Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    * 3кг помалку од кога останав бремена сакав да кажам :))

2. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    а зошто уште од почеток сите викаат дека крвната слика не е реална во бременост... иначе јас на почеток се попраив па после 4-5 месец си видов мака со гадење и повраќање и ослабнав .... сеа сум некоо 8 кича повеке ама на мене ме ми се познава освен во стомакот :))) гледам да внесуувам што поздрави намирници ама па немпжам да се ограничуваам за јадење ми е најтешко ;p а иначе до 6ти месец освен телешко(димстано така ми е најубаво) слабо јадев после риба почнав и малце свинско....пилешко јок а за овошје и зеленчук...па до 5 месец тупан се праев.....по кило јагоди јадев :worried:

3. mama27

mama27 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    175
    јас не се вардам што ке јадам ,она што ми се јаде то :) ,првите 4 месеци ослабнав 4 кг а сега сум само 6кг поправена од килажата со која ја почнав бременоста а сум 36 недела. и овој период има има сеуште добро свежо овошје и зеленчук мммм јаболка особено...па уживајте :* :inlove: :*

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.116
    Amorce2, фала за советот за Spirulina.
    Изгуглав дека Спирулината го намалува дејството на Кадмиумот кое би било штетно за бебето. Стои дека Кадмиумот се задржува во телото до 20 год, а како метал може да се внесе дури и преку прехранбени продукти од типот на ориз :x .
    Плус добра против инфекции, вируси, го забрзува процесот на регенерирање, добра е за крвта...
    Го набавувам понеделник.

На Amorce2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    каде се купува спирулината? и тоа се ампули, или? Јас сум 1 кило плус, ама сум на почеток од бременоста, 6 нед, и веке ми се познаваат спојлери околу стомахот, а рано е за бебето, инаку започнав со 58, висока сум 162, и несакам да качам повеке од 10 кила, ке станам како слонче :P газирано не пијам, ама човек незнае што е здраво, и многу свежо цедени сокови не се добри, полни се со калории и скриен шекер, и оние 100% не се 100%, и чаевите не се препорачуваат, гледам да јадам помали оброци, па ке видиме, сите велат пробај од се по малку, страв да те фати :^) инаку досега имам само еднаш повратено, и тоа при патување,и тоа ми се згади од густи сок :P сега мие страв и да патувам...

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.116
    Колку што прочитав таблети, ампули или прашок. А не знам каде има, Amorce2 сигурно ке сподели инфо, иако во аптеките би требало да се информирани.

Прееска не напишав дека содржи многу витамини од кои најважни се Eisen, Selen, die Vitamine A, B12, Vitamine B-1, B-2, B-3, B-6, D, E, Pantothensäure, Biotin, Inositol, Mineralien und Spurenelemente Magnesium, Mangan, Zink, Germanium.
    Во 10 g само 36 Kalorien....
    Но овој вид на Eisen е од органско потекло, за разлика од оној во таблетите и посебно добар за телото, и плус Витамин А е како провитамин содржан (бидејки повисоки дози на Вит. А не се препорачуваат) и телото само во недостаток на овој витамин ке претвори дел од провитаминот а, во витамин а. Така да не иде до предозирање а потребната доза е сепак внесена.
    Инаку тука некаде сме. Јас треба да сум почеток 5 :$ . Се надевам за околу 7-10 дена се да бдие во ред кај гинекологот.
    Засега сеуште 57 на 172.

На volsebna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Во сите аптеки има Спирулина, само различни производители! Апчиња се, зелени..ги има и како капсули зависи од производителот. Само кога ќе купувате гледајте да е од 500мг, се пијат три пати на ден и доаѓа 1500мг дневно, зошто некој во аптеките ги нудат поефтините кои се по 100мг и со тоа дневното внесување би било многу мало. Цената им е на овие од 500мг околу 700-800 денари ама 100 таблети.
    И најголем извор на железо се! Се утепав од јадење спањак, сокот од цвекло, морков го пиев и бемав никаков резултат во крвната слика, а после една недела спирулина и железото и хемоглобинот ми се вратија на високо ниво и многу енергија имав. Еве јас си ја пијам и сега, нема штета од неа, само корист.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Девојчиња што бидна со WTF знае неκој ја мислам ми ја нема долго вρеме,може и веќе се гушκа со бебуш пишете аκо знае неκој

9. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    e da znaev porano...gi iam doma ama mi bese strav da gi pijam a hemoglobinot mi e 9.8...e sea sum 35 ned nezna dali da gi pijam

10. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Слободно да ги пиеш, јас ги пиев до крај на бременост и продолжив и после бременоста. Имај во предвид дека со пораѓајот се губи доста крв и крвната слика после пораѓај е полоша од претходно, а и после тоа ќе ти треба сила и добра крвна слика.
    Земи ги, пиј ги имаш време да ја подобриш крвната слика, а и за после тоа ќе ти требаат.
    Мене железото од 17 ми оадна на 10, и со спирулината го вратив на 17.

11. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
  12. x-tina64

x-tina64 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2014
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    9
    Jas koga doznav deka sum bremena prvite dva meseci izgubiv 10 KG, a ne povrakav voopsto imav samo gadeneje krvnata slika mi bese haos. Sega sum 7 meseci imam +8 Kg ama ne se primetuva ic jadam se i sesto nepazam ic majonesi blago mi e nesto omileno jadam premnogu a krvanata slika mi e top sega i zamislete imam nedostatok na seker sto znaci mozam da jadam vo neograniceni kolicini edinstevno nesto na koe sum naviknata od sekogas ne jadam nisto posle 19:00 casot mozebi i radi toa ja odrzavam linijata ne sum potecena nemam mozolcinja. A imam drugarka isto sme bremeni katarstrofa e krvna slika mnogu zdebelena a premnogu pazi na isharana opsednata e so zdrava hrana taka da muabetot mi bese moze se e do metabolizmot ....

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Јас исто мислам дека се е до метаболизмот!!!

14. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    zeni da ve prasam nesto,dali e normalno od vreme na vreme srceto da mi cuka mn brzo,nekolku sekundi i posle si prodolzuva normalno? inaku us 17 dena do termin,se po vozbudena i po nestrpliva sum.

p.s izinete za latinica.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    15.836
    Нормално е мила,истото и мене ми се случиваше баш во тој период,тоа е така дека срцето пумпа повеќе крв сега :)

16. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    денес бев на преглед 36недела и некој ден сум според димензии :) а според циклус 34+3 ми рече најверојстно до срединста на ноември ке има раѓање ама ме загрижи формата на желудникот на бебето е како во два дела од едната страна т.с како да има помали поголем дел незнаеше мутавиот да каже ми рече неможе да се интервенира.....спирулина смеам да пијам ?па ВАЉДА - одговор ептен стручен! ......препорачајјте некој доктор ама добар за да појдам сакам втооро мислење што би ме примил за ден два на приватно......треебаше да си одам на трет скриниг детален у ремедика ама според мојот матичен нема трет скриниг два се само..и ме интересира вашите доктори кога ве гледаат нс ехо колку време ве гледааат?

17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Беше на 4Д? Тоа е најдеталниот преглед, и најдолго трае.

18. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас ти ја препорачувам Гордана Петровска во Систина, е сега незз дали ќе ти закажат за ден два ама пробај јави се кажи дека ти е хитно може ќе ти дадат термин.
    Она прави и скрининзи. Иначе за гледање па мене со близнаци преку сила да ме гледаше 15мин, на крајот од бременоста дури и помалку, зошто си гледа само одредени работи што и се битни, ги мереше и толку.
    Не се секирај ама побарај и второ мислење, додека Гордана беше на одмор, ме префрли кај дракулевски за да уште на приот преглед ме испаничи и ми каже дека бубрегот на едното дете нешто не е во ред, одвај ја дочекав Гордана за преглед за да види дека нема ништо, кога се породив им кажав одма да му напраат ехо и се беше супер. Од се срце ти ја препорачувам Гордана!

19. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Janicka ни јас не сум слушнала за трет скрининг... Како и да е, за такви работи најдобар е д-р Димчев од Систина, тој обично ги прави вторите скрининзи и многу жени ги праќаат кај него. Многу е брз ама е сигурен во себе и знае што да гледа, премногу е стручен. Ако можеш јави се во Систина и закажи си предлед, ако е дежурен можеш да одиш и на незакажано, само ќе почекаш и ќе те прими. Ако сакаш да се смириш и да не му ја мислиш ти препорачувам да одиш кај него. Инаку мене ми ја води бременоста д-р Снежана Адамоска-Клисароска во Систина и имам само најдобри зборови за неа

20. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    втор скирнинг праев во ремедика как елена петрова 18 недела се беше супер истата ми рече дека во 30инекоја имс трет што трае помалку време ама не закажав го прашав матичниов кск него го праев првиот скрининг вика исто ти е ко кбично ехо тоа