Од притисок врз бешиката е. Плодова вода тече постојано, кај мене течеше малку ама цело време. Не капе па да престане, туку си тече.
Да да, чекај да видиш во 9ти како е. Ти се мочка а не можеш да се истркалаш од кревет. Мислам јас бев огромна, ама пак не е лесно со толкав стомак.
Верувам и мене се потешко почнува да ми станува вртењето и станувањето, а тек влегов во 7ми.. Можам да замислам како ќе се тркалам како топка за некоја недела.
Ух каков ден, едвај чекам да заврши. Јас напната, бебе слабо мрдка, едвај го осеќав, па ме фати доза паника, еден ред чоколадо, и евее го конечно бутка со ноџиња, мрзливко, тивко... фјуух, ми олесна, да си се искажам. Него, се мислам, многу зезнато што не следам бременост и на приватно некаде овој пат, матична освен во раб време, не ми враќа на пораките, па ако имам некоја ургентност се мислев накај каде би фатила патот...
Па алал да ти е. Јас ако не можам да одам ќе му кажам на маж да ме тркала. И јас не следам бременост на приватно и не се осеќам неудобно поради тоа. Само прв скрининг правев на приватно и толку. Ако недај Боже имаш потреба секогаш стои опцијата да отидеш на дежурен, независно приватен или државен. Ама нека не ти оди таму паметот.
Мислев повеќе ради вака комуникацијата со доктор, ако имам нешто знам матичната дека нема да ми одговори до понеделник, инаку да, во право си.
Па ние реално малку претеруваме со нашите прашалници во глава. Од што ни се премногу достапни разни информации на интернет и само нешто ново си бараме. Недај Боже да е нешто сериозно, за помали работи доволно ми е кога тука некоја девојка ќе сподели исто/слично искуство. Обично и кога ќе ми се деси некој нов симптом, апликацијата за брзо време ми потврдува дека е нормален и очекуван.
Јас ја водев бременоста приватно затоа што матичните не се доволно посветени. Ама ниту еднаш не пишав порака во чудно време и немав потреба за итен одговор. Повеќето одговори ги има на нет. А и што може да е за итно прашање? Ако крвариш, пукне водењак, ако ти е лошо на дежурен. Вака бебе мрда и тоа е.
Ја водев и јас првата бременост приватно и искрено не сум пишувала во ниедно време а и не сум имала нешто потреба фала богу, само тој моментот на сигурност, ако нешто недај боже ќе се јавиш, ако има потреба ќе ти рече дојди во болница и ќе си дојде за тебе ... како да ми фалеше денес тоа, туку ај многу мислење после полноќ не е на арно . Тнкс девојки ♡
Здраво, можеби има логика затоа што шансите да се пренесе инфекцијата (Токсоплазмоза) во трето тромесечие се поголеми, но за среќа ризикот за посериозни последици е помал во споредба со првото тромесечие, кога ризикот за посериозни последици е поголем, но шансите за пренос на инфекцијата се помали. Убаво би било да се направи тест пред бременост, но тоа не значи дека инфекцијата не може да се стекне во текот на бременоста (освен во случај кога лицето има антитела и имунитетот го пренесува и на бебето). Во Италија, тестот е задолжителен, (еден ризик фактор: сирова храна и немиен/о зеленчук/овошје) и мислам дека така треба да биде и во Македонија. Доколку се прави тест пред бременост, добро би било да се испита дали веќе постојат антитела. Според мене, ако се знае дека мајката била инфицирана од паразитот пред, или во текот на бременоста, задолжително да се направи тест и на новороденчето. Дали би сакала да споделиш (може и лична порака заради чуствителноста на темата) колкаво временско растојание имаше помеѓу бременостите кај пријателката, и зошто после првиот пат, не е направен тест и дадена терапија? Секако, ова требало да го предложи докторот. Можеби ова е за во соодветна тема за токсоплазмоза, но тука го воочив твојот коментар. Поздрав
И јас ги користев и ми ја решија кандидата , а мокрењето се почесто ке ти се дешава од самата бременост, без бриге душо ❤❤❤
И мене ми се случува сега од пред 2-3 дена како да не мочам до крај, ке се измочам па пак пуштам уште неколку капки плус, и осеќам притисок од бебето на бешиката, или ке не клоцне долу и одма ми се моча.28 полна недела,добро е,само нека седи во стомак што подолго.
Mene vo 19ta nedela mi se sluci isto i sega od vreme na vreme imam, ne e nisto strasno cesto se pojavuva kaj trudnici, isto me fati panika i vecerta zaminav Plodnost na dezuren, mi napraja test slucajno da ne istekuva plodovata voda ama ne beshe to. Utre vlegvm 27ma i pak si imam takov iscedok ne e strasen se dodeka nema miris. Mislam deka mi dadoja vaginaleti 3 Mikrotrit (ako ne gresam vo imeto) i vaginaleti so probiotik.
Jas ke pisam tuka pa posle neka prefrlat vo posebnata tema. Prviot spontan i bese negde pocetok na letoto 2018. Togas prasuvase sto da ispita i rekoa ne treba nisto samo ke se traumatiziras.sigurno plodot ne bil dobar. Spontaniot bese epten na pocetok 8-9 gn,a veke si ima edno detence zdravo pravo. Potoa nekade okt/noemv 2019 ostana pak trudna i okolu 10-11 gn i rekoa torch da pravi. Ispadna kasa popara posle toa zatoa sto rezultatot bese pozitiven pa go povtoruvase nekolku pati i sekoj pat razlicni vrednosti iskacaa valjda na igg igm. Dopolnitelno nieden doktor ne kazuvase precizno sto znaci toa i sto treba da se pravi. Na prv skrining vidoa voda vo belodrobieto na plodot. Na nekolku doktori bese i na kraj se odluci da ja prekine bremenosta. Od togas e na terapija za tokso sto ispadna deka ne se cisti tuku taka. Ko sto znam poveke e vitaminska i promena na ishrana i redovno odi meri nivo na antitela. Trebalo da dojdat do nekoja minimalna vrednost za da moze pak da proba da ostane bremena. Ko sto razbrav toksoto ne se cistela skroz samo treba da se odrzava na nekoj minimum. Jas licno januari 2020 pravev torch i se mi bese negativno ama na toj embriotransfer ne ostanav bremena. Potoa vo juli imav pak transfer i mi se fati ama ne go povtoriv torchot, eve me 38 skoro veke se e ok. Praev prenatalen skrininzi i pretpostavuvam ako do sega ne sum fatila niso od ova valjda znam da mijam ovosje i zelencuk. Biftek sekako ne jadam vo bremenost, a sum jadela pred toa.
Кај мене немаше мирис, пукна водењакот и по малце си течеше цело време, не беше млаз одеднаш. Беше чисто како вода баш, ништо друго немаше. Кај сите е различно и е индвидуално, ама нема шанси да не се примети дека е водењак, а не е пример некој исцедок, јас одма приметив дека не е исцедок.