ако ти е нормална бременоста нема од што да се плашите. а јас пред првата бременост имав спонтан и после кога останав бремена мм не сакаше да ме допре ама по мое инсистирање го убедував да имаме секс од кај 4 5 месец точно не се сеќавам.
Мислев на свршување во мене, нели демек го омекнувало грлото на матката. Инаку цела бременост си имавме по еднаш- два пати неделно.
На сите сто сте прикрај ви посакувам лесен порагај и да ве прасам скринингот во 12 недела се прави вагинално или абдоменално. Ја ке правам и на Гак и во систина.
Каков скрининг??? Мене нигде не ме пратила докторката Уствари имам закажано преглед во вторник, тогаш ќе бидам 13 недела, ќе ми земала бризеви и мерки и после ќе требало да одам на ГАК, а што ќе ми прават таму - поима си немам Денеска направив крвна слика, железо на горна граница, а хемоглобин и хематокрит под граница (ама малку). И на мокрачата ми се појавија покачени леукоцити и кај бактерии пишува +, али незнам дали нешто има влијание утрогестанот што го примам вагинално Ете се изнапишав, ај со лесно нека ни е на сите и нека биде се во ред
Од 11-14 недела се прави Приска тест, сигурно тоа ќе го правиш на ГАК. Матичната ќе ти земе мерки од бебето и после тоа ќе отидеш на ГАК (десно долу по скалите во лабораторија) за да ти земат крв и податоците од мерките за да го направат приска тестот. Резултатите ги даваат за два три дена. А брисевите ќе треба да си ги однесеш на микробиологија, освен ако нема некоја друга пракса твојата докторка. Инаку и јас во исти ден во 12та недела правев брисеви што ги однесов на микробиологија и приска во ГАК. Мислам дека на едно место платив 400, а на другото 350 денари...ама може и да сум грешка.
Мајки дали имавте некакви симптоми пред да дојде денот за пораѓање? Мислам на тие неколку дена пред пораѓајот...дали има некои знаци што наговестуваат дека ептен е блиску... Јас сум 37 недели полни и се чувствувам многу поразлично последниве 2-3 дена.... Веќе неколку дена бебето го чувствувам како мрда постојано, многу интензивно...најинтензивно досега од цела бременост, цело време се превртува и клоцка...имам болки во грбот, во препоните... Исто така два дена спијам како топ нешто што не ми се случило уште од 28 недела.... Имам некое претчуство дека ќе се породам за некој ден и ме фаќа страв Какво е вашето искуство?
Па ко за трудници многу касно седите, ја у 9 во кревет кома Eleni, значи ја и ти тука сме ја веке сум 12 недела и во среда ќе одам на ГАК на приска зошто мојов гинеколог има ехо од пред 20 години. Инаку јас сама си правев крвна слика зошто гинеколот ништо не ми рече ниту пак после му ја показав и ја ко тебе сум зелезо 20 а хемоглобин 114. И читав тоа е недостаток на кислород во крвата и направив еден природен лек па ако сакаш ќе ти го пишам во ЛП. А за брисеви ништо не ми рекол ама ке одам неделава да видам кога ке ги правам.
zdravo idni majki jas sum nov clen vo grupava ....Sakam da se konsultiram so nekoj od vas 6 nedela sum i mi se pojavi pri odenje vo vc malku svetlo kafeavo dali imal nekoj takvo iskusto va pise odpred blagodaram
А тоа нели се закажува. Леле колку сум неупатена и изгубена,хахахахаха смешна сум си на самата себе дури. Фала на информација, јас едвај чекам да дојде вторник, да си го видам бебушот мој Јас мислев дека заборавила докторкава да ме прати на некој преглед во 12-та недела. Инаку денес си влегуваме во 13-та недела, уште ми се гади од се, па дури и од вода, на кафе не помислувам, јадам само лесна храна, се ми мириса, ни грам на тежина немам качено
Здраво на сите идни мамички, скоро ми завршува прво тромесечје, немем гадење ниту еднаш немам повратено, имам многу апетит а и качив четири кила до сега, кажете совет за намалување апетит, инаку почна се да ме стега од облека и да ми е тесно, па ме интересира каде има бутици за трудници во Скопје , ако може да ми препорачате некој со нормални цени???
да јас знаев дека ќе се породам го претчувствував тоа длабоко во себе. со мм во неделата одиме на бензиска и ме прашува ќе поминеме докај кумовите и јас му викам да ајде прво докај кумовите па после терај накај болница и се смеам. А немав ни болки ни ништо плус и 2недели имав до термин па мм вика немој да ме зафркаваш има уште време и така си бевме на гости си дојдовме дома јас се средив како под конец викам за бебче на чисто да ми дојде и кога навистина во понеделник вечер го држев син ми во раце. знаев и дека ќе биде на 19 незнам како но го знаев тоа како некоја виша сила имав во мене. а за паника немој полека смирено со позитивна мисла и се ќе биде во ред, со лесно
Не се закажува за Приска ако мерките ти ги земе матичната, а ако треба да ти зема мерки гинеколог таму тогаш се закажува мислам. Мене матичниот ми зема и немав претходно закажано, одма завршив работа, не ни чекав нешто посебно. А за брисевите за на микробиологија знам дека се закажуваше, ама мене никој не ми се јавуваше на тел за закажување, па со врски ми ги примија брисевите фала богу.
Како постот јас да сум го напишала кога бев 37 недела . Но ете дотуркав до 39+5. Препони болат па поминуваат кај мене, по добар одмор. Ете денес пак болат многу. Веке ги игнорирам таквите симптоми, очигледно кај мене не се знак дека бебчо доаѓа
Како јас да сум пишала а јас сум 35 недела неако ми е мачно и одењене и леженје и незнам како да кажам ,како да сум тенк омалаксана ,болки во грб,ниско доле,си викам рано е но не знам како човек да каже тоа бременоста е убава но и мачна но вреди се да се истрпи мене посебно ме загрижува тоа сто сум како утепана малку поодам и одма гледам да легнам и за спанје ум како утепна а се приближам до перница кома сум ,бебушка ми е горе карличное со газето е доле па и тоа ме мачи теско дишам па и за јадење од неколку залци јас сум тапан има некоја мајка вакви синтоми .поздравче и убав ден...
chocolade Ти како си имаш ли некакви болки? ние сме тука некаде мене денес ми е термин но нема болки половината ме заболува малку
Јас и со двете два дена пред да се породам ненормално многу спиев. Без страв наскоро ќе ја видиш најголемата среќа во животот.