Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. H&J

H&J Популарен член

Јас се избезумив кога прочитав на интернет па и овде дека тие две состојби може да се или дијабетис или некоја аномалија на бебето не дај боже:(:( до сега се во ред со бебуш на скрининг сите органи и се во ред, постелка се во ред и да секогаш го мереше поголемо за повеќе од недела дена.Во 28 недела кога бев, ми рече матичната само имаш доволно плодова вода, а не дека е зголемена.
    За 2 недели може да се зголеми ?
    И тогаш во 28 недела го измери 1 250гр, зошто денес друга докторка ми вика еии крупно бебе како за 2 неседели поголемо, а и матичната во 28 недела го измерила поголемо како за 30 недела и дури ми вика па нормално е мене тоа не ме грижи, бебиња се рагаат од 2500 до 4кг.Незнам што да мислам, во вторник ке испитувам скирен шеќер дај боже се да биде во ред инаку ми даде и докторката и Панцеф антибиотик и вагиналети бидејќи имам доле ниското во стомакот болки, бело прање и мирис некој чуден па вика да не ти е бактерија некоја....до вторник додека не видам дека се е во ред со шеќерот нема да се смирам, немам во фамилија никој со шеќер, немам во претходна бременост шеќер, немам никакви ризици за да го имам :(

MilaSs12 likes this.
  2. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

А по едно пиеш на ден?? Може по две на пример дека е 50мг, па 100ка да внесам :)

mace89 likes this.
  3. marta993

marta993 Форумски идол

По едно пијам после ручек. За зголемување на дозата можеш да се консултираш со фармацевт во аптека. Пробај со едно на ден па направи лабораторија по еден месец, да провериш колкав пораст има и на железото и на хемоглобинот. :)

mace89 and Andrejaaaaaa like this.
  4. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Здраво девојки, денес бев на прво ехо , си го видовме гравчето :D (инаку сум 5+6 )само што др спомна дека е подоле вгнездено и тоа го загрижува , ама се ке било во ред|( некој со слично искуство ?

cinderella5 likes this.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Скриениот шеќер не е поврзан со дијабет, најчесто не е.
    Може бебе си е само крупно, ее знаеш ли колку мајки родија деца над 4 кг. Јас сум една од нив.
    Не читај сешто на интернет.

Pregmam and IRBBB like this.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Не се стресирај предвреме. Ќе испиташ огтт и ќе се види. И да имаш не дај Боже гестациски дијабет, транзиторно е, не е крај на свет, ќе треба да внимаваш на исхрана, во краен случај ќе регулираш со терапија.
    Уживај дотогаш, може само бебето е понапредно, ништо друго.
    Макар што веќе на ниедни мерки од ехо не верувам, стварно ептен безвезе се, едно мерење вака, друго сосема поинаку, зависи пресек како ќе направи докторот.

teddy85 and MilaSs12 like this.
  7. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Јас го земав од приватна некоја не ми текнува како се вика, 20 шишенца има околу 700ден е.
    Има 20мг железо, и се друго е на природна база. Мислам го има и во бети аптеките. За мн краток период мн ми се качи. А за хемоглонимот иначе еве рецепт стварно е ефикасен. Ми беше 11, го направив изедов една тегла се качи 12.5. Прекинав зошто малце ми го качи шеќерот, ама сега пак го направив ке го јадам и овој месец. 2 пати на ден по една лажица, првата пожелно на гладно. Еве подоле рецепт, и слика како одприлика изгледа.

Attached Files:

Andrejaaaaaa likes this.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Како стоите со болки и мокрење буквално на 5 мин?
    Два дена мислам ќе се срушам, притисок осеќам ниско доле, само мокрам како менструални болки имам.
    Па ќе ме пресече стомакот па малце ќе се стврдне.
    Буквално доле се осеќам како рсчепена, кога станува осеќам болка седни исто, кога соблакам патики исто доле осеќам како да ме сече некој.

9. Dancewere

Dancewere Популарен член

Која недела си? и јас чувствувам млака менструална болка и притисок при мокрење во долниот дел од стомакот посебно од десната страна. Јас сум 24+1 ‍♀️

10. monik55

monik55 Форумски идол

Тука сум и јас со тебе, се сие нормално но ние ептен паничиме ваљда.

Dancewere likes this.
  11. Oneo

Oneo Популарен член

Иста сум скроз. Ќе лежам поминува болката, станувам или седнувам пак почнува, издржлива болка и само вц останав.
    Јас најмногу болки имам во препоните и половината. Цтг мирно, затворено, се во ред. Докторката ми вели се ширела матката, се спушта бебето...:sweat:

12. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Здраво друшки.
    Во вторник бев на контрола, бебушка расте, дај Боже така и да продолжи.Некаде 9недела сум.
    Додека докторот да ме прегледа, стрес и страв да не ми каже пак најлошото, мислам срцев удар ме мава.
    Се жалев од жолт исцедок и повремено печење.
    Користев вагиналетки, таман реков се стабилизира го однема жолтиот исцедок и ете ти два дена после преглед мене по цел ден ме пече вагината и се чувствувам непријатно:|
    Кога ме гледаше вагинално, велам докторе ај да ми земете и брисеви, вели како не кажа порано бе Софи пред да те гледам вагинално, сега неможам. А, јас мислев тоа нема ништо врска и така се изнервирав.
    Следен слободен термин е дури во четврток, ќе си пукнам до тогаш дали нешто лошо ќе се случи.
    Ми ги продолжи уште една недела вагиналетките, пијам брусница, мијам со камилица и пак ништо.
    Дај утешете ме, цел ден се нервирам:x:@

cinderella5 likes this.
  13. H&J

H&J Популарен член

Еве јас сум иста...Покрај тоа што ми кажаа други работи, и се пожалив на докторката на болки доле ниско, како да нешто ми го влече стомакот, кога седам за 5мин ме заболува веднаш како да ме сече, во вц одам често, и тогаш осеќам притисок доле ниско, бело прање повеќе жолтиникаво, и со многу никаков мирис, грозен киселест мирис.А и мешето ми се стврднува често пати што ме остава без здив.Матичната моја не се замара многу па денес што ме гледаше Др.Елма
    Без да правиме брисеви, ми препиша Панцеф антибиотик, и вагиналети.И јас мислам дека е некоја уринарна инфекција баш бидејќи сама си осетив,некои симптоми што знаев дека не е во ред нешто.Ке видеме дали ке биде добро со Панцефот бев скептик кога ми кажа ама таљ е доктор и знае што препишува, ке пијам и чај од брусница

monik55 likes this.
  14. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Jas nemam iskustvo so pechenje, cesanje, nikogas ne sum imala ni toa shto go vikaat belo pranje, no jas na tvoe mesto bi zemala mozebi intimen gel eucerin so dobro ph i eventualno nekoja alkalna voda ( nad 7ph) i bi se odmivala taka, so toa bilkite nekako ne sum na cisto, nekoj moze ke se opravi no nekoj moze e alergicen i ke mu pridizvika uste pogolem problem. Vo zegin imase edna kolekcija glizigen ( catalizes mislam se vikase proizvoditelot) spansko e no e za intimna nega cela kolekcija, straaaashno dobra, znam deka sprejot cistese izrastoci vnatresno shto gi ima kako se vikaa tie neznam seksualno prenoslivi se, pomaga so toa belo pranje, leci odredeni infekcii, prasaj dali e dobro za vo bremenost no jas mislam deka e, go preporacuvaa edno vreme i ginekolozi kako mnogu dobro, moze toa dopolnitelno ke ti pomogne, gakjickite peri gi na 90 stepeni, kupi novi beli 10 para, izvrij gi na 90 i posle perenje vnatresno peglaj gi i sekoj den nautro izmij se i novi gakjicki bez sekojdnevna vloska, neznam so drugo da ti preporacam no jas bi pocnala vaka. Srekjno i so lesno!

S.o.F.i and Pregmam like this.
  15. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Ко јас да сум пишувала :| Иста сум деновиве, само шо јас 36+ сум и само си викам бебево да не почне да излегува, а јас лабава дека тоа е "нормално". Цтг мирно, а јас и мокрам често, и доле шо викаш ко расчепена :rofl: и менструални болки, вчера на станување/седнување имав болка тапа некоја околу папок... И кажувам денес на докторката, ми вика не се секирај нормално е, мускулна болка е... :?:

monik55 likes this.
  16. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Јас имам проблем ист во двете бремености. Како затруднев ми се појави кандида од сондата прво, па кога ми земаа брисеви стана хорор и така до крај. Еве сега пред крај сум никако не можам да ја средам. Користев вагиналети, секој ден по неколку пари туширање само со поладна вода, менување веш почесто, пречесто јас менувам и тоа е тоа што ќе те смири. Купив 20 пара бапски гаќи и со нив терам сега цело време. Не користам синтетика, дневни влошки за да не се иритира местото. Плус вагиналети. Ќе се смири. Кај мене секогаш се враќа на брисеви, проверувања со сонда ради цервикс и на крај проверување со рака. Ептен ми е нежна. :D И секс само со заштита :lol:

Јас од 22 недела некаде почнав вака со болки, мокрење од почеток имам. Сега на крај ептен е изразено што е нормално нели :lol: Не се плаши, ако земаш магнезиум ќе ти се намалат болките, јас по потреба земав и 2 секако прво консултација со доктор.

А кај сака докторот да е вгнездено? Нормално е доле да е, ќе почне да расте па ќе се качи. Сега на почеток одмарај, позитивни мисли и се ќе е во ред. Ти посакувам лесна бременост. :D

S.o.F.i, NIKA@, monik55 and 1 other person like this.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Да да од магнезиум се намалуваат, ама многу непријатно, три дена сум добра два дена мислиш ќе се пораѓам недај боже.
    Исто така и мене мк почнаа негде 21.
    Бев и на лекар,цервикс ок, затворена сум ме проверуваа.
    Докторката вкка од претходниот царски ми било вака.
    Фала ти малце се смирив.

cinderella5 likes this.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Идентично, како јас да сум го напишала. Ме боли долниот дел особено при станување/седнување, дури и срамната коска ме здоболува. Мислам дека е така зш бебчето е долу, најмногу стомак имам под пупакот, а и само таму ме мава. Инаку сум 21 н.
    А завчера цел ден ме болеше под левата града, особено при земање воздух и смеење/кивање/кашлање. Мислев дека е грч, ама најмалку 5 саати многу ме болеше, па попушти, ама болката е уште тука. Претпоставувам притиска сега нагоре, граден кош. Кај ме боли цел долен дел, сега и горен. :lol:
    Абе крш сум, ме боли цела половина поради грбот, кога лежам карлицата едвај ја кревам. Ме фаќа и скиатика нервот повремено, па имам грчеви по цела нога. Имам повремени штипења низ цел стомак, уште од почетокот на бременоста, ваљда поради константно растегнување и растење на стомакот.
    Ама сè е океј само да бидам подвижна. Сè додека можам да одам, супер. :rock:

monik55 likes this.
  19. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Не се жалете уште сега за мочањето. Шо ќе праите коа ќе дојдете до 33 недела ко мене. (facepalm):lol: на секој саат мочам, а некогаш и на 15 минути (facepalm)(facepalm)(facepalm) ноќно време по 2-3 пати обавезно станувам :?:
    За шетање се шетам или околу моја или околу на мајка ми зградата за да можам да се качам ако затреба а затребува богами :lol:

20. monik55

monik55 Форумски идол

Ќе се тешиме:)
    Камо да е на еден саат јас на коњ ќе сум.