И јас исто така ја осеќам.Ама во неделата кога ја чувствував беше баш повисоко околу папокот.Е сега дали цело време менуваат положба незнам.Баш приметив дека тие денови кога ја чувствував повеќе, цел ден бев во движење, а овие денови повеќе лежам, дали и тоа има некаква врска не знам.Се ми е ново и се ме плаши.
Мила јас 31ва недела сум и има денови кога многу слабо го чувствувам, ако ти е за утеха. Сметај дека колку поактивна си, толку бебе помалку мртка (барем кај мене), дека и тоа си спие, а може и да мртка а е свртено со лиценцето кон органите твои, па не го осеќаш. Дај му една доза шеќер и кока кола и легни на лева страна.
Фала ти мила, да знаеш дека многу ми олесна сега.Толку ми е убаво чувството кога ја осеќам, што сакам цело време да траеА за благо, се утепав од јадење овие деновиКолку само сакам што побрзо да ја пројдам барем 30та недела.
Ќе пројде мила, ќе видиш дека времето поминува побрзо отколку што мислевме. Прво едвај чекав прв триместар да пројде, па да претерам 20та недела, а сега некако како набрзина да ми дојде трет триместар и веќе време да почнам да размислувам за породување. Сфатив дека во нас е развиен мајчинскиот инстинкт и се притресуваме буквално за сѐ. Ако мрда многу, зошто толку мрда, ако не мрда, зошто не мрда, ако на некоја трудница ѝ се случува нешто, зошто мене не ми се случува, ако ми се случува нешто што на друга не ѝ се случува зошто е така... Секоја жена е индивидуа сама за себе, исто и секое бебе и секоја бременост. Мора да се опуштиме и да пробаме да не мислиме премногу и да уживаме максимално. Бог нека не чува сите.
Мила не паничи... И јас некогаш го чувствувам мојата душичка почесто, некогаш поретко... На почетокот чувствував благи и нежни движења, и уште е така, ама понекогаш почесто. Го чувствував околу папокот или под папокот обично навечер, или преку ден ако лежам, ама поретко... А сега неколку дена го чувствувам или лево или десно... Ако сум легната на една од страните, веднаш се вртам на грб хаха се си мислам да не му сметам... Зависи многу и од денови... Кога како се движиме, јадеме... Инаку читав, колку сме поактивни бебето си спие, а кога одмараме, спиеме ние, тогаш тоа си клоцка, мрда,... Душички мили...
Како и да е, Бог нека не чува сите, да си ги дочекаме нашите најмили, со радост, со убави мисли, со насмевки, и секако без паника... Ајде позитивни да сме, со вреќи оптимизам... Замислете па после, сестричка, братче... Да си имаат друштво... Само со божја волја, се ќе биде.. Гушки мамички и бидете храбри... Мораме ние, кој ако не ние...
Мамички ноќеска се разбудив со потешкотии во дишењето. Како да снемав воздух. Ме болеше и грлото и затнат носот. Вчера не ја досушив косата и легнав со малце влажна коса( ми се расипа фенот). Денес носот ми е цел ден сув а и како потешко да земам воздух. Незнам дали е ова нормално во бременост, дали е пролетна алергија или не дај Боже па вирусов Од сабајле се и сешто мирисам, имам и мирис и вкус, не ме боли глава и не се чувствувам омалаксана, немам температура ама сувиот нос и тешкотиите во дишење ме извадија од памет
Напиј се чајче, направи си инхалација, намачка си околу носот и на синусите ментол, улје, земи бонбони со ментол, пробај... Тоа се случува, еве кај мене е алергија и се случува да ми е затнат носот, ми фали воздух, а и го зедов спрејот Синомарин.. Како и да е, мн пати сум легнала со недосушена коса, и глава боли, и нос е затнат... Пробај и ќе ти олесни, се надевам
Фала ти многу мила.. Дај Боже да е алергија. Фала ти на советите. Многу ми е страв да не е короната пошто имам високи димери и сум со два клексана :/
Пробај го тоа, ќе видеш.. Дај боже да е до тоа. Инаку јас одвреме навреме и кивам, бел секрет, густ, понекогаш и жолт.. Понекогаш и како капилари, сува крв, тоа е.. Што да се прави.. 2 3недели ми траеше. Ми помина, чат пат парацетамол пиев, еве сега пак 2 3 дена, ама сметам дека е од, алергија, од времето, топло ладно..
Mojata na vrnezlivo vreme e uspana taka da ako ti e mutna glavata i beba miruva stoznam. Ne se sekiraj
Јас цела недела се будам дури и ноќе со суво грло, затнат нос, сува уста дури неможам да голтнам ме боли, преку ден поминува, незнам што е. Денес цела ден ме боли глава ваљда времето што ке се менува. Одмарај повеќе ке мине
После 28-30 недела што искрено јас не бројам ако забележам намалена активност преку цел ден тогаш малце ќе испаничам ама ако си е активна нема простор за грижи барем според мене...
Мнoгу се загрижувам, oд пoнеделник 26 недела, бебе ми е мнoгу пасивнo. Спoмнав и пред дoктoрoт бидеjќи ми е чуднo штo првoтo oвoj периoд oд бременoста гo гледав какo се мрда пo стoмак. И дoктoрoт вели нема прoстoр за грижа, пасивнo е.... И кoка кoла и благo ќе изедам еднoставнo гo нема... правo мрзливo мoмче Некojа мама сo истo бебе?
i mene mi se pokaceni malku, isto me interesirase dali ima nekoj iskustvo. maricnata mi kaza da meram pritisok ednas vo denot