Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ја заборавив и метилираната фолна јас ја пијам на Нау.
    Сега последно кога бев на Гак докторката ми кажа а зашто пиеш аспирин, немаш потреба но ако си помирна пиј го нема штета.

На TutiFuti и lia22 им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.881
    Допаѓања:
    18.760
    Како бе така ке кажат, нема штета??? Аспирин не е витамин ц па да го измочаш ако има вишок.
    Ако има потреба ке пиеш, ако не не. Само во оваа држава и ова здравство дозволува да се земе лек ако пациентот чувствува дека треба.

На Martka, Autumn Love, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас сум хомозигот на МТХФР и пиев имприл до 12 недела и после ми ги укина докторот и после тоа метилирана не пијам само фемибион 2 во кој има мала количина,и доктор Таше ми кажа дека според најновите истражувања МТХФР ја имало скоро секоја втора жена на нашето поднебје и ако е само таа мутација дека не е предиспозиција за тромбофилија секако во комбинација со други мутации е друга приказна.А за ддимерите мене од почетокот на бременоста ми варираат многу и затоа еднаш месечно ги следам но обајснувањето беше дека секој организам различно ја прифаќа бременоста сепак телото е во друга состојба и дека затоа варираат барем во мојот случај.Ама со редовно следење и терапија неколку месеци ми стагнираат на 1600-1800

На mace89, Prolett, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  4. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    2.900
    Shto znaci se tolerira 1600-1800?Vo 13+nedela mi bea d-dimerite 900 so ok vreminja.Mi rekoa da prodolzam so ista terapija cardiopirin sabajle,vecher kleksan 0,4.Vo ponedelnik sum na ispituvanje vo 19+nedela,pa ke vidime shto rezultat ke dobijam

На mace89 и Prolett им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    За мојата состојба нема штета, јас не кажав за некоја друга да го пие дека нема штета.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Па да јас сега влегов во 7 ми месец ама примам редовно терапија фраксипирин 0,4 а за понатаму ќе видиме.На почетокот многу ми варираа од 1200 на 500 па 1300 па 700 па на 1500 итн ама постојано сум со терапија и обавезно пред секој преглед проверувам ддимери во плодност односно во иста лабароторија.И да не заборавам секоја лабароторија има различни референтни вредности па во зависност од тоа зависи дали се во граница или не.Испитај си ги сега па ќе видиш какви вредности ќе добиеш ама мој совет да си испитуваш постојано на исто место

На mace89, Prolett и lia22 им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.881
    Допаѓања:
    18.760
    Мене не ми е јасно. Треба или не треба да го пиеш? Јас не сум фармацевт, ама знам дека аспирин не е витамин, па не ми е јасно како може да биде опционален. Ако сакаш да го пиеш, пиј го.
    Зошто го пиеш, има ли реална потреба? Ако не треба, зошто да го оптеретуваш желудникот со уште едно апче?
    Не те напаѓам, само не ми се јасни докторите.

На Pacient srna и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Сега ме загриживте. Јас испитував и ми искочија околу 1100, според тамошната табела беа во граница, според ова сега искача ми се над.... Или секоја лабараторија различно... |([/QUOTE]

Прикачени фајлови:

9. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    [/QUOTE]
    Секоја лабароторија си има свои референтни вредности и затоа не се загрижувај.Затоа се препорачува ако се следат континуирано да се проверуваат во иста лабароторија.Во плодност еве се други

Прикачени фајлови:

На Andrejaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Секоја лабароторија си има свои референтни вредности и затоа не се загрижувај.Затоа се препорачува ако се следат континуирано да се проверуваат во иста лабароторија[/QUOTE]
    Да, логично би било да е така. Зашто бајаги се различни со вредностите што ги пиша @Bella_Stella..
    Иначе женски јас денеска паднав... Не знам ни сама како, кога бев да го зимам син ми од школо некако изгубив рамнотежа и паднав... Не знам ни како паднав како во бунило ми е, ама мислам дека не беше директно на стомак, малку понастрана иако цела се испружив ;( се преплашив повеќе од што ми беше нешто, отидов го земав синко и право дома легнав на кревет и чекав движења и осетив... Не кој знае колку јаки али има...
    Сега незнам дали постои потреба за загриженост да идам до кај матичниот или не? Совет? Болки немам ништо....

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Девојко не се убацувај само без потребно кажав ради мојата состојба го пијам терапијата е и пред бременост.
    Ете некој доктори сметаат и дека не треба реално кога ќе видиш секоја трудница има мутација.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Немаш зошто да се грижиш, супер ти се димерите ;)
    Мене во Авицена 1200 ми беа, во мг/Л, на ГАК само 200, во друга мерка изразени, нгр/Л.. Не се само референтните вредности различни, различна е и мерната единица, како и методот на изработка... Спрема сето тоа се оформуваат референтните, уживај! :*

Последна измена: 11 март 2021
    На Autumn Love, IRBBB, lia22 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.897
    Допаѓања:
    142.327
    Консултирај се со гинекологот да пробаш комбинација Хеферол +Витамин Ц + Б12.
    Мене така ми предложија фармацевт и гинеколог во првата бременост. Пиев таква комбинација и супер ми беше железото.
    Во втората бременост на долна граница ми беше железото и само со Сидерал бев и после беше супер

На KonstantinaM и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  14. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    2.900
    Rezultatot shto go dobiv od klinika za transfuziologija neznam ne pishuvashe vo 13+nedela kolku e granica za toa tromesechie,nitu pak za drugite tromesechija

15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Има ли некоја информација кога се пуштаат термините за април за скрининг на Гак?
    Пратам цело време ама ако некоја види дека се пуштени нека пише.

Имате на 18 март откажан термин за во 37ца ако на некоја и треба.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Јас обично следам, ќе пишам ако начекам.
    За месец март само што ги пуштија за скрининг во истиот ден сите се пополнија.

А овие упати за амбуланти 36, 37 за што се?

17. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Види колку се, ќе споредиш според овие овде, или од нет, и во какви вредности се...

Прикачени фајлови:

18. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    2.900
    ngr/ml neznam ne mi e jasno,ke pobaram na net valjda ke najdam referentni vrednosti

На mace89 и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  19. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.297
    Допаѓања:
    2.533
    Мене ми треба, ама за неделата после 22.ама закажав 36 амбуланта,на 24.И најверојатно и така ќе биде.. Нема воопшто термини.. Тоа е, од таму ќе ги замолам да ме препратат на фетален скрининг.. Друг начин нема...

20. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Мене овие ми ги дадоа,многу биле добри...ќе видам дали ќе имам подобрување.Дали знаете дали ги има во Мк?

Прикачени фајлови: