Па ок без паника имаш повеќе опции. Почекај до термин, доколу не се отвориш природно, прескокни ги провокациите ако толку те плашат и породи се со царски. Јас така би играла . Сепак секој со своите избори.
Сите различно велат е сега ако можеш да одмараш повеќе сигорно не е на одмет, јас стварно се трудам да одмарам ама најмалку по 30 пати станувам во веце да одам, плус да јадам да се пресоблечам дека е како во сауна да седиш, а и док. кај со бев еве беше така по дека треба да одмарам да лежам , а док на приватно кај што одам му кажав шо како ( му пишав )и рече ништо страшно не се стресирај воопшто секако време си е да се скратува и не е ни многу скратен , и да одам четврток да ме види, еве незнам ни јас на што сум ама ајде со божја воља и одмор валда ќе истераме што поиќе
Јас би си почекала до термин, па и неколку дена после и ако веќе после тоа си само 1см на крај краева ако имаш опција подобро царски одколку на 1см да идеш со провокација. Тоа е мое мислење. А и јас сум иста, задутре ми е термин, едвај чекам на контрола да видам дали сум подотворена, и јас ич нејкам со провокација, сакам природно да си почне мада више стварно не се издржува. Не се плаши само, си имаш опции, на крај краева и во приватна ќе одиш. И со провокација да си пак постои опција епидурал, што јас во чаир ја немам, мада јас со кичмава и да можам незнам дали би сакала да ја примам.
И јас сум бааги над термин. 21Јуни ми беше... и уште си чекам. Полека мами, само смирено. Ако се пораѓаш вп приватна имаш епидурал... на крај краева бирај си царски. Не се вознемирувај пред време, може ќе биде сосема различно од претходниот пораѓај. Рилакс
После термин на колку време ти закажуваат контроли? Исто на недела или почесто??како се справуваш со жешково... Јас неможам ни со клима, глава ме боли, а и нејкам многу заради син ми. Понекогаш пуштам во дневна ние лежиме во спална.
@Herrra е во право, обично се чека откога ќе помине термин уште 10 дена, бар така во Чаир правеа. Јас се породив 41+1 отворена само прст, ми ставија провокации, па така се породив природно. Со провокации се поголеми болките, не сакам да те плашам, ама мене така ми беше. Мој совет причекај до термин, од кај знаеш може ќе се отвориш. Со лесно само, уште малку остана
А колку време беше само прст?? Од тогаш или од пред тоа.. За колку време се породи со провокација отворена 1 прст?
Па ми ја ставија накај 10 сабајле, во 13 побарав да ја исклучат, не можев да лежам болки имав многу. Па после моите болки се појавија, Во 18.28 се породив.
@H&J мене ми рекоа да се качувам по скали за побрзо отварање. Јас со ќерка ми цела ноќ одев горе долу по скалите. Се доотворив само за еден прст плус. Плус овде имам читано и туширање со потопла вода или мислам беше лежење во када со потопла вода помагало, ама тоа еве ќе ти пише некоја трудница со такво искуство. Е мене знаете што ми помогна за да се отворам повеќе? Прегледите со рака Во првата бременост одев секој ден и таму имаше специјализантки и ме вратија за 2 саати и пак преглед со рака и јас офкам и викам леле па од сабајле 2 пати. Ми вика трај, така се доотвараш за да те примаат, инаку ќе те врататНе дека е правило де Инаку јас ти го разбирам стравот. Јас во Скопје сум па страв ми беше од дома до ГАК дали ќе стигнам. Ама одмори овие 2 - 3 дена, ако немаш појаки болки. И ќе видиш до Петок како ќе биде. Ти посакувам да биде се добро и да имаш многу почесен и побрз пораѓај од претходниот. Исто и на сите други трудници, лесен и брз пораѓај .
@H&J а да пробаш со секс мами? Кај мене доста помогна. И исто како шо ти пишале качување по скали и пешачење колку можеш поише. Мене и докторката ми препорача ова.
Епа вчера бев на цтг, сега сум во четврток сабајле следно... денес сум 41+1, ама абер нема малово за искачање хаха. Докторот рече до кај 42ра ќе чекаме после со провокации... се надевам ќе се деси нешто пошо и мене ми е страв од тие провокации
А со топлово не прашувааај. Не искачам пред 10 навечер. Мм ќе дојде уморен од работа јас го терам во 10 вечер да шетаме... гревче. Под клима седам и многу цедевита пијам и течности. Тоа е спасот
Дали на вториот скрининг се гледа дали детето е со даунов синдром? Ја не правев приска по препорака од гинеколог дека нема потреба и сеа ме утепаа мисли....
На секој преглед на ехо може да се види дали има нешто кај бебето. Не се секирај. На прв скрининг најрано се открива иначе после тоа се прати нон стоп а според мене приската е глупа математика што не вади од памет и добро што не си ја направила
Даунов синдром само на прв скрининг се гледа бидејќи после тоа се губи наборот што укажува на синдромот и не може да се примети на ехо.
Фала ви женски, јас сум повеќе за природно да си чекам болките, и да се отворам.Така по нема психички да западнам.Ако останувам во болница па ме пораѓаат 2-3 дена како со првото незнам како ќе поднесам... Ќе пробам со се што ме советувавте, се мислам ако нема ништо од типот на болки, или пукне водењакот да не ни одам во петок да си седам дома да чекам да ме фатат болките.... Па после термин да одам почесто. Сакав да одам на таков преглед вагинален и цтг овде кај што живеам, ама матичната е многу никаква жена, не сака да ми ги праве тие прегледи да не се малтретирам до Скопке пак, ако е иста ситуацијата зошто да одам да се малтртирам, ама она не ги сака ич приватните доктори и болници незнам зошто и се плука против нив не сака да чуе да ми праве преглед.Да сум одела кај таа што ќе ме пораѓа... Како и да е сакам да си се опуштам сега, сакам да оставам работите да се дешаваат природно, се изморив мислејќи, грижејќи се како ќе биде едноставно сакам да го чекам моментот што ќе си го избере бебенцето за да дојде на овој свет.Некако се ми е напнато, како да сакам да го избрзам Како е господ никој не е.Ќе биде какп што треба да биде.
Dali vi se slucilo da vi se pojavat bolki vo dolniot del na stomakot vo 30nedela kako bodez bev na gak pred 4dena nemase nikakov problem. Denes pak mi se pojavija. Nekoj sovet?
Zdravo na site trudnici Bremena sum 6 nedela po pat na invotro. Vecra bev na prv ultrazvuk i go vidovme bebeto. Imase i srceva reakcija. Mi zemaa i krv za analiza. Na rezultatot pokaza namalena funkcija na tiroidnata. Mi prepisaa Eutirox 75 mg ednas na den. Porano sum nemala problem so tiroidnata. Dali ova cesto se slucuva vo rana bremenost i dali moze da e opasno? Dali ima nekoj iskustvo