Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

А за што се овие?

2. nevenask

nevenask Истакнат член

devojki, meram pritisok, ok e, ama pulsot postojano mi e megju 80 i 90,duri nekogas i do 95. inaku 24 nedela sum. zapoznaena e nekoja so ova?

3. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Најдов исто на позајмица, но ги кршам на две и така.... сепак, не се нели за третман подолг од 1 недела...
    Комсултации и во Систина...
    Лежам 24/7, некои денови супер, некои со болки... терапија примам и контроли... емг-то било во функција, ама ковид имал тој што го работи и знаеш во Мк, се стои...
    21+ 2... да дочекаме 30 бар....

Sofi.ja likes this.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Ќе биде добро само позитивно. Знам далеку ти се гледа 36та ама ќе видиш како ќе летне време. Па ќе веслаш до 40та:D
    Јас 10 недели ги прележав, се прерадував кога во 30та ми рече може по малку да се движиш. Само не се нервирај и не си прави стресови.

@monik55 за предвремени контракции ги даваат,за смирување.

IRBBB, mace89 and Natashka1988 like this.
  5. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Додека лежеше, имаше повремено болки?

6. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Нормално е пулсот да биде повеќе во бременост и за бебето пумпа срцето да стаса се до него...
    Ја сега го мерев пулсот ми е 118 така да.... Кога ми е над 125 имам проблем

Autumn Love and mace89 like this.
  7. nevenask

nevenask Истакнат член

ne znam veke sto e normalno, samo sw potresuvam za se i sesto, duri se mislev ekg da pravam, ama sega pa so koronava ic ne mi se odi po doktori

8. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Мислам дека нема потреба да правиш сепак ако ти е мисла консултирај се со лекар

nevenask likes this.
  9. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Некаде имам прочитано, дека во бременост нормално е да ти чука 20% побрзо од нормално...мене ми варира пулсот од 70 и нешто до кај 90 и нешто....

nevenask, mace89 and Autumn Love like this.
  10. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Исто тој период ми беше слично,имав тахикардии и вознемиреност,пулсот ми беше висок,без грижи ќе помине.

nevenask likes this.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Да, од време на време имав..и едвај го чекав секој следен преглед за да ми кажат дека е се ок со бебето и дека цервиксот се зголемил за некој мм.

lia22, Natashka1988 and IRBBB like this.
  12. Ula

Ula Популарен член

Нејќам да те плашам ама кај мене вака почна имав ултра краток контакт со луѓе што после излегоа позитивни и мислев дека нема да ме фати, но по три дена првин ме имав дијареа и тоа два дена ми траеше, петтиот ден се чуствував малаксано и покрај трудничкиве болки во кичма, грб ме болеа и коските и мускулите секаде особено мускулите на газот и нозете. Имав макс температура од 37,5 и чуствував треска. Почнав да поткашлувам и да ме гребе грлото. Носот секако ми беше затнат. На 6-от ден од контактот се тестирав и излегов позитивна и тие денови ми беше добро со највисока темп 37,5 и треска ме факаше но без енергија и поголема болка во мускули и коски. Кога мислев дека ќе ме пушти тогаш ме удри посилно не качував темп висока ама имав треска и се поголема малаксаност. Затната скроз и кашлав како старица. Ја во суштина никад не сум страдала од грло ама уште кашлам.
    Од терапија смеев да пијам парацетамол,
    ампули за имунитет, аспирин 100,
    витамини C - 1000mg, D3-2000mg, Bcomplex 3x1,
    Минерали - Magnesium+ B6, Cink x 30mg,
    Omega x 1000mg,
    Propolis kapki,
    Мелеми - синапово семе, лененово семе,таан i мед ова за кашлањето и да не ти се соушти на плуќа, за железо и имунитет мед со коприва семе и со ова се јаде и 2-3 урми, 2-3 смокви, прстофат суво грозје и две три коцки темна чоколада
    Чаеви - Камилица за да се мокри почесто, прегорен шеќер со млеко и путер за грлото, ловоров лист со цели оревчиња(ако имаш) исто за кашлањето, ѓумбир со мед и лимон ова за се е убаво, нане и тоа чаевите највеќе треба да ги пазиш
    жалфија, бел слез, магданос тоа не смее и не се мешаат повеќе од два хербални во исти ден
    Мн пиев вода со алое вера, сокови цедени и компоти особено од аронија.
    Ако си во првиот триместер ќе смееш да пиеш ивермектин ама се со консултација на доктор...

Last edited: Mar 17, 2021
    kostovaivana and KonstantinaM like this.
  13. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Јас ехо на срце правев кај др. Драшко, и мене ми спомнаа да направам па за мирна глава ете помина и тој преглед. Ти пишаа погоре членките цена во Прилеп и во Систина.

Корона прележав во 18та недела, само витамини ми препорачаа. Не знам каде фатив, битно полесно ја поминав. Пијај течности и витамини, и следи ситуација.

Грчеви на нога ме фаќаат сред ноќ, лелее грдо чувство. Таман ќе се подразбудам, и малку ќе се затегнам и оп закочувам. Поарно да не се тегниме :D Пијам магнезиум директ.

Денес сум 28+2, наредниот петок да закажам за преглед и брисеви таман е жени или? Ајде уште тие останаа и да не ги мислам. После уште на 2 прегледи планирам, па доктор да барам за пораѓај, па цтг... и така лесно да си се породам :)
    Сонце надвор, малку подруго спрема вчера е чувството..

Elen@, ivance.., Afrodita12 and 7 others like this.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Мамички дали ако уринокултурата е чиста сепак може да се има некоја инфекција? Сте имале ли вакво искуство? Во 12 недела брисевите ми беа чисти, и оттогаш секој месец правам уринокултура и се е ок. Но од време на време забележувам жолто зелен секрет, во мала количина и ми се јавува по еднаш на две недели од прилика до сега. Немам чешање но незнам дали е нормален ваков исцедок. Сега сум скоро 27 недела и сакам да почекам до 32 за брисеви но од друга страна ми е страв да не сум закачила некоја инфекција а не менувам вц, немам односи, хигиена на ниво али пак ете во мисли сум (facepalm)

Prolett likes this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Може урината да ти е чиста, а секретот да е од вагинална инфекција. Мада појачан вагинален секрет во бременост имаме сите. Нека не ти е на мисла, сега нека ти ги направи матичниот брисевите, па ако има потреба ќе ги повторите при крајот, ако не, некои само еден брис земаат за стрептокока во 35та недела и толку.

Prolett likes this.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Уринокултурата си е башка за уринарни инфекции.
    А вагиналните инфекции се башка, нели. Исцедок е нормална појава, добро е што немаш чешање. Пробај дур да направиш брисеви одмивај се повремено со камилица или сода.

Prolett and mace89 like this.
  17. mace89

mace89 Популарен член

@IRBBB @brm_brm фала ви мамички. Иначе ми има спомнато матичната дека ако има вагинална инфекција има шанси да покаже и преку уринокултура но сепак не било 100% така затоа и посебно се испитуваат. Матичната ми е во изолација така да ќе треба да почекам дури некаде 30 недела ќе ми се фати за брисеви али ќе си ги направам за да ми биде мирна главата. До тогаш ќе се одмивам со сода и со камилица :hug::hug:

Prolett, Naatashka123 and IRBBB like this.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

А да земеш о некој вагиналето што се на природна база.
    Пишии на вибер одма враќа ке ти каже што да земеш.

19. mace89

mace89 Популарен член

Ќе и пишам. А има ли некои што се добри на природна база да ми препорачаш?

Prolett likes this.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Не сум ставала до сега и незнам да ти кажам, имаше нокој од тука пишано ама не ми текнува какви.
    Во 12 недела кога бев за брисеви полна бев секрет бел, ме исчисти она но сега пак ми се појавува.