Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Ednas vo 3 nokjeska mi se slosi i togas mi bese 139 so 100. Do sega toj mi bil najvisok. A inace meram cesto dobar mi e, eve deneska mi bese 130 so 80... Po 30min izmeriv pak 111 so 61 :/ za edna nedela sum kaj doktorkata i kje zboram so nea. Pulsov stv ne e normalen, sama si osekjam duri lupanje vo gradite koga lezam, vaka koga kje se zagledam vo gradive duri mi mrda levata od so cuka jako.

2. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Прочукување на срцето е нормално во бременост, ама кратко да трае, брзо да помине. Мери го притисокот неколку пати во текот на денот, за кога ќе отидеш кај др да и кажеш колку највеќе се качил и колку бил пулсот, следи го. Не ти е многу висок, не се секирај ама сепак кажи и на докторката. Мислам дека смееш Б6 да се напиеш, напиј се колку толку ќе те опушти и ќе го намали пулсот.

Kaetana likes this.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Б комплекс и Б6 смее да се пие во цела бременост, јас ги пијам во неколку наврати...
    Б6 пиев кога ми се лошеше за да ме смири...

Види со гинекологот just in case...

4. N.Kety

N.Kety Популарен член

majki eve me i mene us pet dena do termin :D . imam bolki samo navecer vo dolniot den na stomakot i kicmata,ova eve sekoja vecer vo isto vreme mi se javuva,inaku preku den sum super,pesacam bajgi,utre imam pregled pa ke vidime so ke mi kaze doktorkata i taka edvaj cekam da si go vidam bebus :wasntme: vie kako ste mi?

5. Enamena

Enamena Истакнат член

Здраво, ве молам ако некој знае нека ми пише, хитно е. Дали некој знае некоја лабараторија кај воена болница каде вршат испитувања за скриен шеќер и имаат склучен договор со фонд за здравство? Една моја познаничка вршела испитувања таму, ама ниако неможам да ја добијам за да ми даде подетални информации. Благодарам

6. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

јас испитивав во адриа лаб околу 400 е на приватно работат и сабота

7. Bufi

Bufi Истакнат член

Keti ,ti sitno brois do sredbata:))) ti posakuvam da ti bide so lesno i da pomines najdobro sto e mozno:))
    Inaku devojki neznam dali samo na mene ili i na vas sega mi e potesko da se snajdam so noviov forum....neznam kaj e kirilica, koga odam na forumot neznam kaj mi se temite sto gi pratam, pa gi baram i nekako gubam volja....vaka ubavo izgleda ama nekako slozen mi e noviov forum i koga ke dojdam do temava, mislenjava sekogas mi se podredeni od 2012g na primer pa mora da odam napred da dojdam do denesen den,abe mi se smacuva iskreno! a barav opcija da go smenam redosledot i nemozev da najdam! se izvinuvam sto pisuvam tuka ama ne znam kade!
    inaku jas i bebus sme vo odlicna forma, setame sekoj den, odlicno se cuvstvuvame, se zdebelivme malku samo vo stomak ama eve veke tri nedeli so ista kilaza stoime:)daj boze taka da prodolzi do kraj bremenosta:) pozdrav do site

8. N.Kety

N.Kety Популарен член

fala bufi,se nadevam deka so lesno ke pominam,inaku i jas sum go izgubena na forumov ne se osekam deka sum na femina,ne e kako porano i jas izgubiv zelba oti mn e zbunuvacki,ne se razbira mn,baraj vamu,baraj tamu ufff a kako bese ubavo porano,mi fali starata femina :( se nadevam deka ke se naviknam oti obozavam da sedam na femina ama so ovie izmeni nz kako ke bide.... milo mi e za tebe i bebus,setajte i uzivajte.. pozz

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Mila bas te mislev denovive a veke ste bile blisku do sredbata :)
    Ti posakuvam ubav i lesen porogaj i ne misli se ke si pomine najubavo a najubavoto koga ke si go pregrnes miloto :)
    Leleee kakov moment e toa najubavoto vo zivotot :) na site ima posakuvam taka da si docekat.
    Poz

10. happy.look

happy.look Истакнат член

Во врска со напнувањето... Цела недела сум настината, последниве денови многу кашлам, но имам сува кашлица, ме гребе на градите, се напнувам сакала или не, не можам да се искашлам. На лекар ми препишаа хербион сируп, но на упатството стои дека не е препорачливо за трудници, се лечам само со чаеви и салеп. Страв ми е што се напрегам толку, да не му наштети на плодот- инаку 23 нед.

11. chache87

chache87 Истакнат член

Ако докторот ти го препишал сирупот подобро е да го пиеш, не се води толку од упатството, на сите упатства пишува дека треба претпазливо за трудници, но ако си многу настината подобро е да го пиеш и да се излечиш побрзо отколку да ти се влоши состојбата па да пиеш појак антибиотик.

12. Najmili

Najmili Активен член

Azelea jas vo cetvrtok vleguvam vo 33 nedela a terminot mi e 27 dekemvri. Do sega voopsto ne mi se pomesti a utre sum na posledna kontrola po koja sleduvaat uste poslednite brisevi. Na 27 noemvri velguvam vo 9 ti mesec i od togas natamu ke bideme vo iscekuvanje na nasiot nov clen. Inaku od predavanjata na GAK vo vrska so epiduralnata i spinalnata anestezija bi sakala samo da vi kazam deka anesteziologot megudrugoto gi kaza i rizicite koi postojat a samata rodilka si gi snois a toa se: paraliza na kicmata i nozete, glavobolki, ostetubvanje na nerv....znaci ovie anestezii se koristat pri lecenje na luge so teski bolesti. Vo posledno vreme ni se na raspolaganje pri poroduvanje no vo isklucitelni situacii dokolku zenata nemoze da gi izdrzi porodilinite bolki ili poradi komplikacii.Vo normalni situacii voopsto ne treba da gi razgleduvame kako opcija. Babite na vremeto ragale po eden kup deca, nasite roditeli ne rodile zivi i zdravi....pa sto sme nie tolku svileni i posebni denes?

azelea and pilenka like this.
  13. pilenka

pilenka Популарен член

И јас бев многу настината минатиот месец, дури и на плуќа ми се симна. Се лечев само со чаеви и тоа мнооогу, супи пилешки, многу лимони, мед со рендан ѓумбир и за две недели се излечив, малку повеќе траеше ама.... се исплатеше. И јас многу кашлав и кивав, напнував (fingers)но Господ не чува нас и нашите малечки во стомакот:*

Mihaela123456 likes this.
  14. chache87

chache87 Истакнат член

Читам и се чудам што не е во ред со анестезиологот... Имам дома книга од анестезиолог од САД каде што зборува за епидурална анестезија и особено е нагласено дека парализа не може во нокој случај како последица од епидурал!
    Бог да чува... Само во мк ја нема оваа анестезија, или не им се дава на докторите затоа што им е малтретирање да ја "тинтрат" секоја трудница одделно за да и ги намалат болките, секаде во странство скори сите жени примаат анестезија при пораѓај. Па ако не им фалело на нашите баби ништо што раѓале сами да одиме и ние по ливади да се пораѓаме, што мора по болници да висиме???
    Или па тие ни еднаш не оделе на преглед, нели немало ехо, па еве здрави прави деца, што бараме ние на толку прегледи и испитувања секој месец или на 2-3 недели???

Се извинувам за постов, не е наменет за никој од групава, ама јас сум ненормално изреволтирана што некој доктор си дозволил вакво нешто да зборува, ова само кај нас го има....

Kaetana, Domakica and bella.s like this.
  15. leona83

leona83 Популарен член

А зошто кога некој ќе побара анестезија не даваат никаква, дури и да молиш и да колиш и пари да нудиш? Освен со врски....
    Не се однесува ова за никој, само ме чуди зошто го спомнуваат тоа на предавањата а после е др.песна?

16. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

мене оваа тема за анестезијава уште не ми е легната(во однос на ризик и последици) затоа и се размислувам....ќе разговсрам со пср доктори па ќе видиме со ке речат....ама знам дека и тој со ке боцка треба да е стручен.....а иначе баш на јутуб глеав пораѓај со епидурал на една американка.....женава се утепа од смеење :)

17. Najmili

Najmili Активен член

Jas samo ke vi kazam deka ova ne e Amerika i nema tolkavi golemi strucnjaci kaj nas...a za da ne ve plasam nema da vi gi raskazam slucaite na moi bliski drugarki koi sega cel zivot patat zaradi anesetzijata sto ja primija na Drzavna...nemam namera nikogo da ubeduvam samo sakam da vi kazam dobro da si razmislite ako se poroduvate na klinika.....ovoj anesteziolog od kogo vi gi prenesuvam zborovite raboti poveke od 20 godini na klinika....i toj samiot kaza deka garancija ne postoi se e rizik...e sega koj saka da go prifati neka poveli.....a za vo Amerika imam bratucedka koja napravila samo 2 kontroli vo tek na cela bremenost i toa 13 nedela i 20 na skrining. I slednoto ja ocekuvame da se porodi vo sekoj mig. Epa ovie pregledi sto gi pravimi na sekoj mesec se nepotrebni so garancija. Sto im fali na zenive u Amerika sto ne se maltertiraat kako nas tuka na sekoj mesec? A anesteziite gi davaat strucnjaci....nemojte da go zaboravite toa....kaj nas anesteziologot rece: Anestezija od 10 zeni ako pobaraat 5, dobivaat 2. Znaci koga prasavme dali ima tarifa za anestezijata ni rece ne besplatna. I treba da tempirame koga se poragame odnosno ako e posle 2 saat navecer togas imalo samo eden anesteziolog dezuren i toj nemoze vo isto vreme anesetezija da vi stavi na site ...edna do dve moze da dobijat najveke....a drugite ke si cekaat do sabajle ako izdrzat za da dojdat doktorite!!!

sandrinja53 likes this.
  18. Najmili

Najmili Активен член

E sega sigurno se drugi uslovite vo privatnite kliniki ama bidejki jas ke se poragam vo drzavna iskreno da vi kazam neznam za tamu. Ako si platite moze da si dobitete kava sto si sakate anestezija.

19. chache87

chache87 Истакнат член

Мене ми е јасно дека ова не е Америка, ама ме нервира како може да ви каже дека може да се парализирате ако ви стават епидурална анестезија,демек тоа е причината зошто не ставаат на сите, а инаку ако сакате на свој ризик наводно нема проблем, а после тоа кажал дека има еден анестезиолог во цела болница, па оди бркај го и нормално нема да има време да им стави на сите трудници... И секако тука важи правилото, ако си платиш на приватно ќе си добиеш третман, ако не, Господ да те чува, ние не можеме ништо... Жалосно е што така се изживуваат на трудниците, не може секој да си дозволи приватно, јасно ми е тоа...

Snow-Queen likes this.
  20. Najmili

Najmili Активен член

Chache87 ednata od dvete zeni sto se poragase so epiduralna anestezija vo Sistina znaes kako zavrsi......bliska prijatelka na moj kolega od rabota...eve nema da komentiram natamu samo ke kazam deka ne veruvam vo nasevo zdravstvo samo vo GOSPOD VERUVAM.....deka mora nesto da me dzvizi napred...!!! I sigurna sum deka ako imame verba dobro ke pomineme site!!!