И јас сум накај Аеродром и сабајлево смрдеше воздухот Многу рано почна годинава, ако е октомври ваков, како ли ќе ја туркаме цела зима Јас имам уште цели 3 месеци на работа...
Mamicki bi sakala da go procitate ovoj natpis objaven vo denesen DNEVNIK. http://www.dnevnik.mk/?ItemID=7035C6C7B ... 22EE0F4303 Ke vidite deka minatata godina bese dadena preporaka bremenite zeni da ne odat na rabota zaradi zagaduvanjeto. Isto taka dokolku izleguvame nadvor preporaclivo e da si stavame maski na liceto iako nema nesto posebno da ne zastitat no sepak ne sme direkno izlozeni na smogot.... Jas od denes stavam maska za na rabota bidejki pesacam 15 min do rabotnoto mesto. No dokolku ne se dade preporaka za da ne odime na rabota toga od ponedelnik si zemam odmor nemam namera da rizikuvam....ili boleduvanje nemam druga opcija!!! I na vas rado vi preporacuvam isto....nemojte da se lazete deka ne e opasno..opasno e i toa kako!!!! BOLJE SPRECITI NEGO LECITI
Сето тоа е фино, но три месеци боледување тешко некој ќе ми даде (да не зборуваме за работните обврски и финансискиот удар на семејството). Ќе гледам надвор помалку да се движам, друга опција немам...
Mi se javi doktorkata za rezultatite od brisevite, mi rece deka imam kandida no da ne se sekjiram :/ iskreno simptomi nemam nekoi strasni (osven belo pranje koe e normalno, bez nikakva cudna boja i miris). Nisto ne mi rece dojdi da ti prepisam nesto za toa. Strasna e kandidava vo bremenost? Inace prv pat ja imam, mozno li e bremenosta da ja predizvikala?
Скоро на секоја жена и дава дека има кандида ( и ја имаме) ама концентрацијата е важна. Штом немаш симптоми немај гајле. Мене сега на пап ми даде резултат дека имам кандида а јас никаков симптом немам ( дури ни капка исцедок).
Stavajte maski i dvizete se .....drugo nema....inaku dokolku se dade Preporaka od ministerstvoto togas site rabotodavci se zadolzeni da ja pocituvaat i bremenite zeni da ne odat na rabota. Togas DARCY ne ti treba boleduvanje ili odmor ......Ke vidime kako ke bide uste ovie dva dena pa od ponedelnik ke dejstvuvame...
Pa i mene toa me zacudi, zatoa sto dodeka gi zimase brisevite rece ova dobro izgleda (neli oni i od pregled mozat da zaklucat ako nesto ne e vo red, poradi belo pranje koe mirisa itn). Znaci da ne se potresuvam Fala.
Normalna e pojavata vo bremenost, na slednata kontrola pak podprasaj ja dali smeta deka treba da ti dade terapija. Odmivaj se so kamilica a ako ne pomogne, 10 dena so soda bikarbona od sabajle, mene toa mi pomogna i ne mi se pojavi na brisevite.
Претпоставувам дека се храниш правилно. Продолжи си со правилна исхрана и уживај во бременоста без непотребни нервози. Доколку било потребно би ти препишале Clotrimazol или сл. Сигурно не е страшно штом не си добила терапија.
Не сум баш сигурна, токму затоа се дава препорака, а не забрана. Воопшто не е обврзувачка. Минатата година кога беше препораката кај мене нормално доаѓаа на работа, ако добро се сеќавам (исто како и за препораките за високи температури и сл). Не верувам дека приватните фирми ќе се нафатат да даваат плата на некој што едноставно нема да се појавува на работа. Ќе видиме...
Здраво, 20-та недела сум, вчера бев на преглед, докторот ме мери, поправена 4 кг, ми вели ако продолжиш вака, до крај ке качиш 20 кг. Си јадам како и пред бременоста, и не ми е јасно како ги добив овие 4 кг и тоа последниве 3 недели. Па и не мислам дека 4 кг до сега е многу???
Според многу статистики, ''нормално'' е Во првата третина од бременоста 1.5 до 2 кг Втората третина 6-8 кг Третата третина 4-6кг Храни си се правилно и внесувај се што треба, квалитетот е побитен од квантитетот. И не е многу, таман си е
Jas so dieti se drzev na 67-70kg, no visoka sum 180. Sega imam 80 No na mene voopsto ne se poznavaat. Si jadam sto kje si posakam. Vekje eden mesec sum 80. No sepak za dva meseci 10 kaciv A tretiot mesec ni kilo ne se popraviv Sto mislite normalno e? Jas mislam deka i koga ne bev bremena ako ne pazev kje otidev do 80...
Јас лично не знам, од литеретурата која сум ја читала стои дека во текот на бременоста потребите на телото не се дуплираат, дека се зголемуваат за само 200-300 калории. Тоа би било рамно на еден сендвич. Просечно телесната тежина се зголемува за 13 кг, но параметрите се флексибилни и се движат 10-20 кг. Кај секој се распоредени различно. Најголем дел од кг се добиваат крајот на втората третина и третата третина кај тебе највероватно се случило во првата третина поради хормоналните промени во телото, а и бавниот метаболизам (посебно ако не си имала гадење и повракање како голем број девојки ) Глад не треба да чуствуваш. доколку ти се јаде, треба да внесуваш храна. Доколку сметаш дека кг ти предизвикуваат болки во грбот или проблеми со притисокот обиди се да направиш некоја промена во режимот на исхрана. Многу течности и свежо цедени сокови, риба, телешко, мисиркино а не свинско, многу салати, овошје и некој крекери наместо благо во вечерните часови кога е гладот голем. Се додека јадеш здрава храна нема никаква штета. Најважно е ти и бебчето да сте добри, а кг како дошле така и ке отидат.
Јас некако се плашам со покачувањето на килограмите. Јас за 3 недели се здебелив 3 кг. Секоја недела на преглед имам плус едно килограмче. Не дека се приметува зошто сум висока и слаба, но ако продолжам со тоа темпо додека се породам на човек нема да личам. Значи немам некој голем апетит, јадам нормално како што сум јадела и пред тоа. Не повраќам, немам тегоби, гадење итн. Треба во иднина да сменам повеќе на овошје и зеленчук. Инаку месото ми е НЕпријател број 1. Месо да не видам со очи.
Iskreno i se cudev kako kaciv tolku a navistina sum samo na zdrava hrana, cedeni sokovi. Blago ne jadam ic, nemam potreba za blago nekako. Mn si sakam cajcinja i vo niv stavam med samo. Krvnata slika mi bese odlicna. Malku me fakja strav za 10 kg no se za bebco, posle koga kje izleze kje mu ja mislam
I jas taka si se popravav prvite dva meseca, edno kilo za edna nedela. No posle koga vlegov vo 3ti kaciv uste kilce dve i ostanav na 80 kg eden mesec. Isto i jas ne jadam nesto posebno, a mn jadam ovosje i salati. Mesoto na masa so stoi i mirisa mi smeta
Еве и ја да си казам околу килограмите до 5месец имав иста килаза, ни 1кг помалку или повеќе, и во 5ти месец за недела дена качив 3кг иако исто се хранев, се чудев од каде доагаат килограмите, и така и денови кога помалку јадев качував по малку, и сватив дека тоа не е од јадење, туку зависи колку вода се задрзува во насето тело а и бебето си расне колку пати пред спење ќе се измерам и после наутро кога ке станам пак, и имам по цели 2кг помалку, затоа сто станувам по неколку пати за тоалет преку ноќ! Сега сум опустена, си јадам нормално, и имам пет кг повеќе а 6ти месец сум! Друга работа прочитав дека со самото породување првите денови се губат околу 10-12кг! Нормално не треба да претеруваме со храна, најбитно е да водиме здрава исхрана, но од друга страна треба да мислиме на насите бебиња, се друго после ќе си дојде на свое место поздрав
Стом крвната слика е добра и си држиш свој ритам не му ја мисли. Не сме компјутери па сите исто да реагираме на бременоста. Обидуј се барем еднаш неделно мевце малку да внесуваш. Пробувај разни варијанти(варено, паховано, печ)...белким од една врста нема да ти се лоши и ке го поднесуваш. А од чаевите претпоставувам знаеш, ама да им заштедам време во гуглање на оние кои ги интересира таа информација, овошните се најдобри. Кај црниот, зелениот па дури и белиот треба да се биде претпазлив и не се препорачуваат поради кофеинот( иако по еден-два шољи на ден не би требало да се опасни). Копривата, брезата се диуретик чаеви и истотака опасни за идните мамички оти дополните се празни телото. Билните се истотака комплицирани и мора да се биде претпазлив, посебно кој чај од која фаза на бременост се пие. Мене глава ме здоболе кога читав , па само брусница и готово, да не си комплицирам .
Јадете здраво и не конзумирајте "глупости" од типот на чипсови, чоколади, торти, разно разни грицки, полека со цедените сокови и овошје (јас во почетокот ептен јадев и ем што калив на колажа побрзо ем што ми се појави скриен шеќер, па после ми беа ограничени), најдобро е салати, зеленчук, месо, риба...белиот леб исфрлете го и заменете го со црн, и најбитно намалете или не јадете тестенини и се што содржи бело брашно, или заменете го сето тоа со интегрално. Јас тестенини исфрлив, само еднаш два пати од мерак јадев и што и да беше, беше интегрално, леб само црн јадев и тоа ограничено по две парчиња на оброк, благо ништо, овошје по две во денот. Јадев многу салати, зеленчук кој свеж, кој варен, месото не го јадев пржено туку варено, рибата истотака варена ја јадев, избегнував се што се пржи, манџи и супи домашно приготвени, лесни без запршка. Никако газирани сокови, а бога ми и оние тетрапак "без шеќер", јас бев само на вода (иако јас и онака не пијам газирани и негазирани сокови) Меѓутоа со напомена дека сето тоа го јадев или не јадев поради тоа што ми најдоа скриен шеќер и бев на диета за дијабетичари, меѓутоа и кога скриениот шеќер ми се стабилизира јас продолжив со ваквиот начин на исхрана. Резултатот на ваквата исхрана е: до 24 недела качив 10кг (тогаш и ми го најдоа скриениот шеќер и полнав да пазам на исхраната) и на пораѓај отидов со +9,5кг, значи од 24недела до 37недела ослабнав пола кило и тоа бев бремена со близнаци, кога си дојдов дома после пораѓај имав 3кг од кога останав бремена, а бебињата се родија по 2700гр. А мојата крвна слика во текот на целата бременост беше супер, дури на почетокот кога јадев се' и кога ги ставив тие 10кг ми беше полоша отколку после кога пазев. Поточно кога почнав со правилна исхрана и хемоглобинот и железото ми беа скоро на висока граница. Квалитетот е во прашање, а не квантитетот. Уживајте во бременоста и пазете на килограмите, не од естетски причини, туку од здравствени. Повеќе килограми повеќе проблеми...кичма, притисок, отоци, замор... И сол не јадев ич, не е добар и за отоци и за притисок, и фала му на бога немав отоци. И на сите ви препорачувам да пиете спирулина, дава енергија и мноооогу ја подобрува крвната слика.