Love не смееш сега да се нервираш никако мораш да бидеш смирена и опуштена, бебето си чувствува се, а овој период до 13та недела е најважен. Грижи мали нормално е да има ама потруди се да ги намалиш на минимум. Пиј си фолна и магнезиум, болките ти се од промените што ти се случуваат во телото, сето тоа е нормално, без гајле
Lele be decki jas mislam seuste se nadgraduva forumov, ne mi otvarase... Koga denes slucajno vidov deka smeneto bilo :/ Sakav da prasam dali ima opasna hrana vo bremenost, sto ne smee da se jade? Zaso jas sve si jadam a eve problem so meka sfolica imam cela nedela iako jadam samo suvo (oriz, polneti piperki...)
Сувомеснато, т.с пушено, чадено месо, сушена риба(суши) во никој случај. Секогаш добро потпечено, испржено или сварено. Непастерилизирано млеко или млечни прозводи со непастерилизирано млеко. Јајцата да се добро сварени, без производи од типот на тирамису или слично (поради филот). Во главно е тоа. Да се одбегне опасност од листерија, салмонела или таксопласмоза. Претпазливо со витамин а, црн дроб, цимт. Пијалоци со кофеин(кафе, кока кола, црн чај), отприлика дозата на кофеин да биде до 2 шолчиња. Овошните чаеви се најдобри.
Aman so zapekot vekje. I jas puknav. Kaj si imam maka so povrakjanje, vrtoglavici, macnini, toa mi e kapak. Tuku mi pravea ispituvanja preku krv za antitela na toksoplazma i drugi bakterii, no bash na toksoplazmata ispadna malku nad normala. Osven kontrola na toa za eden mesec, nishto drugo ne mi dade genekologot. Imate li iskustvo? Ve molam za mislenje.
Немојте да се глупирате со абортуси заради такви некој работи, таблети, ренгени...веројатноста ова да влијае на плодот е многу мала. Ако не е нешто во ред со плодот е поради самото формирање а не поради надворешно влијание. Не е пожелно во ред ама не е ни пресудно за аномалии. Јас искрено не бев трезна до 8ма недела, свадби, родендени прослави се погодија тогаш....па сме здрави и прави. Наркомани на тешки дроги раѓаат здрави деца не па од таблети и ренген....
Вчера како што ми стана сето ова реално, никогаш досега! Дали дека веќе се дискутираше со гинекологот како и кога ќе раѓам... Што да направам да се подготвам... Шок. Не знам дали и вас така ве освести како и мене, ама до сега беше детето да е ок, се да си тера ок, има време... И некако... Дете за 7 недели. Се почувствував како сега да дознавам прв пат дека ќе имам дете. Ама стварно - дека ќе се секирам дали какало и во што боја.... Хормонална лудост!
ete vcera bev kaj ginekologot,pomina i toj pregled bez odgovor kako i do sega,bidejki ne sum vo mk ovde terminite za testovi i tie raboti se porazlicni no kese rasprasam za amniosinteza,ginekologot tvrdi deka ne postoel test so koj se potvrduva toa i sega ve citam vas i bas sum zbuneta,toj ni predlozi pregled kaj doktor specijalist za anomalii i tvrdi deka raboti so texnika koi drugite ja nemaat,no sega bilo rano za toj pregled,treba da cekam da vlezam vo 4ti mesec,a do togas pak vo neizvesnost..vaka sto imam smeneto mislenja so drugi velat nee strasno,no eve doktorot e poln so somnevanja..se izvinuvam za latinica no seuste nesum snajdena dobro so izmenite..
Ај и јас да се пожалам со запеков, значи не ми е ништо ама не е нормално за мене три дена да не одам во вц. Па вчера пиев чај од суви сливи и и јадев киви и сабајле бев во вц. Мора со нешто природно да пробаме зошто и мене ме и е страв од напнување.
Баш исто Каетана,јас дури сега се свестив дека сум бремена,хормоните ми работат и тоа како,плачам,се нервирам што како ќе биде ,тебе кога ти е краен термин? Јас во врска со запек,ама баш немам никакви проблеми,најнормално како и пред бременоста,секој ден одам во вц дури и по два пати
За запек пробајте со банана, бананата ја регулира столицата. Исто и ленено семе со јогурт. Мене тоа ми помогна, и овошје на сабајле, крушата ми помогна, и исто кафе со млеко.
Ајде и ние да се пријавиме веќе го туркаме 9-от месец,како што поминуваат деновите и мојата паника е се поголема,како ќе биде,што ќе биде,дали ќе можам да издржам.Иначе немам некои потешкотии сеуште си одам на работа само кичма ме боли мн при секое станување од кревет,стол и со спиењето имам проблеми повеќе сум будна отколку што спијам во текот на ноќта.За одењето во ВЦ кај мене е променливо како времево.еххехе.Една недела имам течна столица секој ден после една недела никаде ме нема....Пред една недела бевме на контрола се е супер само што синко е помал со една недела според менструација сум 36+4 а според ехо 35+4.Голем поздрав од нас и ви посакуваме убав викенд.
Mila jas da odam na tri dena vo wc bi bila presrekna, taka da ne grizi se, ima i polosi slucaevi ko sto sum jas, ne odam po 7-8 pa duri i 10dena i posle koga ke trgne po pet pati na den idam i pak istata pesna, ama veke naviknav! onoj pat mislev deka ke puknam kolku mi bese tesko! Go prasuvav doktorot i mi rece deka e normalno toa za trudnici! i jas se prasuvam dali e rizicno napnuvanjeto, no sepak mislam deka ne treba mnogu da napnuvame! ete site pisuvame za ist problem sto znaci ima vrska so bremenosta! Drugo, procitav neznam tocno koja ima napisano deka bananata pomaga , jas mislam deka so bananite samo moze uste poveke da dobivame zapek! ja sto se ne probav i nisto ne pomaga! eve vi nekolku raboti na site sto sum ubedena deka kolku tolku mozat da pomognat: smeleno leneno seme sekoe utro so solja jogurt, ili pak trici so jogurt, krusi i kivi sekako, poveke tecna hrana, leb so zrna da e crn, izbegnuvajte bel leb i testenini, supi poveke i toa! pa ako saka saka ako ne nisto nemozeme pozdrav
Крајниот термин ми беше 29 декември. Ама заради доцна овулација (20-21 ден) условно беше поместен за 5 јануари... Па едно време детето беше ситно, па си реков ќе го надносам сигурно... За на крај вчера да си биде таман према последен циклус... И уште докторот ми рече нема потреба да се чека, на 39 недели ќе те породиме. И од 31 недела што мислев дека терам, и дека со надносување ќе се уште 10 недели... Испадна дека сум 32 и имам уште 7... Јас вака опширно, ама верувајте дека и сама се преслушувам со математикиве... Инаку, з од запек немам видено... Претходно, за да одам редовно во вц пиев леново масло. Поубаво е од семето, затоа што семето многу потешко се преработува од маслото. На сабајле, еден цеден портокал со малку вода и една супена лажица леново масло. Регулира столица одлично! Башка полно е омега 3 и е многу здраво. Нажалост, јас морав да го тргнам од менито, затоа што и без него одам во вц 3-4 пати дневно! Леле се изнапишав!
Буфи, јас пишав за бананата, и јас исто како тебе мислев дека бананата единствено прави запек, меѓутоа ми кажаа дека бананата ја регулира столицата, значи ја нормализира без разлика дали е тврда или течна и јас пробав секое сабајле по една банана и стварно немав проблем после тоа се си беше нормално. Има право Каетана, супер е по една лажица ленено масло, а ако немате може и маслиново една лажица исто така може да помогне.
Jas ubavo vo vece ne sum bila, mislam deka kaciv na kilaza so ne odam vo vece... imam proliv kje izedam edna banana i cel den taka suvo i drugiot den zapek. Aj vikam sea kje jadam nesto potecno kje pijam jogurt i odma drugiot den proliv. Ama strasno e ova duri... Kako voda bas, kako da mocam gadno e malce ama toa e :/
A onace za zapek leneneno seme so jogurt pie svekrvata sekoja vecer. Samo nz dali leneno seme smee bremena zena.
Celo vreme zaboravam i toa da prasam... Imam puls 98,99 nad 100 skoro celo vreme, znaci lezam meram i imam 103. Ako sedam ili se prosetam do vece ili pak stanam pravam nesto koga kje sednam da izmeram 120 :/ normalno li e?
Па 120 пулс јас мислам дека е многу после така мал замор, кажи му на др, комсултирај се. Мене не ми беше повеќе од 80 цела бременост. А притисокот како ти е? Висок или низок?