Мој совет е да посетиш ендокринолог и ке добиеш насоки. Не ти се високи вредностите ама шеќерот треба да падне по 2 часа. Кај мене на второто мерење беше повисоко, па потоа падна, а бројката беше висока и ме пратија на ендокринолог. Најдобро е да прашаш специјалист. Мислам дека ке ти препорача диета и да мериш по оброк 5 пати на ден.
Фала ти, ќе се консултирам, уште ендокринолог да најдам зошто кај док. габрила од е медикал што одев пред бременост нема слободно до крајот на мај, значи отпаѓа, да ми препорача некој добар ендокринолог
Јас бев кај Др. Бранкица Крстевска во ординација Срце, приватно работи само. Околу 2000 мислам дека платив пред 2 години. Тука на форумот прочитав за неа, не знаев каде да одам а на државно имаше термин за 2 месеци. Посветена, детално се ме распраша, бараше и крвна слика и урина, и резултати од огт. Ми ја провери и тироидната, се на се задоволна сум.
И кај мене беше така, после еден час беше 6.1 а после два часа 6.3. Мене не ми искоментираа ништо за тоа , само кажаа супер се. Според мене ти е нормално но сепак генекологот ќе ти каже најубаво
Здраво друштво. Јас не знам дали има крај на моите нервози веќе.. изгледа пишано ми е последниве недели да си ги поминам во плачки и нервози. Бев на преглед кај др.Афродита Стомнароска денес. Бебето генерално е добро, сите параметри што ги измери кажа дека се во ред, протоци добри, пораснал и одговара на 32+3, а јас сум 31+6 по менструација.. 1817 грама е тежок. Плодова вода ми кажа дека немам зголемена, немаш проблем ти со шеќерот вика, да баталиш и мерење и диети одма, кој ти кажал дека имаш проблем?! Контрадикторност со ендокринологот, што да ти кажам... Вика можам да видам се освен срцето, лошо е свртен.. и не можам да кажам многу за состојбата на срцето. Имам сомнеж вика дека левата страна е поразвиена од десната. Е сега вика 32ра недела си, срцето секако е поголемо, ама така ми се гледа..само што оваа машина не е соодветна за тоа, а и лошо е свртен. Ќе треба да се направи вика фетална ехокардиографија за да го отфрлиме тој сомнеж или ако е така да знаете што да очекувате. На извештајот пишала сомнеж за кардиална левострана хипертрофија. Ми го мереше цервиксот вагинално, 4цм ми е..ама сум имала како мал отвор внатрешно, може да е и секрет или да е фанелинг така го викаме стручно вика. Викам што значи тоа докторке? Ми вика ќе пиеш магнезиум 3 пати дневно и ќе мериме пак кога ќе дојдеш за ехокардиографија. Јас веќе ум немам луѓе..наместо опуштено да си го чекам бебето да дојде...немам мир последниве недела дена..значи се оболев психички. Секое одење на лекар стресови со нешто ново..само плачам и се нервирам и не можам веќе! Зарем тоа не се гледа на втор скрининг, зошто го правев тогаш тој скрининг ако не се гледа таков евентуален проблем? Извинете на негативната енергија, ама сакам некој ако имал слично искуство да сподели нешто и да се смирам барем малку. Она ми вика јас правам ехо кардиографија, Снежана Стојковска и Симонида Котларова..не знам дали да одам кај неа или да одам кај другиве две..ништо не знам веќе, главава ми е тапан!
Прв пат идеш кај докторката? Ја стварно не знам како така 'можно е , ми се чини, како да ми се гледа ама не ми се догледува' бла бла на трудници, се кажува ли вакво нешто? Ццц, јас би те советувала да си одиш кај еден/двајца др кај што ја следиш бременоста. Ако веќе си немирна (од што те стреснала др-ката) закажи си кај овие што ги спомнуваат како најдобри за скриниг по форумов, Димчев систина, Котларова мислам дека ја спомнуваат повеќе од Ремедика, или тој за срце како се викаше на Д, нека каже некоја друга... И мами не се секирај, најверојатно ништо е. ♡
Прв пат отидов, најмногу заради тоа што сакав да чујам второ мислење за зголемената плодова вода, а сега излезе друг евентуален проблем. Не бираат зборови, ни пристап, ни ништо... Многу сум разочарана и не знам зошто ова ми се случува баш на крајот од бременоста. Цела бременост ми беше мирна и убава, на крајов ме уништија. Не знам, рече дека она, Стојковска и Котларова правеле ехокардиографија во Ремедика. Најмногу ме изнервира тоа што вика срцето секако е големо во оваа недела, не е убаво свртен, а и оваа машина не е соодветна за таков преглед, ама имам сомнеж... како да е поголема левата страна.. Ме буцаше во стомак да го сврти и не успеа.. на крај ми вика ти дојде за едно и те ослободив, а сега со друго те засекирав знам, ама мора да се направи ехокардиографијата. Плус ми даде нејзин број, ја прашав да закажам на пулт или да ви се јавам? Не не, јави ми се директно мене. И што да мисли веќе човек јас стварно не знам! Кај овој Др.Драшко Димески брзо ли се доаѓа до термин и која е цената на тој преглед?
Фетална ехокардиографија во Систина прави само др. Драшко. Тој не е гинеколог, туку детски кардиолог и цел преглед е само за срцето, многу убаво и детално објаснува и кажува дека дури и да има некој мал проблем со терапија до крај се средува. Ако сакаш можеш да отидеш кај него, само еднаш во неделата доаѓа (пред 2 недели беше понеделник), незнам дали е уште така, а прегледот чини 3.500 денари. Немој да се грижиш, можеби само лошо било наместено бебето и не се гледало убаво срценцето.
Инаку, во Ре медика кога се јавив ми рекоа дека немаат посебно фетална ехокардиографија, туку дека на втор скрининг се гледа срцето , или пак незнаеа да ми објаснат на телефон, незнам...
@mommy's love ти благодарам, ќе закажам кај др. Драшко, се надевам дека ќе има термин за што поскоро, зошто побудалев.
Можам да претпоставам... уморна сум од коментирање однос, постапки, само да сме ние силни да се износиме со тоа до крај.. Нормално дека ќе ти препорача доктор од истата институција, не од друга, од својата. Др. Драшко е доајен во феталната кардиологија, ехокардиографија.. Прв од 4-ица на балканот што гледал срце...знам зошто уште ко студенти се восхитувавме на него.. од 96та гледа... коа Афродита била прво одделение... Веќе е пензионер, но знам дека ординира во Систина еднаш-два пати неделно. Мене тој преглед ми доаѓа по Велигден, ќе го правам кај него, 3000 ден е...
Mene ova mi lichi na povrzanost so doktorite i preprakjanje pacienti za sobiranje pari na tugja maka, sramota, taka otidov vo sante za pap test, eho, pregled, taa me prati nekade kaj univerzalna da sum odela da sum pravela kariotip za mene i maz mi po 8000 mi pobaraa, i vikam jas imam taa mi vika ostaj ti toa napravi novi, gi znam tie shemi i po aptekite shto se pravi, ke frlat brendovite po 50 evra kaj doktorite pod biro i udri posle so preporaka na toj proizvod a vrska nema...sum se iznagledala svasha, ova vasheto ke ispadne na kraj nisto od toa i fala mu na boga, a on ke vi vika abe uste podobro vaka barem mirna ke si bides jas ne ti rekov 100 % ama eve super sega mirno ke si spies, znaci ako im e toa shemata sram da im e, mozam da zamislam kako ti e, toa sega li se gleda bre pred poragaj zarem nikoj do sega nemalo da vidi?
Верувам дека е така, докторот го имам среќавано во коментари на форумов и знам дека е доста стручен. Ќе се јавам утре и ќе закажам таму преглед. Има ли врска неделата во која што сум или ништо нема врска веќе? И мене малку ми личи на истото, ама не знам... Не мислат на пациентот и на стресот кој што ќе му го предизвикаат, туку само на профит. Нема како после нејзиниот муабет да бидам мирна и да не отидам на таа ехокардиографија, едноставно нема да спијам знам... Нека им служи на чест ако се до толку искварени да растресуваат трудници без потреба, друго не знам што да кажам. За бебево знам дека и на крајот на светот пешки ќе тргнам, така да ќе го направам и тој преглед. Не знам како до сега не се виде проблем на ехо кога бебето беше свртено и во други позиции. Сега беше со грпчето нагоре, ми вика не се гледа баш, ама... И од тоа АМА со денови глава ќе ме боли сега..
Офф бе мами аман веќе од овие доктори Наместо да си мислиме што да купуваме за бебче ние се замараме за вакви работи Ти кажав за шеќерот, знаев дека така ќе испадне пошто не ти беше висок а и пошто и мене така ме испаничија за глупости и само стресови си набив недела дена Од сега да си јадеш се пошто сега бебчињата највеќе растат и им треба храна. А за тоа за срценцето не верувам дека е така бидејќи ако имало нешто ќе се видело на втор скрининг. Не би требало да има таков пристап докторката. Можела да ти каже да се раздвижиш да почекате да се сврти. Не го сваќај ова буквално, но ќе мора да си појдеш на второ мислење за да бидеш мирна иначе ќе го мислиш.
Tocno te razbiram, bash oti znaat deka se ke napravime taka se odnesuvaat, Gospod grev da ne mi pishe za chesni iskluchoci i za doktori koj stvarno imaat somnez, jas silno posakuvam sega taa da e od drugata kategorija na ,,prevaranti,, losho se izrazuvam no taka se osekjam i da ispadne deka dzabe ste gi frlile parite i ne bila vo pravo. Konecno da go najdete doktorot shto ke vi kaze shto so shekerot i kako e bebe, da si isterate raat na krajot i da uzivate vo ovie nedeli, da vi isoasne se ova samo edna prikazna shto ke ja preraskazuvate kako edno peripetie shto zavshilo srekjno! Jas se potresov i natazhiv pa mozam da zamislam vas kako vi e. Zakazuvajte pregled shto poskoro i da se oslobodite od ovoj tovar shto vi go nametnuvaat doktorite
Нема што да те боли глава. Здрава, права, нормална бременост, одиш напред. Не дај Боже, мајорни, големи срцеви дефекти и по 16та недела се визуелизираат, а не во 32. Тој скрининг за срце е обично 28-32/33... И најискрено, оди на проверено. Искуство, знаење. Јас сум лекар, ама со мои 33 не можам да се доближам на некој и општ да е,а да е 60+, што има искуство колку јас што имам век. Колку и да е пренапредна медицината.
Да си закажиш кај Др. Драшко ептен е стручен ќе ти објасни се. Јас сега бев минатава недела на преглед кај него во Прилеп и има редовно термини е сега за во Систина не знам како е. Само без нервози ќе се среди се.
Мила, јас денес бев кај Др. Драшко во Систина, ептен пријатен доктор, се објаснува убаво. За цената незнам точно, јас дека близнаци и 6400 ден. Инаку, јави се, мислам нема да чекаш повеќе од два три дена.
@Bella_Stella за фетална ехокардиографија само Драшко, како што ти пишале и погоре тој е кардиолог педијатар и гледа само срце.Прекрасен и стабилен човек. Периодов има еднаш недело ординација. Првиот преглед 3.300, а контрола 1.700. Немој да се нервираш предвреме, закажи си да си бидеш мирна.