Стомакот е нормално да е тврд бидејќи бебче е веќе големо и се тегне постојано. Ако ти се стврдува одеднаш па пушта тоа е веќе бракстон хикс. Не очекувај дека цел ден ќе биде бебе активно, тие сега имаат се помалце простор и често одмараат. Доволно е да го осетиш неколку пати во денот за да знаеш дека е ок. Ако сепак не го осетиш земи кока кола испи, изеди повеќе благичко, направи топол чај и пробај да лежиш на различни страни. Од ова мора да се разбуди и да го осетиш. Важно е да не си вознемирена, они осеќаат и тогаш се најслабо активни
Да да, пијам парацетамол. Дури ми рекоа ако се прејаки болките може и 2 да се напијам. Само што реално тоа не е апче против болка туку анти инфламаторен лек и не врши многу работа. Од завчера почнав Б6 и магнезиум, секој ден. Па се надевам ќе помогнат . Ти благодарам на советот.
Oh majka tolku mi e tvrd posebno navecer so mi se placi, odvaj 2 sati sum spiena I samo bollki imam, malce sum nastinata I podstress da ne e koronata mozi I od so se stegam za kaslanje.. Neznam ama od koga mi rekoja da odmaram za da ne dojdi do pred vremen porogaj se nesto mi e.. Bebe sabajle kaj 4 klocase sega. Najverojatno spie..
Не мисли многу на тоа. Ќе си истерате до крај но одмарај си, ова време ќе ти фали Штом си го осетила бебче нема што да го мислиш. Верувај најголем дел од денот одмараат. Кај мене има период еднаш или два пати во денот кога е активно а после одмара. Мислам дека психа ти е, од што лежиш. Земи читај нешто, комедии гледај, мисли позитивно
За сите што паничат... Јас бев паничар најголем само се жалев само прашував дали е во ред па кога почна да мрда сега не мрда па оди на гинеколог абе хаос... На сите ви го разбирам стравот и јас имам миссед. Бебе утре прави 1 месец фала му на Бога се помина како што треба. Пробајте да се опуштите и да мислите позитивно уживајте во бременоста најубав дел од животот е сега ми е криво дека не уживав.... Ви посакувам на сите лесни бремености и лесен пораѓај па ве чекаме во грчеви цициња мајчински
Мешиња.... Почна да ми се појавуваат како некој дамки темни и околу уста ...а на стомак немам линија ...Дали некоја се справува некако со вакво нешто??
Jas sum cela na cheloto so fleki I iskreno ako ne spomneja majkami I soprugot voopsto nemase Da gi zaprimetam, a za linija na stomakot I jas nemam, a i ne sekoja bremena zena ima
Што е дозволено за главоболка во бременост? Последниов месец изгледа низ нос ќе ми излези втор пат неделава ме боли премногу главата....
Последната недела дена имам многу стврднувања кај папокот кога ќе се допрам за стомак си го осеќам местото онака поткожно како трпки да имам точно под папок хоризонтално низ стомак.. Бев на дежурен некни вели дека не можи да види контракција грлото е добро и во должина и затворено а јас сум само 20та недела.. Нели е прерано за Бракстон? Примам утрогестан 2х магнезиум ама џабе ни со грчевите ми помагаат ни сега со ова.. Некогаш знај и болно да ме пресечи ко ќе се стврдни и трај 15тина секунди... Стварно веќе не знам кај да се обратам и кој да ме сфати сериозно дека сум исплашена и дека не си замислувам.. Последно што ми рече е дека сум ептен фиксирана на стомакот и затоа осеќам најмала промена, демек со здравје да си го носам, ќе ме боли до крај. Дозволено ми е и движење и се ама не ризикувам. Покрај то редовно што си имам болки сега и ова ми фалеше да го мислам.. Лежам 80% од времето ништо немам фатено само за до вц што станувам едно 20 пати денот и да си подземам јадење и да јадам. Има нешто друго што можам да испитам? Ќе се шекнам веќе стварно.
Чувствувавте ли болки при мрдањето на бебето? И до сега беше доста активно и си мрдаше ама не ме болеше, од денес приметив дека движењата се на другиот дел од стомакот и чуствувам блага болка
Нема многу што да направиш, реално. Јас првите стврднувања, болки и сериозни грчеви ги добив во 19та недела, со дијагноза предвременои контракции. Имам пишувано на таа тема... Може да се направи ЕМГ, (да се види дали воопшто се контракции, и со која јачина, бидејки е прерано за ЦТГ)на институт за физиологија, но еден или два апарати се кои читаат утерини контракции, а кога требаше да го правам тоа, немаше кој да го прочита записот, бидејки "читачот" беше во самоизолација. Во приватните, поточно Систина има таков апарат, но пред тоа мора да те упатат на невролог, и така стигнав до сума над 200 евра, за која не можев да ја дадам за едно единствено иследување. Продолжив со строго, најстрого мирување, (лежам од 15та), терапијата е таа.. магнезиум 3×1 од 400 мг, утрогестан, повремено диазепам, баш како мускулен релаксанс. Колку што ти е тврд стомакот, толку треба да ти е тврда и психата. Бидејки, ќе завршеше се во таа 19та. Боли, јас знам дека боли. Те витка, те стега, се прави камен, се опушта, не можеш да се исправиш. Ама знаеш што? Ќе издржиш. Окупирај се со поинакви нешта, сосема спротивни, сум ти кажала и друг пат. Ако ништо друго никој нема како мојот остров на Island paradise...
И јас имам болки, но не стврднувања мене јајниците ме болат, особено десниот на моменти, веќе 1 нед сум вака, и знае половината над тртката^^ да речам да ме боли понекогаш..срга сум веќе 19+2, како што кажав недела дена ми е вака, препорака беше повеќе да мирувам и ми зголемија утрогестан и на утро бидејќи само на вечер примав.. некогаш и мене психата ме мава, ама се трудам одма да се пренасочам на нешто убаво и се тешам, го галам мешето си го чувствувам бебето и викам ќе издржиме ние сме силни
Би направила и тоа ама од Бт сум, ако имаше нешто такво ќе ми кажеа Плодност. Почнав Б6 да пијам повеќе ради психата оти попуштам веќе. Ме фаќа страшен страв дека нешто ќе се случи на секое станвање со тешки тахикардии се враќам вкревет од што мислам. Со паника седнувам да јадам и одвај чекам да легнам а ми велат не лежи нема ништо и ајде сега... Сценарија страшни.. Господ да ни е на помош.. Кога ќе ми текни дека сакав 3 деца
Лежи си, ако ти се мирува, нема штета... Само мисли поведро...Нема кој не си правел филмови, ама ќе издржиш. Тахикардијата ти е и од зголемен крвен волумен, нормално е.. И јас мислев во 10та, еее мала шала е ова, уште да се породам и чао...ама еве сум, мм рече следниот душек сама го купувам, оти го пробив..
Да, јас баш вчера пишував на оваа тема. И јас на некој места чувствувам болка и нелагодност. Која недела си?
28 недела сум јас, во долниот дел на стомакот ми се јавува болка изгледа клоца на некое почувствително место