Ve citam za zdravstveno osiguruvanje. Tie sto ste rana bremenost, da si uplatite ic da ne mu ja mislite. Epten se isplaka, jas ne go fativ i krivo mi e. A uslovite od Halk sto mi gi objasnija bea mnogu prifatlivi. 8 meseci treba za bremenost, spragaat sekakvi skrininzi/pregledi/poragaj vo bilo koja privatna bolnica. Uplakas 14.500 godisno, ne si obvrzan da prodolzis naredna godina, ako sakas. Vo taa godina vodenje bremenost kako sto napomenav, stomatolog i red drugi raboti e pokrieno. Za familijarno bese uste poevtino. Od Eurolink voopsto ne mi odgovarase, nemaat limit tie so mesecive-no e kako kredit da zemes. Od Croacia ne mi bea usluzlivi na tel. I tesko gi dobivav, a isto i Triglav ne gi dobiv - 3 pati me nasocuvaa kon drugi broevi, zaludno. Taka da ova nesto e mnogu ubava rabota. Odis na privatno fino lepo, nit cekas nit plakas-ovaa suma godisno e smesna za celava rabota.
Значи сега се враќам од прво цтг и сум буквално во шок. Бевме кај докторка што е познаничка на свекрва ми демек ете со врски, дека се така си иде во нашава држава. Цтг добро е рече. После тоа рече дека е се во ред дај боже така да си дотераме до крај. Се посомнева во д диметри и ми даде упат и тоа да испитам што јас бев во понеделник кај мојот матичен гинеколог не ми кажа ништо дека имам липиди на постелка. Напротив ми кажа се е во ред, ќе си се породиш кога ќе ти дојдат болки. Ајде тоа ок, ќе проверам д диметри сепак за мое добро. После тоа она била на одмор од 20 ти, мене ми е термин на 23 ти јули и ми вика ќе средиме до 15-16 со царски и мене ми дојде шок. Ја прашав зошто со царски, ми вика па имаш скриен шекер, имаш диметри, имаш зголемено количество вода ( што матичниот во понеделник ништо од ова не ми кажа) ке биде шок за организмот најубаво царски. Е сеа дали е се ова нормално?? И плус ми препишала сидерал форте, витамин ц, лактогин што не ни знам за што се и зошто да ги пијам. Ве молам ако има некој попаметен да ми каже дали е нормално или мене ми е само од шок што не очекував
Dali nekoja od vas ima odeno na odmor vo 8mi mesec od bremenost? Jas ovoj vikend planiram da idam do Ohrid 3 4 casa e pat od mojot grad do tamu , vleguvam vo 8mi za kratko ..Inaku ne planiram da se banjam nitu soncam ednostavno sakam da uzivam.Maticniot mi veli slobodno da patuvam da plivam ako sakam posto imam uredna bremenost, ama ete da ve prasam i vas za mislenje? Sekako deka planiram da zastanuvam po pat da pravam pauzi..
Јас од што одев кај неколку др на преглед, се се изнаслушав, секакви дијагнози ми изнакажаа, и тоа при крај на бременост.не да бев во шок, реков со Господ напред. Појди на приватно за мислење, одбери доктор што ќе те смири и не мисли. Јас додуша ги послушав се што ми кажаа, за мирна глава - ама стресови еден куп
Исто така го имам забележано сега пред некое време.Но ми се појави труднички дијабетис и го препишувам дека можеби од шеќерот да ми се појавило и проблем со видот, се јавив неколку пати да закажам за очно но немаше термини и овој ден оној ден и си остана така.Сега сум при крај имам уште 3 недели до породување сигурно ке остане за потоа да отидам да видам што е, се надевам дека не е нешто посериозно.
Ама изгледа јас сум направила грешка Денес изедов доста цреши и тоа со се семки. Сега читав нешто по нет и пишува цреши е убаво да се јадат во бременост, ама само без јами бидејќи содржеле некои отрови Јами се семки така ли ? Ај сега мене утешете ме, направив ли грешка огромна? Ќе се убијам
Da,jami se semki. I jas go istoto citav zatoa prasav tuka na forunot dali moze da nasteti na bebe ama jas edna sano goltnav e sega za tebe iskreno ne znam ako ima nekoj sto e poveke infirniran okolu seto ova neka pisi neka kaze.mada jas mislam deka ne bi trebalo da e stetno..
Mislev do utre nema da imas nekoja panika ama ti ne dade da se stemni bre odma pocna so loshi filmovi. Ne e strasno spored mene, ako chitas taka na net ke se raspametish, toa e kako da zemes da chitas upatstvo od lekovi, vnatre od losho polosho pisuva ama toa mora taka za da bidat pokrieni so se za nedaj boze, taka i ova sekoja hrana ima neshto sto ne e bas bezbedno, jas taka se raspametiv koga jadev ananas, koga procitav shto sodrzel pa kako mozno bilo spontan od nego ako se jade vo rana bremenost pa za dinja kako imala listerija i dr bakterii, pa shto uste ne! Garant ne si izela 1kg, a i da si izela ne veruvam deka e tolku strasno, no ete sega znaes i nemoj veke
Мене шеќерот ми е во ред сега последното мерење, 4.1 ми беше. Јас па го препишува на хормоните. Ама прееска кај прочитав статија кај се запустив, дека можно било од проблеми со рбет да се појават проблеми со вид, па ја одма филмови како спонтано ќе раѓам да не биде нешто од тие напони... Испаничив скроз... А јас сум ептен на крај, денови бројам...
Мила, јас ги имам уште пред бременост. Прво мислев некое конче, влакно.. Дури уствари тоа да ти било внатре во окото Бев на триста доктори, незнам какви испитувања.. Резултатот сегде ист, не се знае од што е. На почетокот беше едно, сега се повеќе и баш така како го движиш окото и тие се движат. Мене ми рекоа дека нема простор за паника, а нема ни лек, освен кога си пред компјутер наочари со заштита и да се следат еднаш годишно.
Што да ти кажам, таман си бев мирна што ми требаше тоа да прочитам Искрено јас јадев и претходно ама само неколку, и воопшто не ни помислив на тоа дека е проблем. Цел живот така ги јадам бе. И денес изедов стварно многу и ми текна дека една членка имаше пишано за тоа и се замислив, прочитав и сега се изнервирав Се надевам некоја посикусна и со повеќе информации ќе ме утеши. Јас сум ти едно чудо бе, аман. Гледаш ни 5 саати не сум мирна, а со стресот сигурно повеќе лошо си правам!
Ги прашав одма и докторите рекоа не е од бременоста. Само мене ми се појавија некаде во 8ми месец пред тоа сум ги немала и затоа се исплашив. Дај Боже ништо да не е
Ако се тоа ситни точкички, што се појавуваат при шетање на погледот лево, десно, тоа се сотни холестеролски кристалчиња во окото и се сосема нормална појава...
Мене крајно што ми рекоа е да се следат еднаш годишно, за да не дојде до одлепување на ретината, што е ретко, но сепак да се следи. Јас некако се навикнав да ги гледам, освен на моменти кога ќе се појават повеќе. Со лесно до крај, па после отиди на преглед за да си мирна