Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    До 30та и потоа без аспирин само со клексан малку се покачија ддимерите, ама било нормално.

2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    А како да бројам 30та?....29+ или полни 30 недели 30+?

3. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    И јас тоа се мислев, па си броев 30+
    :)

4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Најсигурно
    Ма да според мене 30та кога ќе се каже тоа значи 29 полни и некој ден.

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Јас сум 16 недела сеуште е рано, ама некаде прочитав низ форумот како аспирин се пиеле до 5 ти месец. Па сакав да чујам мислење. Секако имам огромна доберба во јани

6. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Кога ја прашав матичната кои чаеви може да се пијат во бременост ми рече сите освен зелен и турски чај.

7. Elen@

Elen@ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    321
    Мене ми беше дозволено по една чаша дневно

8. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    @viva.la.vida

Не сум знаела за Фармахем дека на трудниците им даваат предност. Одлично!

Баш да споделам искуство од пред една недела, јас цела бременост одев во Синлаб (Аеродром). Задоволна сум до сега од нивната услуга, меѓутоа стигнав во 7:30 пред лабораторија, имаше огромна гужва. Јас нормално си се издишав тешко и си застанав последна. Човекот пред мене ми се сврте и ми рече да одам да прашам дали пуштаат преку ред. Јас му кажав дека доста често доаѓам тука и не сум видела да им се даде предност на трудниците. Но си реков, ајде да прашам да не е нешто променето во меѓувреме. Прашав една од вработените, одговорот беше краток и јасен: Прашај си ги сите пред тебе, ако се согласат да те пуштат преку ред, дојди, ќе те боцнеме. Btw, јас веќе бев влезена во 34та недела. И реков фала за одговорот, не е проблем, ќе си чекам.
    Луѓето што беа понапред и што слушнаа што ми одговорија, еден по еден почнаа да ми отстапуваат ред. Толку се збунив, во ист момент и благодарна на сите совесни луѓе и гневна што оставаат трудници сами да се справуваат со ваквите ситуации. Доста непријатно искуство беше за мене, кога излегов од боцкање им кажав фала на сите, и едвај стигнав до кола, почнав да плачам.

За да избегнеш вакви ситуации, оди си на сигурно кај што им се дава предност на трудниците. И мене не ми беше проблем до 7ми месец, но веќе во 8ми и 9ти видов дека сепак значи многу.

Ова беше моето искуство, имај го на ум за во подоцните месеци.

Последна измена: 11 мај 2021
    На strelkata, KonstantinaM, mommy's love и 11 други им се допаѓа ова.
  9. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Јас одам во син лаб аеродром и скокам ред никој не прашувам, и кога не сум била трудна секогаш сум давала предност на трудници. Влегувајте се секаде вез рњд не чекајте. Никој нема да ви каже ништо...

На Chrysanthemum му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Па најверојатно тоа е решението. Не сум знаела, ниту сум видела некој да постапи така.
    Па и плус од хормоните, одма на плачка ме мавна целата ситуација. Дали и дека прва бременост ми е, па уште немам искуство со ваквите ситуации.
    И јас ќе си имам во предвид ова што го кажа, здравје за понатаму, фала ти.

Сепак, многу е подобро кога самата лабораторија си има правило да им се отстапува редот на трудниците.

На Dee*Tee му/ѝ се допаѓа ова.
  11. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nikade ne čekam. Pred edna nedela bev na internist za tiroidnata ovde vo Str. Tolku arogantna sestra, uzas. Mojot termin go dade drug da vleze. Se pobuniv, pa tolku bese bezobrazna, da imase kako na race ke me iznesese. Bukvalno me turna da vlezam jas, i kao ovde doagaat i bolni i sekakvi, i rekov togas da otvara oči kako zakazuva termin, mojot termin e Sega i ke vlezam pa na glava da se prevrti. Koga odam na transfuziologija, stom me bidat odma me vikaat, nikogas ne čekam

12. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Др. Ивановски на ниски две времиња после 30та недела ме прати кај трансф. од Систина за дали да примам 2х1 клексан наместо 1х1, му требаше итна консултација. Трансф. ми рече грешка аспиринот се пиел до 5ти месец, а мене и претежно на 90% други ми кажаа до 30та недела, така да ме зачуди. Се беше во ред инаку, му кажав на Ивановски следен преглед овој што кажа не искоментира ништо.

13. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Што да кажам само нека биде се во ред...

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  14. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Нека не те изненадува односот на некои луѓе. Јас претходната бременост одев на раб до 9 месец влегов во автобус со стомакот до заби и никој не се помрдна да стане дури по неколку станици ми викна една жена ,,дојди седни јас ќе се симнувам,,. Бев толку револтирана на односот од патниците бидејќи секогаш сум станувала на бремени жени, мали деца и постари луѓе, ама тоа е осет.
    @Chrysanthemum

15. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Лелееее што збориш?! (wtf) срам да им е на вработените. Јас уште првиот пат кога бев, пошо и во Фармахем има стално гужва, самите вработени, и таа на шалтер и таа шо боцка ми рекоа трудниците имаат предност, друг пат кога ќе дојдеш ич да не чекаш одма да си влезеш, ако некој нешто ти рече ние ќе се расправаме. И алал да им е. Фала богу до сега стварно никој ништо ми нема речено од луѓето ама со толкав стомак и со маскиве стварно е мака да чекаш. Па дури во прво тромесечие да си не треба да чекаш. Значи Аеродромки, да си одите во Фармахем :lol::lol:

На Cherry blossom89, Solen☀, mace89 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Друшки не се чудите се е тоа до култура кој колку има.Јас пред еден месец во Велес во приватна лабароторија отидов во 7-45 сабајлето за крвна слика,пред мене двајца една млада жена и еден постар човек,културно прашав дали може да влезам преку ред и жената се направи дека не ме регистрира а мажот кратко и јасно ми рече не може па дури и застана пред врата оти нели јас со стомак до заби божем ќе се тепам да влезам пред него.Сестрата слушаше и никому ништо.Фино лепо си излегов надвор и си чекав,баш имаше неколку луѓе после мене и сите се чудеа колку беше невоспитан.Ама тоа е тоа

На Chrysanthemum и stevemila им се допаѓа ова.
  17. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Истово ми се има случено и мене. Секогаш чекам, и никогаш никој не ми одстапил, еднаш бидејки стварно ми беше тешко, прашав, не ме пуштија со одговорот "па и мене ми е тешко патам од кичма што да правам" и си чекав. Со нашиов менталитет не очекувам веќе ништо, идам спремна за чекање и тоа е тоа

На KonstantinaM и Chrysanthemum им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Во Биотек во Кисела вода трудници и мали феца имаат предност, има напишано и на вратата.
    Одма сум влагала, сум чекала само последниот да заврши.
    Али за тоа на трансфузиологија и на микробиологија е хаос.
    И секогап истите се пикаат се гужваат(браќата наши).
    И никогаш жените нивни не доаѓаат сами секоггаш тука мора да има или татко, свекор или сопруг.

На mace89, stevemila, Lili90 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    @IRBBB Во некоја од темите видов твоја објава со мрежасти гаќи за после пораѓај, ама ја изгубив и неможев да видам од каде се купени.
    Да те прашам, од каде се купени, дали се удобни, дали се за една употреба?
    Сакам да си купам и јас.Со првото ми даваа во болницата и се сеќавам дека беа како боксерки машки, ама беа памучни мрежасти, тие што ги имаше објавено ти како пелени ми стојат ?
    Во енци менци ми кажуваа дека имаат дали се од таму купени ?
    Поздрав.

20. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    695
    Девојки не е за на темава ама го знае ли некоја пасвордот на ГАК на вифито?