Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Кога полагав инфективно, од тоа што памтам, "најзезнато" нешто беше токсоплазмозата.. имаше еден дедо, со цисти во белодробие што никако не можеа да ги уништат...
    За мајката, за изгубени бремености и највисок процент на вродени аномалии кај плодот, доста тешки.
    Се добива претежно од земја во која уринирале, исфрлале измет животни, мачки пред се, глувци, глодари...и ако таа почва е на зеленчук, листести посебно, спанаќ, марула, зелје, и не е добро измиена, ете... они уствари исфрлаат спори, како цистички и тие ги закачуваме....
    Знам дека е тешка, досадна за лекување, некоја грда паразитска форма...

На IRBBB, lia22 и Stressed Out им се допаѓа ова.
  2. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    423
    Здраво девојки дали се дозволени серумите на ревокс нијацинамид и салицилна киселина во бременост? Таман ми се подистичсти лицето и флекиве и штом дознав дека сум бремена ги прекинав.

3. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    @Mnik еве да се едуцираш малку,за да не испадне дека докторите што нè праќаат на вакви испитувања според тебе се профитери.

На Autumn Love и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Мамички денес испитав крвна слика. Хемоглобинот ми е 11.2 а железото 14.3. Затоа изгледа сум имала вртоглавици, нагло ми паднало од минатиот месец. Што мислите со вакви резултати можам ли да терам уште без суплементи, само да си појачам исхраната со месо :?:

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Јас пиев пред две недели, малку ми беше шубе, ама тоа е мораше да ги пијам. Валда нема да има последици. Докторот што ми ја води бременоста ми одобри.

6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Daleku od profiteri kaj nas duri i ne se praka dovolno na vakvo ispituvanje. Vo Francija e zadolzitelno mislam pred planirana bremenost zatos sto vo kujnata imaat cesto sredno peceno meso preku koe moze da se zarazis

Da se dopolnam kaj nas nema kultura vo zdravstvo za planirana bremenost, nema saglam protokol. Ako veke kazam planiram ili teram ivf kako moze da ne me pratat vakvo nesto da ispitam. Da ne bese drugarka mi jas nemase da znam za torch i posle fatilo ivf za da treba abortus ds praam radi tokso ili neso od tie gluposti. Kaj nas imam cuvstvo deka e ostanata praksa ako se zezne neso ke resavame,prevencija nema ne postoi

На IRBBB, Ula, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Јасно ми е мене се Срна,на членката не и е,затоа ја тагнав,инаку јас испитував и пред ивф и во бременост,а знам колку е опасно и сите треба да ја испитуваат.

На Ula, mace89 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  8. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Јас сама барав... и на тоа докторката ми изреагира "шо ти текна сеа на torch?"

На Ula, Pacient srna и Stressed Out им се допаѓа ова.
  9. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.401
    Јас со 12.7 хемоглобин и 13.7 железо, ме стави под терапија др, почнав со тотхема. Ми беше 34 железото пред 2 месеци, и нагло ми се спушти па исто, имам тахикардии, умореност и вртоглавици... Мислам да не чекаш да падне уште, ќе е потешко после да качуваш...ама пак, ти си знаеш/твојот доктор.

На mace89, Stressed Out, Prolett и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Според мене не ти е слабо железото воопшто, мене со 13 не ми даде суплементи, ама еве пишуваат искуства поинакви... И да ти даде и да не ти даде, не е загрижувачки, според мене... Само да го оддржаваш да не иде надоле

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.264
    Допаѓања:
    4.929
    Само поздрава исхрана,месо,салати.јас цел живот имам мах 6 железо, сега пијам фероглобин навечер ама не приметувам подобрување,само ми се гади плус и од него.

12. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    @Lizi @Andrejaaaaaa @macalavica фала ви мамички :hug: Ќе видам што ќе каже докторката јас искрено не сум многу за суплементи пошто пијам високи дози на метилфолат и метилкобаламин а сите суплементи обично ги содржат плус. Ќе се предозирам(facepalm) Незнам тотхемата дали има додатоци

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Како и многу доктори,за жал...

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Ти си била супер,мене хемоглобинот ми беше 9.7 а железото 7 :) почнав со Тотхема 2 пати на ден и се оправив,крвна слика немам направено ама се осеќам многу подобра,мој совет да не чекаш и да не пробуваш само со храна зошто бебка ќе си зема се повеќе и повеќе.

На mace89 и macalavica им се допаѓа ова.
  15. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Како сте луге со енергијата и силата?Од почетокот на бременоста се чувствувам како да немам сила, а еве веќе 24 недела исто така е.Не можам ни да одам веке многу, 2, 3 км и сум преморена.А како ке одминуваат неделите се ке биде сигурно потешко.Дали ви се случува и на вас?

16. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    26.787
    Го имаш проверено железото во крвта ?
    Јас сум исто цело време уморна од слабо железо

На Stressed Out и nevermet18 им се допаѓа ова.
  17. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Здраво мамички... Како сте?

Мене пред неколку дена кога пеглав(дали дека ми беше топло/жешко) долниот веш ми беше мокар, ама на ластиката не.. Само околу.. На двапати тоа ми се случи.. Се исплашив и јас.. Ама ај викам нормално е, немаше некој специфичен мирис. А за веце, секојдневно одам.. Мокрам дури и понекогаш се подмочувам, ама ретко, кога ќе кивам, или додека да стана.. Веќе станувањето станува тешко, посебно кога сум легнета...Ајде здравје ќе биде..
    Гушки мамички и чувајте се.

18. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Од топлото ти е. И мене нон стоп ми се случува, незнсм зошто највеќе се потам меѓу препони. Некогаш сум жива вода, баш како помочкана :$

На Naatashka123 и Prolett им се допаѓа ова.
  19. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Дури некогаш толку се чувствувам неубаво, ама ќе издржиме, се за нашите малечки. ;):|

На minne992, mace89 и Andrejaaaaaa им се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Фала мила на советот. Се слушнав со докторката во Ремедика и ми рече дека за сега ми е добра крвната слика за неделите, ако треба ќе додадеме нареден месец. Па здравје ќе видиме како ќе се движи. Важно е бебче да е добро па се што треба ќе пиеме

На Andrejaaaaaa, kostovaivana, Stressed Out и 1 друга личност им се допаѓа ова.