ми го спомнаа... Не ме исплаши, ти благодарам.... не станувам ни јас воопшто, дај Боже што е можно подолго да издржам....

16. flower30

flower30 Форумски идол

Штом ти спомнале, дека има и такви доктори кои не се замараат, договори се и отиди на преглед
    Не губиш ништо. Еве, знам и @Sofi.ja ќе ја тагнам овде, а ако не грешам, оти сум доста заборавена:Dи @monik55 одеа на таков преглед. Барем, ќе добиеш одговор од што се тие стврднувања.

mace89, Prolett and Natashka1988 like this.
  17. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Еве јас сега си идам од лекар, неможев дома да седам, побудалев. Истото ми го кажаа, нозете на бебето му се десно, главче лево, те притиска на некој нерв ми рекоа, а и стварно таму посилно го осеќам, ама превентивно покрај утрогестан 2×1 од 200мг, два пати неделно прогестерон депо.
    Грло на матка 38.83мм 22недела, 17та беше 40.23мм.
    Ми рече во ред е можеш неделно 3 пати да пешачиш, полошо е цело време лежење така повеќе може нервите да се факаат.

И надвор од тема конечно дознав пол, до сега маже се криеше, нејќеше да рашири нози:inlove::inlove::inlove:
    Си поплакав од страв сабајле, сега од емоции, ( а и од депово мн болат:|) кичма боли не боли јас по бодиња за мажето мое:inlove::inlove:
    Незнам кај терам од измешани чувства.
    Само да помине ова, зошто џабе е , они викаат таман ама јас си паничам и тоа е тоааа

Martka, Lizi, ivance.. and 9 others like this.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Наташка јас правев емг на матка зошто кај мене почна да се крати цервиксот.
    Но јас немав болки, ништо не осетив а веќе беше скратен. Ме пратија на емг за да видат дали има контракции,дали тие предизвикуваат кратење.
    Кај мене покажа некое движење, ама јас сеуште мислам дека тоа беше движење од бебето,многу беше немирен во стомак. Се убедувавме со докторката таму, но никој конкретно не кажа дали се контракции,а 3ца го гледаа извештајот.
    Понатаму,како терапија за скратен цервикс примав утрогестан,два пати на ден, магнезиум два пати на ден и примив 5 инекции прогестерон депо. Исто така примив и 3 индометацин суппозитории (овие ги давале за контракции).
    Снимањето е безболно, 10-15мин лежиш а во меѓувреме ти поставуваат прашања.
    Додека се снимав на друга трудница и препиша конкретно таа докторка да пие и дијазепам.
    И многу мирување.
    За да ти е мирна глава направи си, ништо не губиш.

mace89, stevemila, KittyCat:) and 3 others like this.
  19. Natashka1988

Ви благодарам премногу, лежам нон стоп, само за јадење и тоалет станувам, примам се, многу ми помагате... дека не е безизлезно... знам, чувствував дека нешто не е во ред... пак ќе кажам, ми се повраќаше од муабетот "ама ти си многу осетлива, не ги преувеличувај симптомите, ништо не е уживај" доктор во терциерно здравство....

IRBBB, stevemila, KittyCat:) and 4 others like this.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Да, паничиме како трудници. Се е ново за нас, хормони до плафон, страв, одговорност спрема плодот. Но, сите тие болки ние ги чувствуваме
    И ако за некој било нормално, за друг е проблем. Затоа треба и докторите треба малку повеќе внимание да посветат. Затоа и повеќето трудници одевме повремено или паралелно во Систина, Ремедика. За жал, заради незаинтересирани матични.

Затоа и ти го пишав и моето искуство. А да чекав и мислев дека е нормално, можеби ќе се направеше многу голема штета. И по цена да речат дека си "доаадна", "паничарка" "осетлива", слушај си го и телото.

Luni, Prolett, Iva Mitrevski and 4 others like this.