Поради нив имав трауми и стравови за второ дете и кога останав сега бремена одма ми се врати анксиозноста, и стравовите.Па морав да си побарам стручна помош од психолог, сега си имам психотерапии по 2 пати во месецот.Малку сум послободна од таа страна бидејќи ке си ги имам и после пораѓајот...
Страшно е посебно овие 2 дена се намачив, премногу кивам ми е страв лошо да не направам на бебушка дека си го напрегам стомакот. Ќе морам нешто да барам, барем да ми ги ублажи симптомите.
Мамички, утре сум на прво ЦТГ во Чаир. 36+1 ќе бидам и имам едно прашање за доктор Лазар Кировски. Дали некоја има искуство со него? Јас ќе се пораѓам царски и ме интересира мислење човекот вака не збори многу... ама се надевам е добар. М?
Те цитирам, но не за да ти одговорам, зошто немам искуство со докторот, него сакав да те прашам. Матичната кога ти даде упат за цтг, се наведува и кај кој доктор гласи упатот или не?? Зашто и јас сакам да одам во чаир, но минатиот пат бев до државна дека поблиску ми е и на упатот не стоеше доктор, и таму ме прегледуваше најверојатно студентка или стажистка поима немам, а на извештајот стоеше потпишан доктор Иво Ќаев, а тој не ме гледаше. Прв пат бев во државна и незнам дали е нормално тоа, и незнам дали така е во чаир за да си барам упат стрикно за кој доктор сакам на пример
Најискрено утре ќе идам прво кај матичниот за упат, па ќе одам во Чаир. Прв пат ми е искрено не знам како стои, ама ќе видам баш утре и ќе ти кажам. Докторот го одбрав зошто идам царски (искрено не сум психички спремна за природно, а и башка во паника не соработувам) и имам слушнато дека е доста добар...
Незнам за него, мене Илиевски ми го фалеа доста. Ај баш пиши како ќе ти даде, да знам да си барам и јас неделава треба да ми даде
кога ти е термин? ние сме два дена разлика изгледа, ако си денес точно 34+0. Иначе и јас осеќам се о сешто од грчеви болки секакви ама не се замарам се додека е издржливо. Со првото немав ништо па не можам да споредам дали имам контракции. Али дефинитивно и поактивно е ова
На упат за цтг пишува само број на амбуланта 1,2или3.кок доктор е не пишува, порано стоеше и можеше да си бираш.Видов дека прашуваш за Чаир затоа ти кажувам.
4 јули термин. Јас цела бременост имам болки, секакви, и дефинитивно оваа бременост ми е многу многу различна од првата. Ама последните денови осеќам секакви грчеви, болки, стегнувања, болки вагинално. Мене ми го мери матичната бебушко за 2 недели напред како да влегувам во 36 недела.А и многу е активно можно е болките што ги осеќам да се од тоа. Мене ми е страв реално и си велам барем до 4 јуни да изгурам потоа влегувам во 9 месец и подруго ќе е Незнам што да мислам, дали да одам на цтг и на проверка на грлото.Мада минатата недела бев на контрола и само на обично ехо ме гледаше и рече се во ред, кога и спомнав дека имам стегање и болки ми рече тоа и е работата срга на матката како се наближува денот
Значи кого начекаш тој. Или како во случајот со државна, ни д од доктор не ме прегледа, битно Докторот потпишан и со факсимил. Незнам што да кажам.
Како јас да се читам. А и со термин сме тука, јас сум 1ви јули. И јас сум со болки цела бременост, ама одкога влегов во 8ми се интензивираат ептен. Моментално сум во стадиум на целодневна лежење, ептен нешто ако мора станувам и тоа ако е подолга обврска на рати, со одмарање. Затоа и си барав цтг минатата недела и среќа мирно беше. И моето бебе е ептен активно, неможам да го потфатам кога спие, мислам и кога спие мрда, па можда и тоа допринесува плус за болкиве, незнам.
Јас и неможам целодневно да лежам, имам детенце друго од 4 ипол годинки, си имам и обврски со него. Ама не се заморувам мн, си работам по дома секојдневни обврски. Се молам на господ да изгурам бар до 4 јуни за да влезам во 9.Потоа веќе се е нормално и болки и стегања.Вака од памет ме вадат овие лажните ноќеска не сум спиела ич, на секој час ме стегаше стомакот и имав доле болки да офам на цтг утре и јас или нема потреба?
И јас имам детенце друго, само поголем е мојот и веќе е посамостален. Ручек правам обавезно, другите работи не. Ама моево само јаде, само се облака соблака, дури и некој јадења веќе сам си спрема бисквити и млеко, такви ствари. Јас ептен, ама ептен неможам. Насабајле кога ќе станам првите 2 саата сум да речам нормална, после толку. Иначе за цтг-то кај мене мирно беше, и грло ми прегледа 4сантима, ме праша дали може со рака и реков не сакам и ме остави. Ако сакаш побарај си чисто да си мирна, мада и ти чим си како мене цела бременост со болки ваљда нормално е. Кога бев помала не им се замарав, ама сега при крај ме фати страв, иако знам дека ги мкнам од 20та недела
Jas go nosam i sekoe utro na gradinka po 3 casa, i ima denovi koga si funkcioniram normalno, preku denot mislam ke letnam si gotvam, uklucuvam masina za alista sadovi edinstevno sto nemozam e da metam so pravosmukalka toa maz mi go pravi ama navecer stom se stemne odma me fakaat bolki, pijam magnezium, stavam utrogestan, ponekogas i paracetamol pijam, Mene sekoe pretanje na bebusko me bole, me mava vo kolkovi,dole nisko vo besika, edvaj ama edvaj cekam da se porodam pa i od toa mi e strav, bolnicata mi e daleku saat ipol...i neznam kako se blizi vremeto se povekje mi e strav i panika me fakja, pa i bolkive sega pocesti
Devojki zdravo kako ste ? Jas ne najdov soodvetna tema pa zatoa tuka mozhebi i ima no ne najdov. Dali nekoja pravela dnk test dodeka bila bremena i ako da kako ide procedurata? Faalaa odnapred .
3 дена пред мене си значи. Сега пред крај се боли мене секој месец ми го мереше докторот грлото, ама откако дојде замената вика нема потреба, иначе мене ми е страв само од тие вагиналните, кога ќе натежне баш таму, мислиш ќе се отвориш
Naednas kako nekoj noz da mi zabiva na toa mesto i bas odole vaginalno a toa mi se slucuva koga se dvizam ili stojam i ako naednas pocna da mrda bebus...Me mava najnisko sto moze..misalam deka povekjeto steganja na stomakot mi se bas od negovite dvizenja...ima periodi od denot koga mozam da letam bukvalno sto imam energija i ne me boli nisto, a stom sednam da odmoram, ili zastanam za moment odma bolki...bebus nateznuva mnogu a jas sum slaba uste 10 dena da vlezam vo 9mesec posle mislam ke mi bide podobro, sekoja nedela ke si odam na kontroli so ctg
So otoci na noze kako se spravuvate? Sega dodeka se tushirav gledam nozeve - sto da vidam. Ni gluzd imam i nit razmak megu prsti. Lele naednas otekov, treba nesto da prevzemam? Utre sum na ctg i pregled, 2 pati odev minatata nedela i dr ne bese tamu.