Кога полагав инфективно, од тоа што памтам, "најзезнато" нешто беше токсоплазмозата.. имаше еден дедо, со цисти во белодробие што никако не можеа да ги уништат... За мајката, за изгубени бремености и највисок процент на вродени аномалии кај плодот, доста тешки. Се добива претежно од земја во која уринирале, исфрлале измет животни, мачки пред се, глувци, глодари...и ако таа почва е на зеленчук, листести посебно, спанаќ, марула, зелје, и не е добро измиена, ете... они уствари исфрлаат спори, како цистички и тие ги закачуваме.... Знам дека е тешка, досадна за лекување, некоја грда паразитска форма...
Здраво девојки дали се дозволени серумите на ревокс нијацинамид и салицилна киселина во бременост? Таман ми се подистичсти лицето и флекиве и штом дознав дека сум бремена ги прекинав.
@Mnik еве да се едуцираш малку,за да не испадне дека докторите што нè праќаат на вакви испитувања според тебе се профитери.
Мамички денес испитав крвна слика. Хемоглобинот ми е 11.2 а железото 14.3. Затоа изгледа сум имала вртоглавици, нагло ми паднало од минатиот месец. Што мислите со вакви резултати можам ли да терам уште без суплементи, само да си појачам исхраната со месо
Јас пиев пред две недели, малку ми беше шубе, ама тоа е мораше да ги пијам. Валда нема да има последици. Докторот што ми ја води бременоста ми одобри.
Daleku od profiteri kaj nas duri i ne se praka dovolno na vakvo ispituvanje. Vo Francija e zadolzitelno mislam pred planirana bremenost zatos sto vo kujnata imaat cesto sredno peceno meso preku koe moze da se zarazis Da se dopolnam kaj nas nema kultura vo zdravstvo za planirana bremenost, nema saglam protokol. Ako veke kazam planiram ili teram ivf kako moze da ne me pratat vakvo nesto da ispitam. Da ne bese drugarka mi jas nemase da znam za torch i posle fatilo ivf za da treba abortus ds praam radi tokso ili neso od tie gluposti. Kaj nas imam cuvstvo deka e ostanata praksa ako se zezne neso ke resavame,prevencija nema ne postoi
Јасно ми е мене се Срна,на членката не и е,затоа ја тагнав,инаку јас испитував и пред ивф и во бременост,а знам колку е опасно и сите треба да ја испитуваат.
Јас со 12.7 хемоглобин и 13.7 железо, ме стави под терапија др, почнав со тотхема. Ми беше 34 железото пред 2 месеци, и нагло ми се спушти па исто, имам тахикардии, умореност и вртоглавици... Мислам да не чекаш да падне уште, ќе е потешко после да качуваш...ама пак, ти си знаеш/твојот доктор.
Според мене не ти е слабо железото воопшто, мене со 13 не ми даде суплементи, ама еве пишуваат искуства поинакви... И да ти даде и да не ти даде, не е загрижувачки, според мене... Само да го оддржаваш да не иде надоле
Само поздрава исхрана,месо,салати.јас цел живот имам мах 6 железо, сега пијам фероглобин навечер ама не приметувам подобрување,само ми се гади плус и од него.
@Lizi @Andrejaaaaaa @macalavica фала ви мамички Ќе видам што ќе каже докторката јас искрено не сум многу за суплементи пошто пијам високи дози на метилфолат и метилкобаламин а сите суплементи обично ги содржат плус. Ќе се предозирам Незнам тотхемата дали има додатоци
Ти си била супер,мене хемоглобинот ми беше 9.7 а железото 7 почнав со Тотхема 2 пати на ден и се оправив,крвна слика немам направено ама се осеќам многу подобра,мој совет да не чекаш и да не пробуваш само со храна зошто бебка ќе си зема се повеќе и повеќе.
Како сте луге со енергијата и силата?Од почетокот на бременоста се чувствувам како да немам сила, а еве веќе 24 недела исто така е.Не можам ни да одам веке многу, 2, 3 км и сум преморена.А како ке одминуваат неделите се ке биде сигурно потешко.Дали ви се случува и на вас?
Здраво мамички... Како сте? Мене пред неколку дена кога пеглав(дали дека ми беше топло/жешко) долниот веш ми беше мокар, ама на ластиката не.. Само околу.. На двапати тоа ми се случи.. Се исплашив и јас.. Ама ај викам нормално е, немаше некој специфичен мирис. А за веце, секојдневно одам.. Мокрам дури и понекогаш се подмочувам, ама ретко, кога ќе кивам, или додека да стана.. Веќе станувањето станува тешко, посебно кога сум легнета...Ајде здравје ќе биде.. Гушки мамички и чувајте се.
Од топлото ти е. И мене нон стоп ми се случува, незнсм зошто највеќе се потам меѓу препони. Некогаш сум жива вода, баш како помочкана
Фала мила на советот. Се слушнав со докторката во Ремедика и ми рече дека за сега ми е добра крвната слика за неделите, ако треба ќе додадеме нареден месец. Па здравје ќе видиме како ќе се движи. Важно е бебче да е добро па се што треба ќе пиеме