И јас би ја слушала Симоноида. Во тие суплементи за крвна слика има многу обична фолна( а јас смеам само метилфолирана) и ред други витамини кои јас ги пијам секако во големи дози. Без потребно би било дуплирањето. Здравје кога ќе падне дирекно нека ми препишат хеферол, тотхема...
Фала за совет .Денес сум многу подобра. Имав синоќа и вагинален преглед плус ми кажаа не сум отворена па си давам сила да издржам уште малку .
Ајде ситно броиш ќе се гушкате за брзо иначе мене ми одеа до 50ка пред да ми пукне водењакот иначе се средни контракции кои може и да не ги осеќаш
@Bella_Stella Мене во бременост скриен шеќер ми беше 10 после 1 час и 10 после 2 часа, па ми рекоа дека сум на граница. Тоа испитување го направив онака бидејќи уште пред да останам бремена, имав испитано пред првото инвитро и знаев дека треба да внимавам. Уште пред бременост внимавав на исхрана, од благо само овошје и црно чоколадо. Леб само тонус 2 парчиња за доручек и толку од тестенини во текот на денот, освен ретко интегрални шпагети или макарони само 100 гр. Цела бременост за доручек 2 парчиња тонус со путер и со ајвар, некој здрав намаз од авокадо или зеленчук како црн патлиџан и сл. За ужина јадев 2 коцки црно чоколадо ако ми се јадеше благо, само по една овошка (после веќе и овошје не јадев освен аронија, малини, капини бидејќи имаат најмалку шеќер). Понекогаш каснував протеински пудинг, го купував во Тинекс. Ретко добивав желба, но ми се наоѓаше ако посакав. Супи и чорби си правев од зеленчук и месо, блендирани за да се густи или јадев бистри. Фиде не ставав воопшто. За ручек околу 17-18 часот јадев печен зеленчук со месо или зеленчук и киноа. Наутро половина цеден лимон со маслиново. Не користев ниту мед ниту што и да е што заблажува. Може да ѕирнеш во темата за скриен шеќер, ептен пишувавме, некои ставаа и рецепти за благо, за разни јадења. Мислам дека @Butterfly1107 редовно мереше за да види што најмалку и' крева шеќер. Би се изненадила за некои работи колку креваат шеќер. Многу внимавав и малиот исто така нормално си качуваше килажа, а јас на породување отидов со 1,5 килограм вишок, воопшто не се здебелив, туку ослабев, а малиот супер си растеше. Самоконтрола и дисциплина, ќе внимаваш за доброто на бебето и за твое добро и немаш гајле. Брзо поминува времето, стегни се. Со железото и хемоглобинот немав никаков проблем цела бременост до крај, а ни откако се породив. Јадев месо, јајца, пиев какао секој ден, чоколадо со 99 % какао, јадев по 10 зрна аронија, цвекло понекогаш. Крвна слика топ, дури и мастите што се случува во бременост да се покачат кај мене никогаш подобри не биле. Примав Фраксипарини цела бременост и калциум не пиев. Гинекологот ми рече да земам Идеос, но ендокринологот ми испита и калциум и рече да не примам дополнително бидејќи немаше потреба. Муабетот ми е, проверете калциум пред да земате. Само Д3 почнав да земам 2000 IU наместо 1000 бидејќи ми беше на долна граница.
@0ли фала ти многу за деталното објаснување. Многу е важен и пристапот т.е. начинот на кој што ќе се постави докторот. Мене мојот во прв момент ме растревожи со муабетот 'ааа шеќерот е на горна граница, ааа и крвта ослабена, немаш резерви'. Како што бев среќна и возбудена што си го видов бебето и што се е во ред со него, спласнав за секунда по неговиот муабет. Од кога седнав и се соземав малку, почнав да читам и да се информирам, сфатив дека и не е така сериозно ова што ми се случува и дека реално немаше потреба на тој начин да ми се каже. Може имал добра намера, ама не избра добар начин за соопштување на вест на трудница, ама ајде тоа друга тема е... Со избалансирана исхрана мислам дека ќе ги ставам работите под контрола. Реално бев доста недисциплинирана во поглед на храната, јадев многу junk food со изговор бремена сум и сега се ми е дозволено, ама не треба така... За крвта ги земав тие Лактиферол плус, ќе испијам една кутија и за 20 дена пак ќе проверам крвна слика, па ќе решам дали да ги продолжам. Не сакам да претерувам и со супленентите, пијам и Прегназон од пред некое време, наместо Премама, а и они имаат поголема концентрација на железо во состав, па си викам да не претерам. П.С. Ме интересира дали некоја од вас знае или има искуство со боцкање/трнење во десна страна од главата т.е. во пределот на окото? Има некаква врска ова со ослабената крв? Кратко трае, ама многу невообичаено чувство и ме става во мисла.. Минатата недела ми се случи прв пат и го занемарив, ама после тоа ми се повтори уште 2-3 пати, не знам дали има некоја поврзаност.
@Bella_Stella Се согласувам дека некои доктори треба да поработат на начинот на којшто им соопштуваат нешто на трудници. Доволно е што за сè се паничи, малку повеќе и психолози треба да бидат. Ајде, не се секирај. Ќе внимаваш понатаму и ќе биде добро. Читкај си и информирај се, читај за исхрана со ниско ниво на шеќери, само внимавај и да не влезеш во кетоза за да не се оптоваруваат дополнително бубрезите.
Мене железото за 4 недели од 20 на 6 ми падна. Пиев хеферол до крај на бременоста. Шеќерот на гладно ми беше 7, 2ч после оптеретување 14, после 1л 11.5 Со диета го регулирав супер, немаше потреба од лекарства. Јас не јадам месо па си терав веге исхрана од нутриционист. За ручек имав грав, леќа, риба, наут, боранија, киноа, хељда. Доручек тонус со хумус, варено јајце. Овесни со кисело млеко. Измеѓу обавезно салати, путери од јатки и за вечера обавезно салати, варено јајце и слични. Од овошје можеш јагоди, цреши сеа ќе искочат, јаболко со путер од јатки, грејфрут. Јади јаткасти, кикирики и леблебија особено. Цимет наросувај, тој го намалува шеќерот. Исто и руколата го намалува. Едит: За пецкањето провери д димери
Фала ти на советите. Доста информации прибрав за исхраната со ваша помош. Ќе почнам да ги применувам сите сугестии. Д-димери проверував во 24+, 490 беа.
Ммм супер ти се д-димерите. И јас испитував 17+ сум, ми скокнале на 650. А во однос на крвта пред 2 недели нели ме беше паднат хемоглобинот на 117. Вчера мерев 125. Вметнав повеќе салати: цвекло, морков, зелка. Секој ден. И плус чај од коприва во кесички. Едит: пред некој ден кој имаше споделено сликичка со вредности на димери во бременост, не можам да најдам?!
Istiot problem go imam i jas od samiot pocetok bolki vo preponi prvo mi rekoa so besikata nesto potoa meko grlo na matka poveke odmaranje
Јас ги пиев лЛактиферон плус таблетите Пред 1 месец сериското ми беше 6.1, нив ги завршив во понеделникот и денес правев крвна слика, серумското ми е 8.9 Не е многу зголемено ама ако не ги земав уште повеќе ќе ми паднеше
Фала за советите. За Д димери овие се референтни вредности што ги знам: * прв триместар - до 750 ng/ml * втор триместар - до 900 ng/ml * трет триместар - до 1500 ng/ml
Мене трет триместар ми беа 1750, гинекологот ми рече дека можат да одат и до 1900, и дека не е страшно.
Ve chitam denes se razvil muabet za d-dimeri.Ne mi e jasno shto vlijae na niv tolku za da se kachuvaat?Ako moze nekoja da mi kaze i e jasna ovaa problematika. Mozebi mutaciite vlijaat?Jas sum heterozigot za mthfr. Fala odnapred.
Mene transfuziolog mi kaza do 2000 vo bremenost se toleriraat. Ama kaj mene deka so ivf mora bockanje. Moite bea skoro 1800,za nekoj den ke proveram pak
Јас мислам дека мутациите не влијаат и ја сум со истата мутација. Првата бременост најмногу покачени ми беа 800 примав клексани заради времињата. Сега оваа бременост 16 недела ми се 350 времињата не се намалени и не примам сеуште клексани. Само аспирин б6 и витамин Д.
Јас ја имам истата мутација, и пијам метилирана фолна на Нау, уште пред бременост, се беше добро еве скоро 40 недела, не сум примала клексани, ни аспирин, ништо. Зависи до организмот.