Мила може и кај тебе бебе притиска негде, и ти се стврднува стомакот и те боли, зошто прочитав не ти е на интервали, туку тапа болка. Први бремености ни се па не знаеме да направиме разлика. Дали ти измерија грло на матка? Еве јас не го осеќам тврд стомакот, ама и мене од ноќеска ме боли цела десна страна континуирано, и гледам да лежам, иако ми рекоа по малце да се раздвижувам. Покриени сме со терапија, па Бог да е со сите.
Од старт кај мене е со болки, истото, само што кај нас го нема како дијагноза, Uterus iritabile.. Јас сум општ лекар, не ни пробувам да се мешам во огромна специјалност како гинекологијата, но кога ќе видиш дека на секое се се сведува на "брис и уринокултура" понатаму од тоа ништо, а проблемот постои, самиот ќе туркаш за понатаму... (Не дека инфекциите не се проблем, далеку од тоа) Ви благодарам многу, за секоја информација...
Devojki bev na kontrola na lekar bebceto super se razviva 16 nedela sum no doktorot vcera mi rece deka imam septum na matkata dali nekoj imal vakvo iskustvo navistina sum isplasena od vreme na vreme custvuvam mala polka doke nisko vo stomakot isto od vreme na vreme custvuvam odozdola kako nekoj bockanja kakobodezi so noz i tapa bolka odozdola ve molam za sovet
Леле мамички, кажувајте чаре за sciatic nerve pain. Ме боли денес на лева страна ми се плаче дури. До сега болеше чат пат, де на лево де на десно и го држев под контрола со мноогу пешачење. И ми помагаше. Денес ме боли ужасно, излегов да шетам, полека полека, боли ама изодев и не ми попушта. Правев и вежби за истегнување и пак ништо
Со денови се мислам што ми е, што ме боли... Се движам редовно, прошетки долги, завршувам дневни обврски и болката е сеуште присутна... Мене на десна страна ми е болката.. Не знаев дека тоа е проблемот, но сега знам не сум единствена... Пијам магнезиум 700мг на ден но не помага.. Фала на инфото и што ме просветли Се надевам ќе пројде наскоро ..
Јас имам болки таму, скоро цела бременост, ме боли нон стоп,кога и да отодам на лекар,тоа е ми викаат. Едвај чекам да се породам се надевам ќе помине,некогаш солзи ми капат од болка,и за спиење не можам да се наместам, одењето ми е тешко само заради тоа,вака стомакот не ми тежи не ми е мн голем...а магнезиум не помага за тоа,барем мене не.
Мене ме фаќаше левата страна дури од задникот па се доле до листот ама откако почнав со јога и со пешачење секој ден да не се подречам таква болка ми се нема појавено ниту пак грбот ме боли.И секако магнезиум секој ден ама во вид на цитрат
Да не те демотивирам, ама мене кога ми се фати скиатика нервот, а не бев трудна, за да помине ми беа потребни добри 2-3 месеци секој ден без исклучок барем еднаш правење вежби. Сега кога сум 12та недела, осеќам дека почнува пак да ме фаќа, иако се уште повеќе долниот дел од грбот ме боли. Мораш да правиш вежби секој ден и имај трпение, не поминува преку ноќ. Спојлер: Горе-доле овие се вежбите: Има многу други, сигурно ги знаеш повеќето, а и лесно се наоѓаат на YT. Едит: најлошото е што кај мене поради фаќање на тој скиатика нерв, ми се укочуваат прстите на стапалото што е најгрдото можно нешто! Па уште кога ќе ми се деси надвор додека одам по улица... ужас!
38ма недела сум ама денес и вчера стомакот ми е камен ова е лудило мислам дека ќе ми експлодира, да посетам доктор или тоа е нормално? Иначе болки по некогаш имам ама не е ништо страшно менструални и не се на ист интервал.
Баш вчера и денес осетив стврднување по неколку пати но кај мене е без болка. Ова го чувствувам веќе од 20 недела наваму, и јас сум загрижена незнам дали е нормално
Има на youtube еден канал Pregnancy and Postpartum TV, каде што има посебни видеа и вежби за одредени болки, меѓу кои и Prenatal yoga for sciatica and back pain. И јас имам понекогаш баш таму болки, ама не секогаш и го имам вежбано видеово превентивно, не е тешко, можеби ќе помогне
@flower30 @stevemila дали ви се јавуваа само стврднувања кои траат не повеќе од 5 секунди или имавте плус и болка. Јас имам само стврднување на моменти посебно кога сум подолго време раздвижена
Јас имав болка во стомак, ама како што пишав и претходно, цела бременост ја имав таа болка. Ама да, со стврднувањата ми се јавуваше и болка. Ама ја мислам и нормално е после повеќе активност да се јави некоја болка
Незнаев во која тема да прашам, па пваа ми е некако најактивна Дали некоја знае каде има вакви рамки, каде може да се најдат Време е некоја слика да направам
@flower30 @Natashka1988 јас за секој случај ќе си го намалам шетањево за две недели сум на преглед и ќе си прашам. И јас сум жив паничар ама сепак подобро претпазливо него да не обрнуваме внимание
Фала мамички, ќе ги пробам советиве што ми ги дадовте. Имаче и мене не ми помага пешачење. Имам зборено со доктроката за ова и она ми објасни што е и како е. Ми кажа дека е нормално да боли во бременост овој нерв, заради ширење на матката и притисок што го прави бебето. И она ми кажа чаре дека нема, само пешачење и вежби евентуално. Се надевам ќе ми попушти, на толку пешачење ваљда ќе се смилува пааа, секој ден по 2 пати шетам по еден саат.
Мене јајниците ме заштипуваат при кивање, ненадејно закашлување, дување на нос, веќе 2-3 недели (моментално сум 12та). Докторката вели дека е нормално, јајниците се во мирување и веројатно болат затоа што матката расте и сè се растегнува. А во последните 2-3 дена како цел абдомен да ме боли, и јајници и матка и црева и бешика... не знам што точно, едноставно цел мев.
Јас сум 8ма нед и денеска почесто кивам изгледа настинав и наеднаш после кивање осетив кратка болка, изгледа и настинати што сме малку па тоа придонесува плус