Имав 2 спонтани абортуси и сега одговор и чаре ќе барам по приватните болници. Ве молам за мислење и искуства за следниве доктори (колку што разбрав, важат за едни од подобрите) 1.Слободан Лазаревски 2.Владимир Трајковски 3.Зоранчо Петановски 4.Димитров Глигор 5.Слободан Дракулевски
Треба да си носиш картонче со крвна група со тебе, ако немаш мислам може да ти проверат таму кај што ќе се пораѓаш.
И мене исто, сериозно не можам да ги разберам кој како стигне работи. Може некој да ми каже кои брисеви ги бараат уствари пред пораѓај (освен стрептокока)? Мора да има и контролни?
Mene samo magnezium i paracetamol mi dozvolija. Probaj so masaza da ti se opusti glavata, jas ne piev nisto najvekje mi pomagase masaza so onaa kremata sto ladi kako mentol.
Сега баш проверив на маил ми ги пратија последните брисови што сум ги правела. Мене ми земале брис за проверка на стрептокока и кандида.
За железото ако можиш да ги најдеш феро фолик 500 грчките се многу добри,а исто имав прочитано по форумот негде по 10 дена аронија секој ден да јадиш.
Ова го најдов за брисевите од сајтот лулка: Во текот на бременоста се прават неколку задолжителни микробиолошки прегледи. Кон крајот на 3. месец од бременоста (12. недела) се врши првиот микробиолошки преглед во бременоста. Се зема брис од вагината и грлото на матката и се испраќа во микробиолошка лабораторија. Се испитува секретот за присуство на хламидија (Clamydia trachomatis), микоплазма (Mycoplasma genitalium) и уреаплазма (Ureaplasma urealyticum). Некои гинеколози практикуваат повторна контрола за присуство на хламидија во текот на 28. гестациска недела. Доколу се добие позитивен резултат, овие инфекции се лечат со соодветен антибиотик (според антибиограм), а ефектот од лечењето се испитува по еден месец со контролен брис. Кон крајот на бременоста, во текот на 35. до 37. недела задолжително се прави брис за присуство на група Б стрептококи (Streptococcus agalactiae). Овој брис испитува присуство на овие бактерии на вулвата (надворешниот дел од вагината) и околу аналниот отвор на трудницата. Испитувањето е значајно бидејќи овие бактерии може да предизвикаат предвремено прскање на плодовите обвивки (водењак) и пренесување на инфекцијата на бебето во текот на породувањето. Стрептококите од групата Б може да предизвикаат пневмонија или менингит кај новороденото. Доколку се докаже инфекција со оваа група бактерии, третманот не мора да започне веднаш. Најважно е да се даде пеницилински препарат (антибиотик) непосредно пред породувањето кој би го спречил пренесувањето на инфекцијата на новороденото.
Аронија имам еден куп ќе почнам, малку исхрана да појачам, мед со семе од коприва и се надевам ќе се опраи
Немам картонче, кога испитував ми дадоа лист, ама тогаш испитував и димери, па ми остана кај матичните во картонот. Пак ли ќе треба да испитувам или може да си го побарам тој лист?
Јас го имав тој проблем,полн чешел.. Почнав да го користам Алпецин Кофеин и сега нема влакно на чешелот
Девојки, доколку според ехо мерки бременоста е неколку дена понапред него ли по последен циклус како да рачунам? По кое да се водам кога треба да рачунам за скрининг и слично?