Mamuski bi sakala da ve prasam sto si kupivte za izleguvanje od bolnica? Ako nekoj si kupil nekakvi novogodisni plisanki spikozlicki neka mi pise od kade gi zemavte ...bi sakala vo nesto takvo da ja oblecam mojata mala princezicka so ogled na toa deka terminot mi e 27 dekemvri.....kako i da e nova godina ne ni bega!!
I mene me interesira vo sto planirate da gi iznesete vasite bebinja od bolnica? Dali vo nekoi poubavi spikozni ili pak nekoi kompletcinja? I sakav da prasam, denes mi trnat raceve od gluzdovite pa nagore edno 10cm, kaj sto se nosi racen saat tuka i nemam sila da rabotam mn so dlankite! Dali znaete lek za toa? sigurna sum deka eod bremenosta imam citano i poran, samo neznam kade! pozdrav
Мешковци многу ми е страв од преекламсија...од толку што сум оптеретена дури симптоми почнав да си замислувам. ХЕЛП . Некој имал вакво нешто? Како се распознава?
Немаш гајле тогаш Основен показател за ризик е висок крвен притисок - регуларно над 140, 150... Моја пријателка мораше и халтер да носи заради тоа во бременоста, плус и јака терапија примаше. 110-120 е одличен притисок, а пулсот ти се покачува и заради стравот, така што, слободно опушти се. Кога ти е следниот преглед? (Ова прашувам бидејќи знам дека сме многу блиску со термините)
markiza ne se ppanici nemoj taka da mislos.....ako si voznemirena bedoksin napij se pritisokot ti e dobar jas kolku mnogu se ispaniciv koga enzimite mi bea kaceni Alt i Ast i nikade po inrernetov ne pisuvase za vo bremenost (mi davase bolesti hepatit tamu nekoi drugi bolesti.vraka nema nemav nisto od posle doznav deka moze da se pokaceni od niza pricini srres,pregolemo lacenje kiselina od zolckata....mazot izenata ako se ista krvna grupa..is.)toa nemase kako da se smiram a stetno e da se nerviras i da se potresuvas....dzabe samo se ispotresov....ne si prai srresovi nepotrebno baska nemas simptomi alt(pod 30 ) i ast (pod 40) mene mi bea 80 so 180 pet pati pokaceni....ama posle toj stres nauciv da bidam smirena i da ne panicam odma za bilo sto ;
Zdr na site.Jas sum 11 nedela I od sinoka mi se pojavi kafeav iscedok deneska mi prestana i sega pak pocna po malku se plasam mnogu se javiv NA doktor mi rekoa da ne se grizam mnogu posto e kafeav iscedok I mi zakazaat eho za vo cervrtok.
Одма на лекар, кафениот исцедок не е добар. Јас имав кафен исцедок 3 недели и морав строго мирување и плус терапија. Да не те плашам, но оди утре на лекар.
И јас го имав и ми препорачаа зашиена за креветот,буквално и плус терапија. После следуваше и крварење,но немора да значи. Секој случај е засебен,но сепак оди на лекар не чекај четврток и мирувај.
Тој кафен исцедок мене ноќна мора ми беше, кој стрес го претрпев тогаш. Секоја наредна контрола кога ќе ме видеше докторката со исцедок одма со инекции, инфузии. Во картонот мој одма пишеше-ризик од спонтан абортус. Ау, страшно бешееее. Да не се повтори никогаш и на никого.
Емекси по три на ден,прогестерон на секој трет ден,дури и во болница лежев шесѕ недели сигурно,пошто две недели чекам за отпусна листа,сеуште не знам. Ама многу е битно од што е предизвикано. Кај мене сеуште има ризик од тој спонтан.Цервикален канал не добро затворен и полип на грлото на матката. Но се надевам да биде добро.Колку што можам максимално лежам,се занемарувам па да видиме. Ноќна а богами и денска мора.
Јас прокрварив во 8-ма недела и крварењето одма престана. Но, кафениот исцедок си продолжи да тече. Докторката моја ми кажа дека сум имала одлепување на бебето од матката за 5мм и поради тоа било. Ми ставија инекции одма и терапија со Дабрастон. Кафениот исцедок повторно не се смируваше, си продолжи да тече. Контрола секоја недела. Секое одење повторно инекции. Од инекциите еден ден дури и повеќе почна да ми тече. Се исплашил и одма со мојот на лекар. Следаше повторно инекции и инфузија. Од Дабрастонот немав никаков ефект, лицето цело како со ситни мозолчиња ми се направи, влакната како луди почнаа да ми растат, срцето забрзано ми биеше итн. Секој ден си плачев како луда и само неубави мисли во главата. Мислав ете мене ќе ми се случи спонтан абортус. Многу неубав период за мене. Потоа докторката ми даде вагиналети Утрогестан и од нив среќа исцедокот ми се смири. Од нив уште со првата вагиналета ми престана. Тие ми помогнаа многу и ми се врати некако енеријата, не ме ни болеше ни стомак, ни кичма. Уште ги ставам и се е во ред сега. Немам ризик од спонтан, бебушот е супер. Прати ситуација- На Приска кога бев Скопје ме гледа докторката на ехо и јас и кажувам што ми се случи и дека сум прокрварила во 8-ма недела поради тоа и тоа. Се врти докторкава, ме гледа и ми вели:- Ако ти си имало одлепување на бебето од матката, макар и најмало МИСЛИШ ЛИ ДЕКА ЌЕ СИ ГО ЗАДРЖЕЛА БЕБЕТО? Одма ќе си имала спонтан. Јас не знаев што да и кажам. Ме стави на мисла женава. Некако ми стави сомнеж на душата.Размисуам да ја сменам матичната.
И јас имам различни дијагнози.Нормално дека на толку време во болница дека сите гинеколози таму ке ме гледат,плус матичниот. Јас пак прокрварев после ставањето на втората вагиналета Утрогестан.Навистина секаде различно. Затоа дај боже ако е се во ред до понеделник,закажав за во Систина па да видиме.Ќе одев и порано но не дека сега смеам но до сега не смеев воопшто да се движам. Да не ми дадеа сите различна дојагноза немаше да ја барам Систина.Баш ќе те изветам таму што кажаа. Полипот го виде матичниот а и јас сама си го видов.Тој во оваа општина важи за доста спремен гинеколог но некако ми делува незаинтерессирано. Гинеколозите сакале сигурни бремености. Па добро де,ние не сакаме?Ние уште повеќе сакаме да е сигурна ама како и да е,спремни сме да изджиме,нека ни дадат бар малку мотивација.
Тоа е проблемот и секој различно ти кажува. После оди ти мисли се што е вистината, а што не. Оди си во Систина на детален преглед и да знаеш како стојат работите. Не се живее во стравови секој ден. Стрес колку треба и не треба, а колку е штетн за самото бебче.