Мила не паничи.. Ако не можеш да најдеш мат гинеколог, прати ги на општ матичен... Јас така и за крвна слика и за уринокултура пуштев... Сепак пробај...
Девојки денес бев на контрола... предвремените контракции фала Богу ги немам, ама цервиксот краток...27 Кај другата докторка, до 19та недела се 39-40 ми го мереше... како успеа за 2 дена 1,3 цм да се скрати, не ми влегува во глава... Ми го смени дабростонот со утрогестан, како сте "задоволни" од него ? Планирам да го пијам, не вагинално...(и која брука, не сум знаела дека истите се и за пиење и за вагинално...блеев во аптеката) Знам дека е мн понова генерација од Дабростонот, ама па со овој терав 20 недели....
Treba doktorot da ti kaze dali da gi pies ili vaginalno. Mene mi potencirase vaginalno i ja turam sekoja vecer. Me nervira iscedokot od niv ama toa e toa kako ke ni kazat taka praime
Ќе се среди. Секој доктор различно мери, да се чудиш. Препораки ти дадоа нешто? Одмарање..или? Мене матичната ми рече толерираат до 25мм. Така да во граница си.
Јас уште неможам да спознаам дали имам или не предвремени т.е лажни контракции На моменти мислам имам како стомак да ми е тврд, после си велам не бе така е бебе наместено со главчето е изгледа... После па пак мислам ги имам, чувствувам како притисок во долниот дел од стомакот, па потоа пак си велам немам, тоа ми е само притисок за во wc да одам... И веќе незнам Наредна недела на контрола ќе одам, па да видиме матичнава што ќе кажи
Ми рече како ти е попријатно, во мојов случај не правело некоја разлика, ќе почнам да ги пијам па ќе видиме... Шо среќа, за 2 мм сум во граница голем распонот 39/40-27... а детето не е 4 кг да удира, 300 гр е... Ќе видиме третиот што ќе каже... Фала ви, лежечки поздрав до сите...
Дали ти го мереа вагинално цервиксот? Пред извесен период и јас се напнав со тие мерки, мене за една недела двајца различни доктори 10mm разлика ми кажаа. Логично се извадив од памет. Се погоди кај трет да одам на дежурство и му викам ‘што ви е со цервиксот и меркиве, се’ различно ми кажувате’, ми рече ‘различни луѓе-различни мерки, а и абдоминално не може убаво да се измери, вагинално е најточно’. И дека ако е почнат да се скратува ќе се јави funneling. И оттогаш веќе нејќам да знам колку е. А за дабростон/утрогестан ги имам пиено и двата, според тоа што го читав утрогестанот е микро нано нешто прогестерон (најблизу до природниот), дабростонот е синтетски аналог и мислењата се поделени кој е подобар. Според мое искуство, мислам дека утрогестанот ќе да се појаки. Одмарај и не го мисли многу, ќе си биде океј.
Fala. Za sovetot, se slusnav so opst mat. Dokolku ne ja najdam doktorkata da odam kaj niv. Stvarno neznam od kade bakteri koga pijam najmalce 3l voda I nemame nj odnosi so soprugot..
Да не е форумов, нервно ќе попуштам мислам.. Вагинално 41/38/39... трансабдоминално 27... Ми иде сама да си мерам и да си запишувам Фанелинг нема, лежам и така... Фала ти, ќе видиме на кој број ќе заокружат на крај....
И ја на слична тема ко најголем дел од колешки мајки денеска вчера правев повеќе испитувања 1) крвна слика, 2) д димери, 3) скриен шеќер и 4) хемостаза. Додека да стигнам до лекар утре, ваше мислење?
Од мое скромно познавање: Хемоглобинот е малку намален, но тој оди заедно со железото, а кај тебе не гледам резултат од серумско железо? Во урината е можно да имаш некоја бактерија, ќе треба веројатно да направиш уринокултура. Д-Димери и Хемостаза ти се добри, исто и скриен шеќер добар.
Мила не користи секојдневни влошки често(јас користам само кога сум излезена, превентивно). Јади сувшена брусница и чај пиј. Ќе се среди, сепак барај мислење и од 2 лекари..
Mu pustiv I na doktorot od plodnost ama. Mi nema vrateno, vloski ne koristam, dolen vesh postojano peglam.. Brusnica pijam ama ne cesto ama od sega ke bidi pocesto.. Mi e strav samo da ne se na pravi problem na bebushka.. Pred 2 nedeli provervav mokraca se beshe cisto, naednas osetiv neprijatnw mirizba na mokracata I peckanje, I proveriv odma.
Јас скриен шеќер во 24та испитав, течноста воопшто не е гадна, вода обична со 5 лајци шеќер минимум 12 саати да си гладна
Кога сме кај крвната слика и јас да прашам. Цела бременост леукоцитите ми се покачени т.е 12, 13 ми беа, и ми велеа океј е нормално е да се покачени. Но денес правев крвна слика и сега ми се 20 Утре ќе одам кај матичната да ја прашам, но сепак сакав да прашам дали на некоја од вас ви се толку и што ве упатиле да испитате друго ? или ништо не се превзема...