Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. azelea

azelea Популарен член

А јас во петок влегувам во 34 ,таман сме се бркаме една недела и јас денес последно ехо кај матичната па после брисеви и после ќе расте се повеќе возбудливоста ауу:o

2. mariz

mariz Форумски идол

Temite vo koi pisuvas komentari ako si od mob mozes da gi najdes vaka: stisni na slikickata tvoja koja e vo krugce gore i potoa tvojot profil, kje ti izleze tamu lista i stiskas moi mislenja i komentari ili temi i mislenja... Taka nekako mislam :D i jas mislev da se otkazam i da cekam da mi se renovira dole i konecno pc da uklucam, no procepkav i najdov... Sea samo nz kirilica kako :)
    i ova sto ni gi odbrojuvase denovite za bebceto go nema..? Vaka od mob ne mi pokazuva :/

Last edited: Nov 3, 2014
    Bufi likes this.
  3. azelea

azelea Популарен член

Да токму така Леона,истото и јас го искоментирав на предавањата дека се убаво кажуваат тогаш,а кога ќе дојде моментот сите нешто друго пропагират,де нема анастезиолог слободен,де не си отворена колку што треба дрн,дрн.И баш така и рече анастезиологот дека ако сме се пораѓале прва смена сите анастезиолози биле тогаш на работа и можело на повеќе родилки да им се даде анастезија,а навечер бил само еден на смена и немало време за сите,посебно ако бил во сала на операција.Инаку за последиците колку што разбрав а и од други сум слушала повеќе последици се јавуваат од спиналната,додека со епидуралната помал е ризикот

leona83 likes this.
  4. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

зборуваш за таа што починала од алергиска реакција ?

5. sandrinja53

sandrinja53 Истакнат член

Мајки незнам дали е на право место прашањево, но се надевам на одговор.
    Бремена сум 24 недела и секогаш имам нормален да не речам низок притисок (110/70-120/80)
    Вчера од нигде никаде ниту нервоза, ништо главоболка јака и кога мерам 136/82 пулс 85... кога видов темница затоа што по природа сум паничар и уште толку се извадив од памет. Пиев 2 бедоксина и беналгин прв пат (неподнослива беше главоболката) и полека се смирив...
    Докторов дури утре ми е втора смена и ме интересира дали некоја од вас и се случило ова одненадеж и што да превземам во таква ситуација и до колку се толерира висината на притисокот во бременост?
    Благодарам

6. bokace

bokace Популарен член

Mila visokiot pritisok vo bremenost ne se preporacuva , vidi dali imash nekoja promena na tebe na teloto na primer nekoj otok na liceto , jas zboram od moe iskustvo deka jas od visok pritisok otekov i zavrsiv so spontan tokmu vo taa 24 nedela .. ne sakam niedna idna majka da povredam so mislenjevo no site 9 meseci vo bremenosta se rizicni zatoa nekolku pati vo denot treba da se meri pritisokot i treba maticniot da si ja znae sostojbata na majkata. Spored mene veke od 130/80 pa nagore e visok pritisok kako od 120/80 nadole e nizok . I uste ova pak ke se povtoram visokiot pritisok e najgolem neprijatel vo 2/3 tromesecie :*

sandrinja53 likes this.
  7. janickaskopje

jas prirodno iam nizok pod 120 (115) so 78 otprilika a sea koa bev vo bolnica gorniot mi se kaci do 133 doktorot mi rece ne e strasno nad 140 demek trebba da e pa za bide alarmantno ne se potresuvaj ne ti e tolku visok :) drugarka mi imase 180 skoro od 5mesec bremenost pa si se porodi prirodno...se vo red piese apcinja nekoi na prirodna baza....bez panika poloso ke naprais samo..:)

sandrinja53 likes this.
  8. janickaskopje

9. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Немој да се потресуваш без потреба, не ти е до толку висок, намали со кафе или течности или ако си пиела газирано прекини. Притисокот ќе го намалиш со лукче, јади банани и цвекло и наместо кафе пиј какао. Движи се, оди на Водно деновиве, не се плаши се ќе биде ок, каков спонтан, какви глупости

sandrinja53 likes this.
  10. sandrinja53

sandrinja53 Истакнат член

е фала ви ќе треба да се подсмирам со мозоков малце :) Инаку не сум некоја кафеџика, ниту пијам газирано ама ете се се случува...Ке си се контролирам почесто 8)

11. leona83

leona83 Популарен член

Сепак консултирај се со др., направи крвна слика со проверка на протеини во урина, намали со било какви течности пред спиење, долено не, газирано не. Над 135 треба да се следи, а може кај тебе била моментална ситуација.

sandrinja53 likes this.
  12. menelele

menelele Популарен член

Јас сум 17 недела и имам кандида ставав вагиналети ама од кај да знам дали се изгубила. Некаде читав за миење со сода бикабона нормално надворешно дали мислите дека е штетно?

13. janickaskopje

i treba da ti e konstanto visok meri go sekoj den nautro obavezno i plus uste dva pati vo denot....ja znam deka pritisokot se meri koa ke stanes od spienje zaso vo tekot na denot sme aktivni i sl pa se kacuva moze mometalno ti se kacil...

sandrinja53 likes this.
  14. chache87

chache87 Истакнат член

Ќе осетиш по исцедокот и дали ќе имаш чешање или непријатност долу. Ако си примила цела терапија сигурно се излечила. Можеш сода бикарбона во еден литар вода да раствориш и да се одмиваш, ама ако веќе си завршила со вагиналетите не мораш, сигурно немаш ништо

15. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

За анестезиите, јас знам дека само спиналната може да направи не дај боже ситуација, не сум слушнала дека епидуралната може.
    Иначе колку жени познавате што им се случило нешто, парализа не дај боже, или лутам алергиска реакција?
    Сигурно една, ајде две....а се породиле 1000, 2000, 10.000, 100.000 жени. Значи процентот е многу мал, а фала богу секоја од нас кога се нафаќа на спинал си ги знае не дај боже последиците. Така што како што некоја кажа, верувај во Господ, кога во нашите доктори не можеме да веруваме. Иако мислам дека далеку од тоа дека немаме стручни доктори во државна болница, а не дај боже и на најдобрите може да им се случи нешто што не треба.
    Јас избрав спинал и не ни размислував на лоши последици, не ги ни ставив на памет. Така што опуштени на пораѓај, Господ не чува.

16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мешиња најубави денес ја започнуваме 37 недела,немам никаква мака и болка само киселини навечер.Синко стандарт по цел ден прави акробации во мешето на мама.Во исто време сум среќна,возбудена,исплашена.Од тоа што незнам како ќе биде и кога ама одвај ја чекам средбата со моето најмило.Ве позз сите и како Господ не е никој се надевам дека ќе ни даде сила да издржиме и со лесно да поминеме.:l::l:

heppymom and janickaskopje like this.
  17. Love23love

Love23love Активен член

Zdr na site jas pak so moite zalbi ne znam sto se slucuva so mene ama sega nastinav mnogu kivam I toa silno kivanje sto custvuvam bolka nisko dole vo jajnicite i dali so toj silen napon na kivanje moze da mu nastetam na plodot.sega sum 8 nedela i za se nesto se plasam Dali treba da se Javam NA doktor ili ne da cekam samo od sebe da pomine.inace nemam temperatura samo nosot mi tece i mnogu silno kivam.

18. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Полека мила и без паника. Истово и мене ми се случи и јас плус со кашлање бев. Кашлица и тоа страшна. Ќе земеш чај, мед, лимон, многу течности, овошје и зеленчук. Конзумирај колку што можеш повеќе. Симптомите ќе се ублажат и исчезнат набрзо. Кивањето немора да значи дека му штети на бебенцето. Полека само и позитивно. :hug::hug::hug:Ќе помине.

19. Najmili

Najmili Активен член

Zdravo mesinja, denes konecno go zapocnuvam soppingot za moeto malecko princezice....edvaj ceka da pomine rabotnoto vreme...ke kupime od se po nesto a kolickata i krevetceto od babite i dedovcite....isto taka vecer sum na kontrola kaj maticnata edvaj cekam da si ja vidam princezata da vidam kolku porasnala!!! Epten sum vozbudena i netrpeliva...iako za vistinskata sredba imame uste cel mesec i pol. Vo poslednive denovi pocnav da custvuvam pritisok vrz jajnicite....isto taka mi trnat racete.....a imam i nekoj zoltenikav iscedok kako belo pranje. Se nadevam deka se e ok bidejki ubavo se custvuvam i mislam deka ova e normalno ama sepak denes ke se konsultiram so ginikologot!!!

janickaskopje likes this.
  20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Мешковци ве читам редовно ако не ви пишувам ми фалат трудничките муабети со вас,уживајте во бременоста која е еден убав дел во животот секако после следи уште поубав, со спиење или неспиење зависи од бебушко :) со лесно да ви биде на сите тие кои сте при крај и не му ја мислете,како ќе биде што ќе биде битно мора да помине и тој дел,од многу мислење јас си го кренав притисокот до 180 и до пред 2 недели пиев апчиња цел месец немате потреба од лоши мисли и страв само позитивно ќе биде се ви се ближи најубавата средба на цел свеет ... :)