@Bella_Stella те читам и плачам зошто знам низ што минуваш. Се навратив на февруари 2019та кога отидов на преглед среќна и возбудена, а излегов исплашена оти ме пратија Систина кај Димчев на второ мислење. Знаев дека е нешто сомнително и тоа се потврди. Кај мене тоа се случи во 12та недела, сите стомачни органи на бебето растеа надвор од стомачето, не се затворил стомачниот ѕид. Ми понудија опција и да ја доносам бременоста да го родам па после да се оперира ама шансите дека ќе преживее беа премногу мали. Траума, шок, неверување...Верувам дека не е ни приближно исто да го доживееш тоа на почеток и пред крај на бременоста, но ете сакав да споделам и мојата приказна за да знаеш дека не си сама. Се случуваат вакви работи мила, знам премногу е тешко кога ќе си кажеш-зошто баш мене ова ми се случува, но верувам дека се ќе си дојде на свое место еден ден, и ќе си гушкаш здраво, право бебче. До тогаш биди силна
Мајки , јас сабајле правев крвна слика и се ми е добро , шеќер и железо исто така. Ама ми покажува дека во урината бактерии се ++ , кетони се +- . Ќе прашам и гинеколог после , ама да слушнам и искуства тука дали ви дадоа некоја терапија?
Може најдобро уринокултура да си направиш, а вака директно терапија не. Е сега не знам до колку плуса оди ова за бактерија, пошто на некои резултати пишува ретко бактерии, во тој случај и нема потреба од уринокултура.
Земи упат од кај матичната направи си уринокултура, а можеш даси пиеш чај од брусница, јас така имав бактерии пиев чај и на следна проверка супер беше, без бактерии.
Женчиња дали имате директен телефонски број од 1 спрат од пултот за гинекологија во систина? Жив човек на контакт центарот не се јавува за цени на услуги.
А имаш ли ти испитувано уринокултура, сега матичната ми дава упат за во микро. Знае ли некоја за колку време ќе има резултати ?
Може ли да ми кажеш кој чај од брусница го пиеше? Јас сакам да почнам да пијам, но во сите чаеви од брусница (и во ќесички и рефус) има и хибискус, а хибискус читам дека не смее да се пие во бременост. Резултати за два дена.
Да, на клиника центар за јавно здравје, не ми текнува за колку време беа готови, ама мислам не чекав повеќе од 2 дена. Ќе ти кажат таму.
Баш ја прашав матичната кој чаеви може да се пијат во бременост. Ми рече сите само несмее зелен и турски чај.
На тој 500 на крај никој не ти крена? Мене ми кренаа и ме поврзаа со гинекологија, само чекав многу време, и овој број го добив по 5-6 обиди. 85.000 /115.000 ќе ти кажат за природно/царски. Јас се јавив пред некој ден. Таму ќе де пораѓаш?
Мене не сакаа да ме поврзат со први спрат и тоа два пати. За прегледи сакав да прашам, не за пораѓај. Мислиш со царот треба да ме поврзат.... се расипаа скроз.
Zdravo Dali nekoja mozi da mi kazi sto znaci AC (stomaceto) ako e ponapred edna nedela i pol I sto e toa lakuni mi rekoa da proveram d dimeri
AC е abdominal circumference, односно мерки на стомачето. Нормално, физиолошkи е варијација од +/-2 недели, значи не е ништо страшно, ретко кога сите мерки се поклопуваат според денот... Лакуните се наједноставно кажано нефункционални "празнинки" на постелката. За да види каков е протокот низ неа, те пратил на димери. Не е нешто што се јавува ретко. Која недела си?
Ti blagodaram na odogvorot Sepak ke proveram d dimeri iako me isplasija za toa lakuni neznam kakvi se posledicite Inace sum 24+5 nedela bebuso si e ok.
Јас си бев кај истиот доктор што ми ги правеше првите 2 скрининга специјално до Струмица,а од Ск сум .Ако си од Ск за Дракулевски секогаш имам пофални зборови...секој преглед му е детален.Или ако си имаш доктор кој ти ја следи бременоста на кој му веруваш оди си таму,на овој преглед повторно ги гледаат детално органите,протоци постелка,плодова вода..мерки.