Здраво на сите, прв пат пишувам Ме интересираат ваши искуства доколку некој има слична ситуација. Прва бременост 2018, вработена во маркет, секој ден физичка работа + секојдневни домашни обврски. Во 30 недела грло на матка 16мм и 2 прста отворена. Примавме два пати зреење и синко се роди 35 недела 2 кг, не беше во инкубаторот само на кислород и можам да кажам добро поминавме. Сега после 3 години повторно бремена но овој пат невработена по цел ден дома. Работата ја распределувам да не се преморувам( денеска садови, ручек, и пуштам правосмукалка- утре садови, ручек и пуштам машина+ околу детето да го пресоблечам и јадење пиење) И после секоја работа седнувам и одмарам. Во 21 недела грло на матка 42,3мм, докторот рече добро е само повеќе одмор. Ме интересираат искуства тие што се породиле предвреме со првото, како поминале со второто. Мене ме фаќа паника што ке се случи до наредниот преглед, сега сум 22-5 недела. Инаку не сум престарена имам 24 години и немам никакви интервенции на матка, ниту пак абортуси, фала му на господ. Ви благодарам однапред и лесна бременост на сите ♥️♥️
Prvata bremenost se porodiv vo 34ta nedela, bebe 2300kg,isto ne bese vo inkubator, imav za zreenje primeno.. Sega vtora bremenost 34+ isto primiv dve dozi zreenje. Mene od 35 cerviks poveke ne mi bese. Celo vreme na noga, site obvrski se jas, plus skoro 4god dete. So ivf sum i prvoto i Sega vtorovo. Imam zad sebe spontan abortus,operacija na cerviks i eden kup ivf. Plus imam god, denes 34 polnam . Tebe 42 cerviks e super
Ако може некоја мајка или трудница да ми пиши во ЛП на која што бебето уште во утробата имало проширени бубрези....да ја прашам за мислење ...
Денес бев на преглед за 39 недела. Се во ред и докторката вика мислам дека бебето е настрана свртено, а на 37 правев ултразвук ми кажаа дека е како што треба со глава надолу Има простор да се сврти повторно? Ако е така ќе морам царски? А баш сакав природно. На крај вика ако пукни водењакот а бебето не е свртено можно е да испадни папочната врвца wtf Закажав повторно на ултразвук за 2 сати да ме видат за сигурно. Ме испаничи скроз
Dali nekoja od vas ima iskustvo so bolka vo bubreg i temperatura do 38.5 od vcera mi e vaka.20+6 sum i ne znam sto da pravam, bebush cel den preta takada go osekam ama mi e strav
Мене ни првата ни втората бременост повеќе од 36 мм не ми беше. Првото го родив во 38 ма недела, еве сега терам 36 + без никаков одмор со дете од 2 ипол години. Во 34 та недела ми беше 30 мм и 1 см отворена. Така да супер ти е цервикост уживај си во бременоста.
Јас имав јаки болки ,без температура.Ми дадоа антибиотик.Не чекај,оди да те видат ќе ти дадат нешто против болка
Ќе може да ми кажеш колку често го зимаш,еднаш дневно?секиј ден? Дали имаш некои тешкотии кога ќе сенапиеш?И во кој дел од денот го пиеш? Јас веќе втор месец тегнам првото кутивче бидејќи кога ќе се напијам осеќам тежина на желудникот..Многу ми е одбивен...
Јави се на доктор(дежурен/клиника)..Штом имаш тт ќе мора антибиотик(ако ти е бубрежна инфекција).Има нели посебна група ант.што можат и бремени да пијат...Немој да чекаш,многу чесно се комплицира со бубрезите.Може и инфузија ќе ти уклучат за да се смират болките.Во секој случај се е подобро отколку да не се јавиш на доктор.
Еднаш дневно секоја вечер после вечерата заедно со витамин ц и магнезиум и не пијам ниту јадам ништо што содржи калциум, сега магнезиумот јас си го пијам заедно со хеферолот зошто само така не ми се создава запек, инаку воопшто не ми создава никакква тежина на желудникот, да не си го пиела на гладно ти ?
Фала на одговорот... Не,баш напротив...доручкувам...па чекам саат време,па го пијам+вит Ц...па пак чекам лафе да се напијам .За попладне не ни смејмам да помислмам д а го голтнам А инаку,ги земав божем полесни се него ампулите(од тие па повраќав).
Незнам можеби ти е по осетлив желудникот, ја реално можда имам други проблеми во бременоста ама со повраќања гадења и киселини не ми се појавија се надевам и нема така да можеби све си е до организмот, а инаку го пијам со многу водаа.
Јас го пијам еднаш дневно сабајле на гладно... хеферолот се препорачува на гладно да се пие затоа што најубаво дејствува така. Ама ако ти ствара тегоби океј е и после јадење