Jas so niv kaciv top zelezo ama hemoglobin ne i samo prasuvam sto se pie za hemoglobin i nekako site ko ramenici da mi krevaat...ko da vidov doktorka si daj predlozi nesto
Стварно не ми е јасно зошто 5 доктори имаат 5 различни мислења за иста работа ама тоа е. Јас освен кај матичната одам и кај Симонида во Ремедика. И некако поише и верувам на Симонида. Никогаш не сум имала проблеми со железо, крводарител сум башка. У бременоста нормално ми паднаа малце и железото и хемоглобинот. Баш пред некој правев крвна слика железото ми е 11.4, хемоглобин 11.1. Симонида ми вика одлично ти е, нема потреба уште да пиеш суплементи, можеш само мед со семе од коприва. Месарка сум си и зеленчук салати јадам со секој ручек. А матичнава од друга страна уште од пред 2 месеци ми вика да сум пиела суплементи за железово анемична сум била боже боже. Ја нишо не пијам сега за сега си ја слушам Симонида.
Да, ама не е исто кај пензионер што даваш и кај трудница Не може телото да стигне со толку брза продукција и на еритроцити и на хемоглобин, забрзано ни се трошат... сегде викаат дека е нормално, физиолошки, во тек на бременост, пролонгирани менструации, посебно бремрност, последни 15-20 недели... мене не ми се качува ни серумското, ни хемоглобинот, испаѓа го одржувам 102 со хеферолот...ни нагоре, ни надоле...
Ќе гледам да направам некои промени во исхраната и да ја подобрам ситуацијата колку се може. Немам храброст да оставам така... После сите проблеми и подолгиот пат до бебе, сакам да имам контрола врз се. Се надевам дека ќе имаме позитивен пример како вашиот и здраво бебенце и здрава мама на крај.
Можно е. Докторката рече после 18та може да осеќаш по нешто. Јас чат пат осеќам како некое бранување и на допир осеќам како подуено балонче внатре да имам, што исчезнува за некоја секунда. Ова само на допир. Инаку со око не се гледа. Јас баш ниско тоа го осеќам, може дека сум 17+. Поискусните нека споделат како ги осеќаат, па ќе се пронајдеме.
Тие се неделите, прво е многу нежно, како бранчиња, скокоткање, кркорење на цревата... Јас негде во 18+ прв пат го осетив поубаво, иако сеуште беше нежно, се осигурив дека е тоа. После секоја недела се повеќе и почесто ќе ги осеќате.. чувство што не се мери со ниедно друго, топење невидено...
Мене ни цервикс ни грло на матка ми имаат досега измерено. 26+2 сум, треба да кажам јас или? Туку уште со грлово мака мачам, магнезиум директ слаби ми се некако, грч ме фаќа ногава на сред тегнење, овие витамини дома ги имам, смеам да ги пијам? Btw и железото ми опадна со вирусот, ми рекоја со храна ќе се регулира, ама не пазам многу, пак сум иста и благо и солено се јадам, дали овие за железо се добри?
Taka bev za prvoto. Vaginalno na sekoj pregled, a odev na dve nedeli. Me ubija, zivotot ne si go sakav. Vo 32 nedela me zadrzaa vo Sk, e tamu masakr, uste čistačkite da me brcaa. Dojdov doma, posle edna nedela pak me pratilja VO Sk mi padna čepot od pregledi, se otvori i me porodija vo 34 nedela. E zatoa Sega ovaa bremenost, denes 20 + samo 3 pati so sonda merenje cerviks, imam konizacija praveno na cin2 pa mora pregled. Iskreno ne sum bila uste ni za bris
Моето искуство со бременоста до сега. 34 недела терам, имам одено кај 6 различни доктори, на секој две недели ехо проверка со вагинален преглед со сонда. Болките на препоните никогаш не ми прекинаа и ниту еден доктор не најде соодветна причина за нив. Сите можни прегледи направени( брис, скриен шеќер, 24 урина за протеин, д димери-секој месец, урина, уринокултура, крв,приска) Со сите доктори имам разговарано за преглед со сонда и Сите се согласуваат дека тој преглед не може да предизвика ништо лошо, влегува 1-2 см во вагината. Прва бременост ми е и свесна сум дека претерувам, ама посилно е од мене, морам да проверам, Не ми се верувам како лета времето, мислам вчера дознав дека сум трудна и бев во шок. Мене ова група ми беше и се уште ми е голема подршка. Благодарам за тоа. Ајде уште некоја недела, па ќе гушкамe бебиња. ❤❤❤
Види колку мг имаш магнезиум во целиот микс и ќе знаеш дали ти е доволно (околу 250-300 мг нели ни препорачуваат) Директот не е од 400mg? У секој случај мислам дека е појак од магнезиумот во овие витамини... И види за цинкот, зошто и во пренаталните го има, да не претераш... Хеферолот мене лично не ми одговара, ама има многу што им оди убаво со него... и вит Ц, не заборавај
Како јас да се читам во целиов пост Исто, одам и кај матичната и кај Симонида. Крводарител сум, здрава исхрана од 15 години применувам и никогаш буквално не сум имала проблем со крвта. Не знам сега која недела си, јас сум 29та, ама последнава крвна слика хемоглобин 11.8 и железо 7.4 Мене почна страв да ме фаќа, матичната рече земи си препрат 1 месец примај, а Симонида ми рече не е лоша крвната слика како за трудница ама сепак ајде примај нешто. Сакам да кажам како што и погоре сите спомнавте, "преку ноќ" ко да ослабува крвта... Јас неколку дена после крвната слика пак ја повторив од што не ми се веруваше на резултатите Така да внимавајте и следете си. Плус ако почнат симптоми како малаксаност, поспаност, вртоглавици... можно е да е од ослабувањето на крвта. И јас сакам колку можам повеќе поприродно да внесам тоа што е потребно, ама ете изгледа некогаш не може така
Добро утро рано рано. 36та ја почнуваме денес,мажето 2900гр. Половично спремна викендов ќе досредам се и ќе го чекам мајкиниот кога ќе реши да искочи. Менструални болки,болки во препони и кичма. Синоќа бев на дежурен цтг стига до 50,рекоа уште рано. 50 јачина што значи да ми пишете јас баш и не го разбирам цтг то
Cim ti rekle rano znaci nema kontrakcii stoznam Mene sabajle me razbudija bodezi i bolka vo leviot jajnik,t.e.tamu kaj sto treba da e jajnikot sto li bese ne znam. Se zamisliv malku ama stanav gi snema eve pijam kafe, beba mrda znaci ok sme
Ve molam za mislenje i vase iskustvo 5+2 sum, do sega normalno mi e se, nokeska imav mnoogu jaka bolka vo dolniot del na stomak, na momenti vo kicma, me drzese mozebi pola cas ako ne i poveke, ne se sekavam na se, em kako zaspana em znam me boli ke kine, tek za 2 nedeli sum na kontrola da slusneme srceva akcija, dali e mozno da e se ok i da e normalna bolka ili tolku mu bilo nedaj boze.
Другарка ми како што ми објаснуваше, пред да се породи кога била на Цтг одело до 20-30, а она веќе имала болки и била отворена 4 прсти. Ја прашала докторката колкави треба да станат болките за да се породи, а она и кажала уште 2 пати по толку, то ест цтг то да оди до 100. Нејзе ова и се случуваше ден пред термин, се породи истиот ден, после неколку саати од првото цтг. И кажале дека доста брзо се отворила за прво раѓање. Така да следи ги болките, со различен интензитет се развиваат кај секого. Кај некој може да поминат денови, кај друг саати од првите болки до пораѓај. Среќно!