И мене исто како тебе ми кажа. Главчето поголемо недела дена а бутната коска помала недела дена. Имаше ли според меркиве отстапување во тежината или ок беше за неделите? Мене ми кажа во 34+4 дека бебче е 2300 а според мерките тоа е една недела помалку од што треба.Бидејќи цело време и мене ми беше понапредно и јас се загрижив
Во 34+0, 2250гр, ми рече таман е со килажа. Добро е што не сум сама, значи сигуно не е секогаш се по книга. Фала ви на сите, ме утешивте.
И кај мене исто, главче и меше до ден одговараат на термин, а бутната коска е секогаш поголема за 10 тина дена. Матичниот вика дека веројатно ќе е висока, за разлика од првата ќерка што бутната коска секогаш и беше за 3 дена назад и се роди 48 см.
Неколку дена само мислам дали е се' во ред, немам никакви симптоми. Само градите на допир, а и тие не се со некоја неподнослива болка. Имам закажано за во петок скрининг, некако ептен ми се фатија многу две недели. Незнам дали да се јавам дали утре имаат слободен термин да одам или да си чекам петок. Дај утешете ме, советувајте ме што да правам ?
Две недели многу без преглед? Не сосема е доболно, се препорачува секои 3 недели контрола кај некои жени и 4 недели
Не се секирај истата сум и јас одвај издржувам по 2-3 недели ако имам некои болки не чини ако немам симптоми пак не чини уживај си во бременоста ептен ако ти е во мисла појди пред време јас си кажувам не можев да дочекам и затоа дојдов порано ко за грев сум понекогаш
Многу ми е зошто лоша ми е историјата и само паничам дали ќе престане да чука срценцето, од тоа ми е најстрав. Знам дека е нормално на 2-3 недели контрола. Докторот дури уште на почетокот ми велеше, јас дури директно во 12та би ти закажал и готово.
И јас сум со лоша историја, и на три недели одам од сам старт. Ако и нешто докторот ќе си каже немаш потреба од грижи.
Иста сум Посебно нешто кога ќе ми се уврти во глава, па ќе почнам со мојте филмови аман. Ич не сум мирна така. Ама најпаметно ми е мислам петок да си го чекам. Ќе размислам до после. Фала ти
Najpametno ti e Sofi panika, ete me vide vo petokot ista bev, shto ako otidov koga denes sum beter od petokot, stanav so toj film deka ne mrdka oti si go osekjav kako treperenje kako peperutcinja kako nekoj nerv i tocno znaev koga mrda, eve denes taka stanav, normalno si zamisliv deka stomakot mi e kako izdishan i deka tolku bilo i sega normalno nema pak da odam zosto ne e normalno ova jas shto go pravam i finansiski ne se izdrzuva i psihicki, jas vaka ne bev do 13ta nedela neznam so mi stana sega! I eve i da otides denes bidi sigurna deka vo cetvrtok veke ke te mavne psiha i ke vikas ne e ok, ete vo ponedelnikot bese ok ama sega ne e i se taka Sofi nema kraj! Tocno znam i kako razmisluvas i shto ti se vrti vo glava i shto sakas da napravis tocno ti go znam sekoj pokret i sekoja misla zatoa shto istata sum ne deka neshto mnogu pametna sum hahahah, si mislis sega deka site ovde ke uspeat osven ti, ubedena si i za mene deka e se dobro i ke go rodam i za site kako mene samo za tebe se plasish i si vikas ke se sluci nesto! Nemoj, jas tebe ke ti vikam nemoj ti mene i nekako ke izbutkame hahaha
Слободно оди си на ехо, да се смириш. Иста бев и сега сум.... Ако имам закажано пример за во среда, јас веќе во понеделник одам кај матичната , не дочекувам среда да дојде.
Tocno deka e najdobro da ja smiri psihata i da otide ete i jas ne docekav i otidov no problemot kaj nas e shto nema da prestane so toa tuku veke vo cetvrtok ke pocne da misli deka nema simptomi i deka tolku e i ke saka pak da odi nema da izdrzi od denes natamu 2 nedeli, eve vo petokot bev 15 minuti na eho go gledav se mi izmerija se mi kazaa i dzabe jas denes veke imam misla losha i sakam pak da odam i sum beter od petokot, nekoja anksioznost li e nekoj panicni napadi li se neznam kako da go narecam ovoj stadium ama ne e normalno ova jas shto go pravam
Te citam mnooguu pati tuka forumot i eden sovet od mene samo ke ti dadam pa ako sakas prifati go ako ne ne ,tvoj izbor.Nema zena na ovoj svet sto koga ostanuva bremena ne pomisliva na abortus ili na prestanuvanje cukanje na srce,seedno, toa si e najnormalna misla , no te molam dokolku sakas da imas prekrasna bremenost, prekrasno bebence, misli ppzitibno, vizueliziraj si go bebenceto, kako go ragas kako e se suoer so nego kako si go setas, kako izgleda itn, veruvaj deka se ke ti bide podobro. Negativni misli,negativen zivot! Toa e taka veruvaj.Ako mislis celo vreme ova ke se sluci ona ke se sluci veruvaj deka ke se sluci zatoa ne misli voopsto na toa misli deka se si e okej i veruvaj deka se ke bide okej.Psihata e navistina zafrknata rabota toa sto mislis najceato toa ke ti dojde do glava.Ima edna mnoguuu odlicna kniga posebno za zeni koi sto se anksiozni vo bremenost, se vika " Svesno majcinstvo" od Nada Bucevic,procitaj ja ,veruvaj mn ke ti pomogne i drugcije ke gi gledas malku rabotite podocna. Eve jas sum 25 nedela veke den mrda bebe den ne mrda i mene na moment ke mi dojde takva misla lele sto e kade e kako e , no vednas ja promenuvam vo mislata ,smiri se super e , ke rodis zdravo i ubavo bebence se kw bide vo red i kraj.Bremenosta e preubabo nesto moras da uzivas vo toa ,opusti se meditiraj najdi si hobi prestani da citas se i svasta pp net , imas preubavi esukativni knigi za bremenost nabavi si procitaj educiraj se.. se ke bide vo red veruvaj mi , ti ke bides super majka , dobra majka.. Se nadevam deka malku od malku ti pomognav
Здраво, дечки, ај и тука да си пишам маката, да ме утешите. 36 недели и 5 дена бремена, последна контрола минатата недела кај матичен, ми кажа дека бебето заостанува околу 2 недели со развој. Протоци во ред, плацента, иако ниска, во ред, доволно плодова вода, сè друго во ред. Крвна слика супер, ддимери во нормала. Првата бременост ми беше школска, со единствена отстапка на крајот, се породив во 42ра недела царски, ама оваа некако сè нешто имам мака, те ниска плацента, те бебето многу ниско, па притиска, морам да лежам, низок притисок и вртоглавици... Утре сум во Чаир прв пат оваа бременост, па ќе видам што ќе ми кажат, само сакам да слушнам ако некоја имала ист/сличен случај, како поминал пораѓај, дали било сè во ред со бебето, да ме утеши, оти ова со 2те недели помал плод многу ме загрижува.
Моето од првиот месец заостанува 2недели. Редовно на преглед и нема место за паника. Докторите ми рекоја дека до 2недели +/- се толерира и е нормално. Можи да биди пониско, послабо и сл. па тоа да дава каснење во недели.
Knigata e na Anotolog izdavackata kuka, ja ima vo sekoja knizarnica. Preubava e,nema da zazalite ako ja procitate..