Па не знам како се оди државно. Кај матичната ми рекоа само приватно наплатуваат секаде за скриен шеќер за трудници, не можеле упат да ми дадат. Се јавив во лабораторијата каде обично проверувам крвна слика (тоа не ми наплаќаат) и ми рекоа дека мора приватно.
Мојава докторка (гинеколог) за сите лабораториски анализи таа ми дава упати, не ме препратила досега кај матичната.
Значи колку е катастрофа. Треба да ми ги кажат опциите, а не вака приватно мораш и не се замараат. Толку ли е тешко да ми објаснат, а не по форуми да дознавам. Ме фати инат
Prethodniot pat koga bev na transfuziologija, redica luge. A jas si čekam, umiram od bolki. Doaga eden star čovek, da prasa nesto samo, i ovaa edna od redicata mu vika ke čekas za da prqsas. Ona bila doktorka pa čekala. Ne da mi pukna film mislam pritisok 200 mi skokna. Vikam a so ako si dr, jas sum med sestra pa sto? Odma si ja zatna. A zalno e sto mlada zena okolu 30 god. Mnogu mi stana zal za čovekot, bo momentot izleze sestrata me vid ei me povika, edno sto sum trudna drugo me pozna zatoa sto stazirav tamu. Iskreno da mozam bi čekala, no so skraten cerviks sum, edvaj po doma se dvizam
Исто и мене. Ме исшетаа. Матичниот гинеколог кај општата матична, општата кај гинекологот. И на крај приватно си платив.
Јас колку што разбрав им забраниле на матичните гинеколози по ново да даваат упати за скриен шеќер и дека упат се зема од матичен општ лекар (колку е точно не знам, се оградувам од инфото). @IRBBB и јас така планирам да направам, кажи ми како се цените приватно?
Ќе биде, ќе видиш. Бог најтешките битки ги дава на најсилните борци. А ти и маж ти сте тандем најсилен. Мора да се исчисти исцедокот, биди трпелива. Опушти се, гали си го мешко нека се полни со љубов. Кога си на следен преглед? Се вративте во мкд, така?
Епа така ми рече гинекологот и ме прати кај општата. Таа ми рече не можам да ти дадам упат под шифра бременост и ќе треба да си платиш. Си реков дури се натегам, ќе појдам на приватно. Во синлаб 450 денари платив за две боцкања, на гладно и по 2ч. Имало опција плус 100 ден да доплатиш за уште едно боцкање по 1ч. Би требало и авицена да е таа цената +/- 50-100ден.
Така де, која е логиката општ лекар да те упатува со шифра бременост кога постои матичен гинеколог. Тенкју за инфото .
Има некои промени во системот и не можат да испратат гинеколозите, не се ни они криви здравството е отидено у...
"Ќе следиме повремено, ништо страшно, нема потреба од терапија, земај вит Ц, 1000ка" One week later: димери 2700, времињата буквално попара, трчај по клексан" јас сум општ, не сум специјалист, ама од кога зборам за таа хемостаза, никој сериозно не ме сфаќа....