28 август, а тебе? Иначе овие моите не биле фолик, изгледа грешни ми дале во аптека, на фармавитал, ги пишува како железо, и витамин б комплекс..
Здраво другарки...сакав да ве прашам дали некоја од вас што веќе е породена,а примала клексани(фраксипарини)во бременост...ги примавте до сам пораѓај или претходно ви ги прекинаа?!Или дали тие што примате имате инфо до кога ќе треба?Гинеколозите ми викаат да се прекине,а трансфузиолог да си тераме до крај,па и 2 недели после пораѓај здравје.
Мене во Ремедика ми рекоа 12 часа пред пораѓај треба да се прекинат а во Државна читав недела-две пред пораѓај ги прекинувале
Мајка јас цела бременост сум со фраксипирин,минатиот петок бев кај др Таше на преглед и ми ги остави фраксипирините оти ддимерите и со терапија ми беа 2800 и се договоривме за царски и ми тече да дојдам за две недели на 28 мај и цело време да ги пуштам.Здравје сега сум 36+4 нареден петок ќе пишам тука мислам дека ќе ме задржат тогаш ама др рече дека до крај ќе ги примам(мислам 24-48 часа пред царски се исклучуваат) и после здрсвје се проверуваат ако има потреба се примаат уште додека не се стабилизираат
Фала Маја ,ај баш извести не,јас вчера бев кај трансфузиолог 1100 ми се ддмерите,ама ми рече нема да ризикуваме сега на крај да прекинуваме,прашав дали постои ризик од крварење при пораѓај ми рече не,ние и пред операции ги даваме...ај здравје имам уште месец дена ќе си видам тогаш со гинекологот може и јас ден,два пред тоа да ги прекинам.
Епа тоа е збунувачки,најчесто се косат мислењата на гинеколозите со трансфузиолозите...не знам зошто ,они си знаат...ама кого да слуша човек?На клиника колку што приметив имав прилика да ги слушнам како се љутат докториве зошто "секоја втора" примала клексани...(како да не се свесни за борбата со која доаѓаме до бременост и мислат тек така си боцкаме).
Секакви доктори има а и нас не има со секакви дијагнози, еве јас конкретно сум со висок ризик од тромбофилија и не доаѓа во предвид да ги исклучам. Мене трансфузиологот ми пиша и после пораѓај да ги примам. Јас примам 2 по 0,4. Затоа најдобро да се консултираш со трансфузиолог, он знае најубаво според твојата состојба до кога треба да ги примаш
Лелее можам да замислам ,јас сеуште не сум свесна што не чека ...сигурно по убаво нешто не постои ,со лесно
@KonstantinaM како ги пиеше Тардиферонот по две на ден или по едно? ги имам дома со првата бременост ги пиев сега пак ќе ги почнам
Мајки од кога почнуваат подготвителните болки? Не оние јаки пред пораѓај, туку чат-пат некогаш? Се си правам филмови дека нешто ме боли
Мене почна да ме боли доле под стомакот. Осеќам како бодежи овие денови. Незнам дали е нормално нека кажат другите поискусни мамички. Ме фаќа паника и мене. 35+6 сум
И мене доле на левата страна повеќе Незнам што да мислам, не ми личи на менструална болка, ама па не и на мускулна Одвај чекам наредна недела на цтг,да видиме што ќе покажи... 35+1 сум јас.
Вистинските болки и тоа како ќе ги осетиш нема да се сомневаш дали се вистински или не јас пример два дена имав болки,на секои 7 минути а веќе на крај на секои 5 минути во точен временски интервал,по тоа ќе знаеш најдобро кои се крајните болки
[QUOTE = Јас осеќам, ама не како болка повеќе како боцкање како некоја остра жичка. Не би рекла дека тоа е подготвителна болка мислам од што притиска бебето веќе. Денес бев на доктор и цтг правев баш дека се пожалив на болки се ми беше ок.
По едно сабајле со цеден лимон или витамин ц,за еден месец железото од 12.9 на 33,4 се качило,а хмг од 10,4 на 11,4.
Da ve prasam sto koristite protiv cesanje na stomak? Obie dva dena se cesam kako kuce polno bolvi nemam strii , a se mackam so kokosovo maslo sekojdnevno i plus pavloviceva mast.. Da mi preporacate plus nekoja krema, mast za mackanje ,koja e najefikasna spored vas? Na Eucerin ima nekoi kremi ,dali nekoja veke gi ima koristeno?