Со првата бременост од кај осми месец имав таков проблем. Станував сред ноќ да ги држам рацете под леден млаз вода, се масирав со крем за разладување ама некое поголемо подобрување немаше. Ми помина месец после породување...
Женски здраво како сте ? Посебно тие што сте 9 месец? Јас возбудена, среќна, нестрплива ама со многу страв. Многу се плашам како ќе биде....не во болницата, таму секако знам што ме чека, и болките ако бидат неподносливи имам во понуда епидурална, па ми кажаа дека ако имам потреба ќе си ја добијам. Стравот ми е кога ќе дојде време за да се тргне накај болницата ( санте плус).Незнам како да ви опишам се плашам како ќе стигнам, дали ќе знам кога да тргнам...што ако тргнам касно, болките што ќе ги осетам да не бидат пред пораѓај... Саат ипол е возење до таму.Јас цела бременост си имам болки, а лажните контракции уште си ги имам... За оваа ви имам пишувано некои од вас знаат, маж ми до денес беше на одмор од утре тргнува на работа во 3 смени....Ако ме фатат болки баш кога нема да е дома, па додека се ослободи и дојде, додека да идеме до таму....Како се наближува денот мене се повеќе ми е страв.Имам роднини во таа населба живеат незнам дали да останам. Последното цтг, кога правев ме прегледа др.Синан ми рече да не се грижам и да не паничам, дека ќе имам време и нормално не е многу патот ризичен и не е многу време Си правам сама страхови, филмови, и триста други чуда, дека на крај ќе завршам во државна во Штип каде што го родив првото дете. Кога е најдобро да тргнам, што ако ме фатат болките како некои жени не осетам, и тргнеме касно се може да се случи....Во понеделник имам пак цтг кај нив, незнам веќе како и што да прашувам во врска со тоа, се нервирам што нон стоп го мислам тоа,се молам маж ми да е дома кога ќе почнат болките, и да стигнеме на време...Дај утешете ме некако да не мислам дали има некоја што се пораѓала природно подалеку од местото кај што живее...
Si dosla do kraj sea nema mesto za grizi a nie na pocetok opusti se ke gi naredi kockite gospod. Prvo osiguraj se pokraj soprugot nekoj od rodini brat sestra tatko bilo.koj da moze da ti e na raspolaganje sum slusnala toa epten mnogu Mal procent na zeni ne osetile I rodile obicno site vikat toa e proces pocnuvat bolki pa duri koga ke zacestat togas e alarmantno Kako ti se namaluva period na kontakcii togas se odelo od Stip do Skopje ke stignes sea I avtopat ene go kaj e ako si voznemirena na ctg rasprasaj doktorot tamu ubavo Kako navremeno da prepoznaes znaci I ke ti kaze. A I vtoro dete ti e valjda ne si zaboravila Kako ide toa
Vtoro mi e ama so prvoto mi pukna vodenjakot doma, i odma se zaletav nakaj bolnicata vo Stip.Togas se patuvase do stip 40min.Otidov tamu i duri posle 38 saati se porodiv...Site bolki slabi jaki tamu gi istrpev, i imam mnogu loso iskustvo, zatoa sega se odluciv na privatno da odam ama deka daleku mi e skopje, ete nekna otidovme na ctg,nekade okolu 1 saat i 15-20min stignavme.Ne ni vleguvavme vo gradot, po obikolnica tamu se za tolku vreme. E sega da mi pukne vodenjakot, ili nekok dr znak da imam ke znam i ke se pripremam, iako maz mi raboti blisku, vednas ke si dojde za 10min ke bide doma pa ke trgneme. Se nadevam ke si bide doma togas koga ke me.fatat bolkite, ili eventualno srekja da imam da me zadrzat vo bolnicata posle pregled pa da ne se sekiram tolku. I Elma doktorkata me smiruva i mi rece da ne se sekiram, imam pacientki i od podaleku, pa se zavrsilo dobro.Majka mi mene me rodila vo Skopje pred 26 god koga patoto bil dolg 3 casa.... Se nadevam se ke bide najdobro...Koga ja prasav maticnata sto mi e ovde kajs to ziveam mi se nasmea i mi rece ti ke imas vreme i do belgrad da stignes ne do skopje...Saat ipol vozenje ne e mnogu.Plus sega patot e napraven se tesam i pobrzo da stigneme....Imam poznanicki od mojot kraj sto tamu se porodile pa nekoi i vo Cair odele....Daj boze da bide se vo red i da stignam do tamu posle toa doktorite si znaat...
Ti ako insistiras I ke te zadrzat koga ke se vidi po ctg ana sekoe Dopolnitelno sledenje cini poveke neli ragovaraj I za taa opcija inaku information kolku e poradjaj vo sante
Elma ednas mi predlozi, ako vo 38 nedela e pocnan procesot, neli od koa ke me pregleda vaginalno, da me porodat so provokacija ako sakam da ne se stresuvam za patot, ama i za taa opcija neznam, neli e podobro prirodno, mada jas i so prvoto bev so provokacija mi ja uklucija od koga vidoa deka ne se otvaram posle pukanjeto na vodenjakot....ama mislam najdobro e prirodno da si pocne procesot...Plus i bebuska e pokrupna i toa me plasi plus. Poragajot e 550 evra prirodno so plus dopolnitelni trosoci od 200-300evra. Imaat nesto plus tamu i jas neznam.A carski im e 850 isto moze da dostigne i do 1000 evra.
Јас се породив.Дојде на свет мојата преубава ќеркичка.3300 гр, 51 см.Навистина нема поубаво чувство.Ви посакувам сите да си поминете со лесно и убаво
Мами дали е дозволено прополис во бременост? Почна да ме гребе грлото и ми се фати гласот па се мислам дали смеам прополис? Инаку сум 33 нед